Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

opcja podstopni z onyxu odpada ze wzgledów technicznych - nie da rady na tym etapie ładnie tego zrobić, by miec mozliwość wymiany przepalonego węża ledowego.

poza tym nie znajdę takich bloków onyksowych by w miare równomierne 'uslojenie' wystepowalo na calym biegu.

fajnie wyglada wersja kamiennych z elementami drewna na czubie - ale nie wiem jak z praktycznego punktu widzenia.

natomiast nie znalazlem wersji najbardziej prawdopodobnej w wykonaniu, o której pisalem pestce:(:yes: - stopnie z madury a podstopnie z drewna jatoba.:yes:

madura rzecz jasna gold a jatoba czerwono-brązowa. Bo czerwona po kilku latach lekko zbrązowieje.

barierki szklane to nie w tym domu - wg mnie po prostu nie pasują.

temat kominka zostanie ponownie rozwazony przy najblizszej inspekcji na budowie

normalny sabat nad moimi schodami:D:D:D - jam troche zajety, ale skomentuje to co tu bylo o nich napisane za dni pare:yes:

Sabat BARDZO praktyczny :D

Wojgoc, dorysuję Ci jeszcze te z Madurą na stopniach. Dobrze, że wiem już, że ona gold, bo na parapecie na fotce taka bardziej brązowa.

Balustradę puściłam tym razem tylko szklaną, bo rysowałam ze względu na schody, a barierkę zrobiłam we wcześniejszej wersji.

Mam cały zbiór różnistych balustrad i parę linków. Znalazłam jak szukałam poprzednio. Ale to późno wieczorem wrzucę.

Zmykam do ogródka. Wiatr okropny, ale mam rozłożone zabezpieczanie desek do obudowy warzywnika. Truskawki w niedzielę wszystkie wykopałam i przygotowałam sadzonki - nie mogą czekać. :)

nie chciał cięzkiego wzoru, a ten jest całkiem, całkiem:yes::yes:

Ale gałązki nadal mi sie podobają:D

Ja jeszcze popracuję nad Twoimi barierkami z różnymi motywami. Trzeba zobaczyć na konkretnych schodach co jak wygląda :)

Tatarak, jeśli chodzi o te wytyczne do dobrego projektu podłogówki, to wydaje mi się, że weryfikacja projektu po tym, że rurki są co 10-15 cm nie jest właściwa. Odległości między rurkami dopasowuje się przecież do zapotrzebowania na ciepło dla danego pomieszczenia. Takie podejście, że rurki co 10-15, to mają instalatorzy, co to wszystko chcą zrobić na oko, bo tyle lat praktyki i było dobrze.

U nas odległości są zróżnicowane w zależności od pomieszczenia. W jednym mam co 10 cm, w innym co 15, jeszcze gdzie indziej co 20, na antresoli co 30, a w garderobie w ogóle nie mam. Wszystko jest jednak wynikiem wyliczeń w oparciu o konkretne dane. Masz zresztą tak samo.

toteż nie wpadam w panikę - muszę sobie tylko popatrzeć, jak wygląda w każdym pomieszczeniu zapotrzebowanie na ciepło i czy w tych, gdzie są porownywalne mam w miarę podobne wielkości grzejnika (czyli długości rurki).

ale fajnie wiedziec, że nie nie tylko ja mam te odległości zróżnicowane.

pamiętasz może, czy miałaś różne średnice rurek w projekcie?

Kwestie długości pętli zostały wyjaśnione - z obliczeń jakichś przepływów itp. wychodzi, że wszystko powinno zagrać.

Salik - przyłącza mamy, że tak powiem, na południe od domu, a GWC chcę puścić na północ - tak żeby nic się nie krzyżowało. jeszcze mam sieć, ciekawe jak długo :0