wojgoc 27.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Szkoła koło obecnego miejsca zamieszkania ma zerówkę. Swietlica jest tylko dla tych maluchów. Ale na wioskach obawiam się, że jest inaczej - nie ma tyle dzieci, aby dla np. paru osób tworzyć osobną świetlicę i dawać osobną opiekunkę. Ale może się mylę. Muszę zadzwonić i spytać.czy miasto czy wieś to uzależnione jest od kasy - bogata gmina moze mieć świetlicę, biedna niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Tu masz, Wojgoc, rację z tym przecieplaniem. Moja córka od 9 roku życia wymykała się skutecznie tej technice ubiera dzieci, a raz w tygodniu przemarzała zimą na koniu, przemakała do samej skóry. Wygląda, że na szczęście nie miałam za bardzo jak ją przed tym ochronić. A ona o dziwo, prawie nie chorowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 28.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Tataraczku, mówił Ci już ktoś, że książki powinnaś pisać? Tempo miałaś dzisiaj niezłe. Juniorowi zdrówka życzymy, oby to nie było nic poważnego, moje chłopaki też ostatnio gorączkowały jeden za drugim... P.S. A propos dziwnych godzin posiłków - zjedz coś teraz, to już będziesz miała z głowy śniadanie i rano na czasie przyoszczędzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.03.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 no to się działo:) dobrze że do przodu, KB to ja nie wiem co to za kasta -kosmici? nasz jest taki sam dużo zdrówka dla Juniora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 28.03.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Tatarak czytam w dzienniku Twoim świeżutki wpis i kurczę taki dzień potrafi człowieka na łopatki rozłożyć, przysporzyć kolejną kupę siwych włosów, pomyśl sobie że już całkiem niedługo będę mieszkać w moim wymarzonym domku, najpiękniejszym na świecie a Junior będzie za parę dni zdrów jak ryba tego Tobie życzę staram się w takich chwilach być optymistką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 28.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Szkoła koło obecnego miejsca zamieszkania ma zerówkę. Swietlica jest tylko dla tych maluchów. Ale na wioskach obawiam się, że jest inaczej - nie ma tyle dzieci, aby dla np. paru osób tworzyć osobną świetlicę i dawać osobną opiekunkę. Ale może się mylę. Muszę zadzwonić i spytać. To jest kwestia warunków lokalowych szkoły, przepełnienie szkoły, braku pieniędzy na etaty dla wychowawczyń w świetlicy (nie może być 1) - łącznie -> kwestia kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 28.03.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Tataraku - ależ dzień!Matko, ja też nie lubię jak proszę o wypowiedź a jakiejś sprawie, nie ma opinii a potem - wymyślanie na gorąco. Zdrówka dla Juniora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.03.2012 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Moana - ale o czym ja bym pisała? dom zaraz wybuduję i tematy mi się skończą mam nadzieję, że Junior się wykaraska, ale znając życie, wolę uprzedzić, że możemy wpiątek nie dojechać i chyba faktycznie pójdę zaraz śniadanko wrzucić "na zaś" Kaśka - zmordowana jestem "jak koń po westernie", ale cieszę się, że coś idzie do przodu. do KB nie mam słów, bo w sprawie, o której celowo milczę, nadal jesteśmy w lesie... normalnie ufok jak stąd do marsa. i faktycznie to chyba jakaś feralna norma... KHB - jak już sobie poklęłam na KB, który mi próbował robotników z budowy "przegonić" i opanowałam sytuację, to nawet nie byłam zdenerwowana. za bardzo się cieszyłam, że tynkarze jednak robią poprawki, daszek idzie ku dobremu i w ogóle Junior pewnie z tydzień pochoruje, a ja wtedy pracuję "na nocną zmianę" i jestem wykończona, ale dam radę Dzięki za dobre słowa, dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.03.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Kaśka - to macie jakąś patologię. U nas oddziały zerówkowe są tylko przyszkolne. I poza tym że dzieci się oswajają ze szkołą (jako budynkiem), salami itp. to jest to nadal przedszkole (3 posiłki dziennie, brak 'reżimu' szkoły, dzieci popołudniu zostają w swoich salach jak w przedszkolu itd) Jak czytam co tu piszecie, to zaczynam się naprawdę cieszyć ze szkoły i przedszkola które mają moje dzieci.ja mam to samo, ale oficjalnie nazywa się to szkoła. Osobny budynek na terenie szkoły - ale formalnie podlega pod szkołę. Normalnie jest zapewniona opieka również w dni wolne od nauki, ale z drugiej strony - np. teraz są rekolekcje. Zresztą już zrobiłam akcję, bo moje dziecko na religię nie chodzi, a na rekolekcje poszło - bo on jeden nie chodzi i musieliby kogoś z nim zostawić. A co mnie to obchodzi. Wczoraj i przedwczoraj miał już indywidualną opiekę zapewnioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Madeleine, a macie religię w godzinach "poza podstawą programową"? bo podobno w niektórych placówkach to wtrynili w obowiązkowe 5 godzin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 29.03.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ok to teraz mam pytanie w sprawie pomp. W projekcie domu jest jasno napisane ze bedą pompy ciepła, zrobiliśmy projekt prac geologicznych zatwierdzony w starostwie i zrobiliśmy plan ruchu który został złożony w urzędzie górniczym i następnie zatwierdzony przez gmine. Czy dobrze cię rozumiem ze powinnismy jeszcze raz złożyć plan zagospodarownia działki do wydziału architektury z naniesionymi odwiertami? Żeby skorygować pnb? Czy jeśli było wiadomo od początku ze bedą pompy to trzeba to robić? A może jest tak ze co starostwo to inne wymagania? Jeśli znasz odp na któreś pytania to z góry dzięki za odp bo nam wydawało się ze juz wszystko mamy załatwione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.03.