Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam niezależny sterownik pogodowy ale to nie ma znaczenia .

Każdy robi to samo !

Można dołączyć termostat lub nie .

Ja bym go wywalił i sterował rotametrami, tak jest prościej i lepiej pod względem komfortu, stała temp. podłogi ( małe jej wahania) .

może tak -

mam piec kondensacyjny (Buderus GB162 15kw), mam pogodówkę na elewacji. Na piecu mogę sobie coś kręcić, ale za dużo opcji nie ma. Jest tam miejsce na wpięcie sterownika, jednak jego nie ma. Sterownik (RC35) wisi w salonie. Przez niego ustawiać mogę różne rzeczy - np. też grzanie cwu.

Nie wiem natomiast jakie jest przełożenie i powiązanie piec-pogodówka-sterownik w salonie. Pamiętam tylko taką rozmowę z serwisantem, że mamy jakoś bez sensu zrobione podejście z tymi grzejnikami do kotłowni i garażu, bo piec zamiast kierować się pogodówką, będzie pracować dla całego domu pod kątem dogrzania tych grzejników. Dlatego kazaliśmy olać te grzejniki i zrobić tak, jakby ich nie było (co zresztą jest zgodne z prawdą - nie ma ich i nie wiem czy jest potrzeba instalowania). Wydawało mi się więc, że sterowanie jest wg pogodówki. Ale w takim razie po co ustawiać coś na sterowniku. Może po prostu można wyłączyć funkcję regulacji grzania przez sterownik i wtedy wejdzie pogodówka?

Spirea - ale przecież ten sterownik właśnie zapewnia to że zadana temperatura w pomieszczeniu jest utrzymywana, niezależnie od temperatury zewnętrznej...

Żeby tak było krzywa grzewcza musi być do tego dostosowana, wahania temp. podłogi będą odczuwalne.

Po co Wy tak kombinujecie ?

Konkretna temp. zasilania sterowana pogodowo + pompa od Września do Kwietnia + jakaś regulacja rotametrami .

Może być tak że to co wisi w salonie jest sterownikiem pogodowym z wbudowanym czujnikiem temp. wewnętrznej.

Na odległość to My nie dojdziemy.

Musiał bym podjechać.

Nie widzę problemu jeśli to nie bardzo daleko, kawę zrobisz ?

byłoby fajnie :) kawę zrobię :)

ja jestem gdzieś w okolicach Awo, 2 km od zjazdu z S8. A kiedy będziesz u Tatarak?

widzę, ze już co niektorzy mają swoje typy...

wersja z ecru jest najbardziej zblizona oczekiwaniom Inwestorów - bedziemy pracować nad szczególami

Szczegółów schodowych początek :)

Wojgoc, skoro Tatarak pozwoliła, to proszę 4 wizualki. Aż tyle bo nie wiem, czy tę jatobę to będziesz miał bardziej czy mniej czerwoną. A Madura u ciebie chyba z tych brązowych, ale zrobiłam też gold.

Przyznam, że mi trochę dołożyłeś tą prośbą o balustradę a'la gałęzie drzewa. Jakoś to wyszło – dla wyobraźni wystarczy ;)

Schody_Wojgoca-JATOBA_red.jpg Schody_Wojgoca-JATOBA_gold.jpg

Schody_Wojgoca-MADURA-brown.jpg Schody_Wojgoca-MADURA_gold.jpg