Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak, jestem pod wrażeniem ze sami ułożyliście podłogówkę, tez chciałam sama ale mąż uparł sie ze nie damy rady ( zapłacimy za 110m2 podłogówki( 20cm styropianu) +wyjścia na kaloryfery -12 926 zl z wylewkami w domu i garażu- tu 10cm styropianu ) Edytowane przez aksamitka

Aksamitko - mój mąż się nauczył rozkładania rurek na youtubie, dużo też czytaliśmy (na forum i stronach producentów systemów podłogowych), zamówiliśmy projekt, przeliczyliśmy kasę i to nas przekonało, że warto chociaż spróbować. fakt, że trzeba trochę siły (rurki są jednak ciężkie w tych zwojach po 200 mb), dobrych chęci, urlopu, pomyślunku (żeby tak robić pętle z poszczególnych zwojów, żeby nie zabrakło 2 m rurki przed rozdzielaczem i zostało jak najmniej ścinków) - ale to naprawdę nie jest robota dla ludzi po MIT ;) może jeszcze przekonasz swojego męża :)

Tatarak, myśmy też sami kładli i podłogówkę w łazienkach i kuchni i rurki do centralnego. Fachowiec tylko podłączał wsio do pieca i uruchamiał. Ale łapki to potem miałam jak nie przymierzając Pudzian :)

ech, uśmiechnięta z tej budowy wracałam dzień w dzień - jak gupia :)

hej Tataraczku ja z budowy wracam raczej z myślą "nie mogę się doczekać kiedy tu wrócę" a kolejny tydzień wlecze się wtedy jak "flaki z olejem"; do naszej budowy mamy ponad 30 km, i trzeba przejechać przez caaały Poznań żeby dojechać ; a przed EURO przejechać przez Poznań i okolice to jest jakaś maasakra ::x:

Aksamitka - mam właśnie wycenę na CALa - między innymi... zaraz opiszę w dzienniku. masakra jakaś.

KHB - doskonale Cię rozumiem, myśmy szukali działki właśnie niedaleko domu i teraz jak czasami jeździłam po 2-3 razy dziennie (na przykład podlać strop) to myślę, że to był setny pomysł. a i miejsce nam pasuje :)

Sylwia - dzięki :)

teraz:

- drzwi i bramę musimy zamówić.

- w sobotę impregnowanie jastrychu - mamy go polać z konewki gruntem Uni-grunt w ilości 0.5 l na 1 m2

- można by zrobić wylewkę na podest przy drzwiach wejściowych/jakieś schodki tam wyjdą

- trzeba dopracować koncepcję elewacji i zgromadzić materiały na zabudowę kg/ocieplenie poddasza i elewacji

Tatarak - gratuluję zakończenia układania podłogówki :)

Co do drzwi zewnętrznych to trochę Ci wsadzę kij w mrowisko...

Upewnij się że chcesz drzwi otwierane na zewnątrz z elektrozaczepem.

W szczególności poczytaj o wnioskach mazo (o ile nie pokręciłem).

My po prezentacji zamka rolkowego, elektrozaczepu i całości związanych z tym problemów, z wielkim bólem serca zrezygnowaliśmy z pochwytu i poszliśmy w klasyczną klamkę...

Monika, ją Ci już chyba pisałam kiedyś o drzwiach zewnetrznych Weissnera, my się na nie podpalilismy, tylko coś mita cenanie pasuje. Weissner robi drzwi w opcjach 55, 68 i 88 mm i jak wycenialismy 68 mm to było to coś koło 6 tyś, więc Twoja cena dla 88 mm jakby za niska (no chyba, że to kwestia dodatków).

Ale generalnie Weissnerki najfajniejsze dla mnie :)

Moorela - http://weissner.com.pl/p/1/10/drzwi-zewnetrzne-drewniane-model-34-weissner-drzwi-kolekcja-classic-standard.html tu są te "nasze"

Salik - mnie osobiście ten elektrozaczep w ogóle się nie podoba, ale ten model ma tylko dwie opcje: albo antaba z elektrozaczepem, albo klamka. antaba łaaadna jest. ale... no właśnie. ja na 10 prób otwarcia elektrozaczepu w salonie odniosłam ze 3 sukcesy ;)

W skrócie - elektrozaczep+pochwyt/antaba+drzwi otwierane na zewnątrz+zamek rolkowy, to spory problem samootwierających się drzwi.

Zamek rolkowy jest za słaby aby utrzymać drzwi w miejscu (nawet pomimo elektrozaczepu), drzwi potrafią się same otwierać w najmniej odpowiednim momencie, rozwiązaniem producentów jest... zastosowanie siłownika domykającego drzwi.

Tylko wtedy od środka drzwi wyglądają jak wejście do bloku osiedlowego z lat 70...

Zerknij w dziennik mazo - to chyba ona nie dalej jak 2-3 miesiące temu pisała właśnie o tym problemie (acz jest sporo takich przypadków na forum).