Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Hmmm.... przykro mi, że takie kłody rzucają Wam pod nogi, ale zobaczyć nie ma tego złego..... na pewno znajdziecie jakiś fajny projekt z poddaszem użytkowym i zapałacie do niego miłością.

I jednak mimo wszystko na 2 kondygnacjach łatwiej wszystko funkcjonalnie zaplanować, zobaczysz, wyjdzie z tego super domek:)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość monika996
witam. też nie lubię dachow , ale u nas też taki wymog i się już pogubilam. zrobcie sobie projekt indywidualny, będzie bardziej pod Was. rozplanujecie co wam potrzebne, bez szarpania. Dachy mogą być tylko nastawiane na parter, albo tylko z jednym skosem , tak chybajest napisane w wz odnośnie interpretacji przepisow. wejdz sobie na krakowską stronę Barycz& Saramowicz i moon studio . to biura, ktore robią nowoczesne projekty i mają fajne dachy . może tylkonad 1 cześcią dach, a reszta z plaskim, Architekt Wam doradzi, płaski dach można traktować jak łącznik. pozdrawiam

Dzięki, dziewczyny, za otuchę.

Funkcjonalnie to mnie właściwie całkiem odpowiada Dom w tunbergiach z Archonu - lustrzane odbicie. Wtedy miałabym wejście i wjazd od wschodu, na parterze swój gabinet i salon od południa, kuchnię i pom.gosp. od północy. Schody poza salonem. Na górze też wszystko ok. Napisałam do nich, żeby mi przysłali szczegółowe rysunki, to pewnie coś tam poprzestawiam (na pewno te okienka strzelnicze na północnej elewacji parteru albo wyrzucę albo powiększę, bo jakiś taki gestapowski wygląd mają ;) No i po kija mi balkony? Może ten wykusz w jadalni spłaszczyć, to chociaż jeden wyrzucę. Najgorzej, że Małżowi się dom nie widzi z zewnątrz :( A idzie w zaparte - stwierdził, że skoro jest tyle tysięcy gotowych, to po kija zamawiać indywidualny, a w ogóle to jest spisek architektów, że gotowe są w większości paskudne (niepaskudne nam nie pasują rozkładem albo mają 10-połaciowy dach) i ludzie są zmuszeni zamawiać indywidualne ;) takim wnioskiem zakończyliśmy wczoraj - a właściwie już dzisiaj ok. pierwszej - obrady projektowe. :bash:

Macie jakieś twórcze pomysły, jak podrasować elewację? najlepiej bez użycia okładzin kamiennych i drewnianych po 500 zł za m2 ;)

I jeszcze się martwię, czy taki dom będzie w ogóle pasował do mojej wizji krzaczasto-trawiastego ogrodu bez żadnych roślin formowanych itp.

Przykro mi, że tak się sprawy potoczyły.

Ja bym się zdecydowała na projekt indywidualny.

My też przejrzeliśmy mnóstwo projektów i zawsze było jakieś ale.

Jak chcesz podam Ci namiary na tego architekta co nam robił.

Nie jest bez wad ale za to bardzo przystępny cenowo.

I faktycznie najbardziej rozumiem Twój ból co do schodów.

Przykro mi, że tak się sprawy potoczyły.

Ja bym się zdecydowała na projekt indywidualny.

My też przejrzeliśmy mnóstwo projektów i zawsze było jakieś ale.

Jak chcesz podam Ci namiary na tego architekta co nam robił.

Nie jest bez wad ale za to bardzo przystępny cenowo.

I faktycznie najbardziej rozumiem Twój ból co do schodów.

O namiary poproszę, mieć nie zaszkodzi :) też nie lubisz schodów? uff, myślałam, że ja jedna jakaś dziwna.

witam. też nie lubię dachow , ale u nas też taki wymog i się już pogubilam. zrobcie sobie projekt indywidualny, będzie bardziej pod Was. rozplanujecie co wam potrzebne, bez szarpania. Dachy mogą być tylko nastawiane na parter, albo tylko z jednym skosem , tak chybajest napisane w wz odnośnie interpretacji przepisow. wejdz sobie na krakowską stronę Barycz& Saramowicz i moon studio . to biura, ktore robią nowoczesne projekty i mają fajne dachy . może tylkonad 1 cześcią dach, a reszta z plaskim, Architekt Wam doradzi, płaski dach można traktować jak łącznik. pozdrawiam

Moniko, dzięki za podpowiedź. U nas dach musi być "symetryczny" i na przykład z jednym skosem odpada - może być dwuspadowy, czterospadowy lub "tortowy", jak to określi architekt. Ważne, żeby był dość stromy. Rozległa parterówka z takim dachem wygląda... jak namiot cyrkowy :( Oglądałam projekty na stronie assadesign (polecanej tu przez forumowiczki) - niektóre są naprawdę super. to znaczy mnie się podobają, Małż trochę mniej entuzjastyczny. na razie szukamy wspólnego złotego środka :)

Hej Tataraczku:)

Widze ,ze macie niezly orzech do zgryzienia .My tez szukalismy bardzo dlugo i nie udalo sie ,bo jak juz byl w miare fajny to strony swiata byly beznadziejne.Zdecydowalismy sie na indywidualny ,bo nie zniose skosow.Teraz mam spadek 30%,dwuspadowy dach i scianka kolankow na 170cm,wiec wszystko gra

A nie mieliście ograniczenia co do wysokości domu w kalenicy? Bo u nas jest. Dom ze ścianką kolankową na 110 ledwie się mieści, wiec 170 pewnie by nie przeszło :/

Mielismy tylko warunek,ze dom ma miec pietro w poddaszu i rownolegle nachylenie dachu ,czy jakos tak.Kazdy ma inaczej.Najbardziej sie ciesze,ze nie musimy miec czerwonej dachowki(nie moja bajka:))

Małż postanowił zabrać się za szukanie projektu na serio :) chyba żeby mnie odciągnąć od indywidualnego. na razie zgłosił takie typy:

Kyoto od Lipińskich:

http://lipinscy.wroclaw.pl/uploads/www_data_thumbs/154x102_dcp245__og_ag.jpg

oraz Aleksandra z Horyzontu:

http://www.horyzont.com/files/baza_plikow/aleksandra/wersja_klasyk/pliki/wizu00_t.jpg

jak widać, mamy nieco inne wyobrażenie "prostej" bryły :)

Łoj zawirowania niezłe... Ale nie ma tego złego...nam się marzył dom z płaskim dachem, ale w-ki nie pozwalały :( Chociaż cięzko Wam będzie zbudować dom z poddaszem bez schodów (zaraz lawina architektów zacznie nam udowadniać, że się da ;) )

Z propozycji męża nr 1 mnie się bardziej podobuje :)

A ile możecie mieć maks. w kalenicy? My mamy dach 45%, ścianka kolankowa 1,60 ale 50cm dalej jest już 1,90 czyli strat praktycznie brak. W kalenicy jednak 9m.

Trzymam kciuki i będę podglądać :)

Obejrzałam sobie i nr 2, tez jest niezły, tylko to pokrycie dachu na wizualce wszystko zmienia i kiepsko wygląda.

I tak nie jest źle, w 2007 jak ja szukałam projektu, to na str królowały dworki, nowoczesnych brył ze świecą było szukać- 1 max 3 projekty na całą stronę...

Powodzenia

Edytowane przez olgusieniunieczka

Pisałaś gdzie indziej o projekcie indywidualnym w assa. Jedna rzecz, żebyś była jej świadoma - nie wiem, jak u Spirei, ale u nas projekt robi de facto jeden z architektów robiących uprawnienia i zatrudnionych w biurze. Wszystko jest sygnowane oczywiście przez p. Dolińską, ale główną robotę robi ktoś inny (nie wiem, ile w tym jest koncepcji szefowej, a na ile pracownika(ów)). Swoją drogą ten chłopak (no dobra, rocznik chyba 81, więc chyba już nie chłopak) jest naprawdę fajny, szybko odpowiada, ma kreatywne pomysły i współpraca jak na razie posuwa się bardzo do przodu. Za 2 tygodnie wszystko ma być już gotowe do złożenia PnB.

Aha, a schodów jednak szczerze współczuję, czuję do nich sporą awersję. Może jednak da się coś z tym zrobić? Np. u góry jedynie pracownię, gościnny, pokoje dla starszych dzieci?

Dziewczyny! Znaleźliśmy! wybraliśmy! ku obopólnemu zadowoleniu i z błogosławieństwem magika od pnb:

projekt gotowy z pracowni AssaDesign House 06

funkcjonalnie właściwie pasuje nam bez zmian (drobiazgi może zmienimy). estetycznie nam bardzo odpowiada. rozrysowałam sobie pomieszczenia i wszystko (przynajmniej na parterze, bo na górze jeszcze się nie przegryzłam przez te skosy) wygląda bardzo ustawnie.

Olgusieniunieczka - też musieliśmy iść na kompromis i zrezygnować z tego czy owego, ale jak pomyślę, jak przez te wszystkie miesiące oglądania projektów i rozmawiania o nich ewoluowały nasze potrzeby i wizje ich realizacji, to wierzę, że będziemy zadowoleni.

BetaGreta - tak, znam ten wątek, myślę, że miał on ogromny wpływ na zmianę naszych upodobań :)

Analieno - już daj mężowi spokój, chyba że potrzebujesz tego kompa także z innych względów :) nie pamiętam teraz, jaki mamy limit na kalenicę, ale House szósty się mieści :)

Madeleine - nam adaptację gotowca będzie robił magik, który zajmie się też całą papierologią do pnb. będę się musiała po tych schodach wspinać do sypialni niestety, ale jak na starość przestanę pracować, to mogę ją sobie przenieść do gabinetu na dole. wszyscy mnie pocieszają, że na schodach się chudnie i zapobiega osteoporozie ;) a w ramach rekompensaty nie będę musiała robić czerwonego dachu (tfu! żeby nie zapeszyć) :)