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Tatarak, nie ma jak dobra promocja odnawialnych źródeł ciepła Dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Madeleine, a macie religię w godzinach "poza podstawą programową"? bo podobno w niektórych placówkach to wtrynili w obowiązkowe 5 godzin! w zerówce poza - w pierwszej klasie między lekcjami. Mnie to nie dotyczy, nie wiem, może jest klasa ze 100% frekwencją na religii. Ja w każdym razie na coś takiego się nie zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Koktajl - a spójrz w swój projekt i plan zagospodarowania działki na nim? skoro od razu był projekt prac geologicznych, to chyba odwierty też macie naniesione? tak jak przyłącza itp.? no bo inaczej to starostwo powinno się przyczepić do niekompletności dokumentacji - ale to tak na mój rozum. Poza tym różnice są nie tylko miedzy starostwami, ale wręcz w wymogach osób odpowiedzialnych w starostwie za poszczególne gminy najlepiej zadzwoń do siebie do starostwa i dopytaj, jeśli Ci zależy, żeby mieć wszystko na tip-top. koszmar Pestka - co nie? nasze przepisy mogą człowieka wpędzić w paranoję. Madeleine - wiesz, ja jeszcze niedawno myślałam, że jestem bardzo odosobniona w swoim podejściu do religii w szkole i tematów powiedzmy "pokrewnych". dzięki takim rozmową z Tobą i Salikiem dochodzę do wniosku, że jest nas więcej uff, może moje dziecko nie będzie jedyne w przedszkole/szkolu, co nie będzie chodzić na religię, chociaż biorąc pod uwagę, że to jednak wieś pełną gębą, żywię bardzo umiarkowany optymizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.03.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Paranoja do kwadratu, bezhołowie i hucpa. Cieszcie się, że nie macie do czynienia ze skarbówką w kwestiach budowlano-rachunkowo-podatkowych. W kwestiach religii – ja mgr nauk teologicznych ze specjalnością archeologia wczesnochrześcijańska (fajne, prawda ) – zgadzam się z Tobą Tataraczku, Madelaine i Salikiem. Zresztą już Wam tu coś na ten temat pisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 29.03.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 powiem tak:niezbadane są umysły urzędników w moim starostwie:) my w projekcie mieliśmy tylko wzmiankę o ogrzewaniu pompami. I nie wymagali od nas projektu prac geologicznych czy innych dupereli z tym związanych na etapie składania wniosku o PnB (natomiast 1000 innych dupsów to chcieli jak najbardziej np. byłam wzmianka o WM wiec chcieli projekt buahah-wywaliliśmy cały akapit o WM i był spokój) Pompy przeoczyli albo też nie znają tego przepisu prawa który ty podajesz:) ( projekt prac geologicznych i wszystkie ustalenia dot. odwiertów byly robione niedawno jak już dom stał w SSO). Teraz nie wiem czy tam iść, dopytywać sie i ewentualnie dalej brnąć w papierologię czy olać to-natomiast nasz wykonawca tez o niczym takim nie wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Mam wrażenie, że wykonawcy często omijają co trudniejsze momenty przepisów. Może boją się, że brnięcie przez ich gąszcz pozbawi inwestora chęci pokonania tych trudności i oni utracą zarobek A urzędnicy to szczególna kasta. Wspomniałam o skarbówce. Ta urzędnicza szczególność kosztowała mnie kilka lat temu prawie 50tys. Najpierw mi przyznali zwrot, a potem odczekawszy 5 lat, kazali sobie zwrócić z odsetkami, nie mając ku temu żadnej podstawy prawnej, a tylko interpretując sobie dość dowolnie przepisy prawa budowlanego. Więc cieszcie się, że ci, z którymi macie do czynienia mogą najwyżej zaprzeć się, pogonić Was przez upiorną karuzelę z przeszkodami w zdobywaniu i składaniu papierów. No, w ostateczności mogą się na coś nie zgodzić. Ja już wolę tak, niż jak mi ktoś nieproszony coś daje, a potem odbiera z nawiązką. UF, ciągle mnie to boli i musiałam się wygadać. Sorry. Edytowane 29 Marca 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Koktajl, może nie chcieli dodatkowych papierów, bo odwierty robi się zazwyczaj na osobnym pozwoleniu, a że uzyskanie go nie zwalnia ze zaktualizowania pnb na całą inwestycję, to już inna para kaloszy. człowiek nie spyta, to nikt mu informacji na siłę nie wpycha, a że znalezienie jej graniczy z cudem... no taki kraj wykonawca, obawiam się, jeśli nawet wie, to nie uprzedza, bo by mu się termin robót przesunął, a przecież w razie czego, to nie on dostanie karę za samowolę, tylko inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Pestka - jestem pewna, że jest dokładnie tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 29.03.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 aha czyli to trzeba było zrobić przed odwiertami? jesli juz jest po to jest samowola? cholera będę sie musiala zorientować w takim razie. moi rodzice robili odwierty 12 lat temu i wtedy nie trzeba bylo zadnych papierów czy pozwolen (jedne z pierwszych pomp w polsce i urzednicy jeszcze nawet pojęcia nie mieli ze cos takiego istnieje i z czym to sie je). zero cackania sie urzedem górniczym, aktualizacją PnB itp. jakbym to wiedziala to wtedy bym zrobila odwierty i jeszcze ceny inne w dodatku byly hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts