Tatarak 29.03.2012 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 aaa, jescze ważna jest głębokość odwiertów, pani mi powiedziała, że nasze starostwo nie wymaga projektu prac geo przy odwiertach do 30 m głębokości. obawiam się, że jeśli odwierty już są.... to nie wiem. zawsze można liczyć na to, że nikt się nie przyczepi ale ja wolę spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Tatarak - jak ja dzwoniłem i szukałem firmy do odwiertów, to mało kto w ogóle zdawał się przejmować takim detalem jak 'pozwolenie'. Wszyscy chcieli wiercić na gębę, najlepiej jutro. A potem - martw się inwestorze sam... Co do religii - u nas też ostatnio były rekolekcje, ale poszliśmy szkole na rękę i dzieci zostały w domu No i są jedynymi dziećmi w grupie/klasie które nie chodzą na religię (to tak Tataraku gdybyś miała nadzieję że 'na wsi' takich dzieci jest więcej). Do tej pory nie było jakichś dziwnych i nieprzyjemnych sytuacji, z wyjątkiem chyba jednych urodzin 'szkolnych', gdzie mamy podejrzenie że nasze dziecko nie zostało zaproszone, bo rodzice są bardzo wierzący i..... (tutaj niech każdy sobie wstawi co chce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 29.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Widzę tataraku że temat odwiertów zaczyna zataczać coraz szersze kręgi :] U mnie też żadna firma z którą rozmawiałem o tym nie wspomniała, proponowano mi różne obejścia z wpisem do dziennika budowy jako zmiana nieistotna, jedynie nasza architekt wykazała się odpowiednią wiedzą. Generalnie to wygląda tak, że co starostwo to najlepiej się dopytać, bo ponoć są bardzo różne interpretacje...Jednak jeśli są odwierty, to powinny być naniesione na planie zagospodarowania działki, Wrocław wymaga przy tym od razu uzgodnienia w ZUD. Jeśli odwierty mają powyżej 30m, to dodatkowo należy załączyć projekt prac geologicznych i odpowiednią zgodę uzyskaną w starostwie. Jeśli odwierty nie zostały od razu naniesione na plan zagospodarowania, to kończy się to na ogół projektem zamiennym.Brak tych formalności może się objawić np. podczas odbioru budynku lub po donosie "życzliwego" sąsiada, który może się skończyć inspekcją budowlaną i samowolą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Tatarak - jak ja dzwoniłem i szukałem firmy do odwiertów, to mało kto w ogóle zdawał się przejmować takim detalem jak 'pozwolenie'. Wszyscy chcieli wiercić na gębę, najlepiej jutro. A potem - martw się inwestorze sam... Co do religii - u nas też ostatnio były rekolekcje, ale poszliśmy szkole na rękę i dzieci zostały w domu No i są jedynymi dziećmi w grupie/klasie które nie chodzą na religię (to tak Tataraku gdybyś miała nadzieję że 'na wsi' takich dzieci jest więcej). Do tej pory nie było jakichś dziwnych i nieprzyjemnych sytuacji, z wyjątkiem chyba jednych urodzin 'szkolnych', gdzie mamy podejrzenie że nasze dziecko nie zostało zaproszone, bo rodzice są bardzo wierzący i..... (tutaj niech każdy sobie wstawi co chce). I najlepsze, że wiele z tych firm ma w ofercie "wszystkie formalności" co do religii - raczej mam obawę, że "na wsi" prawie wcale takich dzieci nie ma no nic, pozostaje wierzyć, że z czasem to się zmieni. a co do tych rodziców, z Twojego przykładu... nawet nie wiem, jaki przymiotnik wstawić w wykropkowane miejsce - ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.03.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Witaj, Bacardi pisz, chłopie, pisz. tym, co przyjdą po nas, będzie ciut łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.03.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Paranoja do kwadratu, bezhołowie i hucpa. Cieszcie się, że nie macie do czynienia ze skarbówką w kwestiach budowlano-rachunkowo-podatkowych. a co masz przeciwko skarbówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.03.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 I najlepsze, że wiele z tych firm ma w ofercie "wszystkie formalności" co do religii - raczej mam obawę, że "na wsi" prawie wcale takich dzieci nie ma no nic, pozostaje wierzyć, że z czasem to się zmieni. a co do tych rodziców, z Twojego przykładu... nawet nie wiem, jaki przymiotnik wstawić w wykropkowane miejsce - ręce opadają Może „dewocja” ? Nie mówcie, że to tylko wieś taka. Znam pewną dyrektor prestiżowego LO, która nie toleruje osób niewierzących, a soboty i niedziele spędza albo w kościele, albo usiłując nawracać kogo się da. Smutne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.03.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 a co masz przeciwko skarbówce? Oj, mam. Choć teraz traktuję tu już znacznie lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.03.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Tatarak, uff - miałaś intensywne dni. Widzę, że kierownik lubi płatać figle. Grunt, że do przodu. Po lekturze kilku dzienników w kwestii płaskich dachów cieszę się, że mam tylko skos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 30.03.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 co do religii - raczej mam obawę, że "na wsi" prawie wcale takich dzieci nie ma no nic, pozostaje wierzyć, że z czasem to się zmieni. a co do tych rodziców, z Twojego przykładu... nawet nie wiem, jaki przymiotnik wstawić w wykropkowane miejsce - ręce opadają Hej, my obecnie ze wsi Nasz syn chodzi di pobliskiego miasteczka do przedszkola i chyba jako jedyny nie chodzi na religię, a religia już w najmłodszej gr 2 razy w tyg! Pani Dyr. zachowała się b kulturalnie i zapewniła mnie sto razy, że nie ma najmniejszego problemu. Ale mina wychowawczyni, była bezcenna Patrzyła na mnie jak bym była co najmniej z Marsa. No, ale i na wsi, ktoś musi przetrzeć szlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.03.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Olgusieniunieczka, my chyba wszyscy tacy przesiedleńcy miejsko-wiejscy Ale wieś, czy miasto tu chyba ma znaczenie tylko z powodu zagąszczenia . w mieście było nas tyle, że religijni dawali się zauważyć tylko gdzieniegdzie. W szkole też to się rozmywa dość mocno. A na wsi my tę tradycję kościelną dopiero rozcieńczamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 31.03.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tataraczku namiar na bramę u mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tatarak, uff - miałaś intensywne dni. Widzę, że kierownik lubi płatać figle. Grunt, że do przodu. Po lekturze kilku dzienników w kwestii płaskich dachów cieszę się, że mam tylko skos Taaa, kb taki figlarz, że boki zrywać a jak ja się cieszę, żeśmy jednak wszystkie pozostałe płaskie daszki wywalili! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ale mina wychowawczyni, była bezcenna Patrzyła na mnie jak bym była co najmniej z Marsa. No, ale i na wsi, ktoś musi przetrzeć szlak we wszystkim trzeba szukać pozytywów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2012 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 A na wsi my tę tradycję kościelną dopiero rozcieńczamy. a nie wiem, jakie macie obserwacje, ale ja ogólnie "religijność polskiej wsi" widzę niezwykle wybiórczą... a w sumie w dekalogu jest sporo niewygodnych fragmentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Taaa, kb taki figlarz, że boki zrywać a jak ja się cieszę, żeśmy jednak wszystkie pozostałe płaskie daszki wywalili! Płaski, nie płaski, a jak fachowiec coś poszkapi, to płakać można razem z dachem. Jak u mnie – chyba wreszcie udało nam się wszystkie przecieki zlokalizować i usunąć. Od wczoraj pada dość mocno i nigdzie nie kapie . Zaczynam się cieszyć, że będzie można dokończyć deskowanie skośnych sufitów w pokojach na poddaszu, a nad kuchnią nie trzeba będzie znowu rozbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Pada śnieg, puszysty biały... mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Pada śnieg, puszysty biały... mokry a jaka jest temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 elektronika pokazuje +0,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.03.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) robi się slisko na drogach? Edytowane 31 Marca 2012 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts