Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Salik - znalazłam w Twoich komentach taki Twój wpis:

Balbina - pochwyt sam w sobie generuje sporo problemów.

Raz że nie można wtedy użyć zamka listwowego, więc drzwi trzeba jakoś zamykać - albo przekręcając klucz w drzwiach (no sorry, ale to jest głupizna żeby trzeba było zamykać drzwi na klucz żeby się nie otwierały) albo montując elektrozaczep.

Ale jak montujesz elektrozaczep to masz inny problem pt. "wyjście z domu do ogródka".

Nie mamy w zwyczaju nosić ze sobą kluczy od domu, wychodząc na 2 minuty na podwórko i nie bardzo mamy ochotę wyrabiać sobie taki nawyk.

I tutaj docieramy do sedna - w drzwiach aluminiowych można rozwiązać ten problem montując przycisk na pochwycie, który zwalnia elektrozaczep.

W drewnie nikt czegoś takiego nie zrobi, w stali też niechętnie (na razie jeśli chodzi o stal to w ogóle jest problem z pochwytem).

Jak już ktoś chce zrobić pochwyt w drewnie (pomijając cały wywód powyżej) to narzuca otwory montażowe i nie ma tak że można sobie wybrać dowolny pochwyt.

Z pochwytem jest też inny problem - wszyscy sprzedawcy rzetelnie informują że należy zamontować samozamykacz, bo nawet z elektrozaczepem podciśnienie tworzące się między ościeżnicą, a skrzydłem może zwyczajnie otworzyć drzwi.

No więc przy tych drzwiach Weissnera to otwieranie elektrozaczepu nie jest w drzwiach, ale ma postać takiego przycisku - jak dzwonek przy drzwiach to wygląda - który się montuje na elewacji obok drzwi. może być nawet przy dzwonku właśnie.

i jeszcze jedną mam wątpliwość - jak jest ten elektrozaczep, czyli nie zamek rolkowy, to jakim cudem podciśnienie może otworzyć drzwi? przecież one są tak jakby cały czas zamknięte na klucz!?

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

acha, żeby było jasne: w tych Weissnerach nie ma zamka rolkowego. od środka drzwi otwierasz klamką (chyba że zamek jest przekręcony na zamknięte), od zewnątrz musisz mieć klucz lub przycisnąć "dzwonek" i wtedy zwalnia się ten elektrozaczep i można otworzyc drzwi ciągnąc za antabę.

kurde, przerasta mnie ten pochwyt z elektrozaczepem...

takie coś znalazłam w sieci: Elektrozaczep.

Elektrozaczepy standardowe działają w ten sposób, że wejście zostaje odblokowane po podaniu napięcia na wejście sterujące. Bez zasilania urządzenia takie pozostają w stanie zablokowanym. Stosowane są powszechnie w systemach kontroli dostępu, w których wejście zostaje odblokowane na kilka sekund po podaniu kodu zamka szyfrowego, użyciu sterownika radiowego, klucza elektronicznego itp.

czyli: jak nie naciskam przycisku, to drzwi z tym elektrozaczepem są tak jakby zamknięte na klamkę - więc jak to ciśnienie je otwiera? bo od środka drzwi mają klamkę.

Znaczy zrobili elektrozaczep bez zamka rolkowego?

No to już wyższa szkoła jazdy, do tej pory to widziałem tylko w jednej firmie, ale tam się drzwi zaczynały od 15k :)

Inna sprawa że Ty chcesz drzwi drewniane i tam można w tym temacie trochę więcej (problem jest głównie w stalowych/aluminiowych).

A najprościej - idź do salonu, niech Ci zaprezentują jak to działa.

My niestety drzwi drewniane odrzuciliśmy z powodów technicznych (wypaczanie zimą itp)

Tatarak - elektrozaczep Ci 'puszcza' drzwi po stronie ościeżnicy.

Jak mocno szarpniesz, to możesz po jakimś czasie te drzwi otworzyć...

Edytowane przez salik

dlatego my nie zrobiliśmy elektrozaczepu. Zawsze można go wstawić później. Uznaliśmy, że zobaczymy, jak sprawdzi się to w praktyce. Na ogród będę raczej wychodzić od strony tarasu, więc drzwi balkonowe i tak będą otwarte.

Tatarak, któreś drzwi podałaś U=1,0. Sprawdź dokładnie dla jakich drzwi podaje się ten współczynnik. W Hormanie reklamowali własnie 1,1, ale na dole byl dopisek, że jest to U dla drzwi bez przeszklenia.

Druga sprawa - masz pewnie OZC - sprawdź różne U w drzwiach i pewnie dużych różnic nie będzie. Postawiłabym jakąś górna dopuszczalną granicę dla drzwi i nie traktowała zejście np.do 1,0 jako priorytet. Szyba zawsze pogorszy parametry.

Droga Tatarak,

Takie sny nie muszą być leczone. Wystarczy opisanie ich na forum i to pomaga. Inna forumowiczka miała złe sny na temat okapu w dachu bezokapowym. Napisała o tym na forum i koszmary senne minęły.

Redakcja

Salik - dokładnie tak: elektrozaczep bez zamka rolkowego. ja się nie upieram przy drewnianych, ale wychodzi na to, że stalowe też nie są idealne.... W salonie byłam i ten elektrozaczep testowałam dłuższą chwilę - mąż nie miał kłopotów, a mnie się udało otworzyć 3 razy na 10 prób (używając spustu, a nie szarpiąc ;)) trochę mi się nie chce wierzyć, że samym szarpnięciem bym je otworzyła. zresztą na noc/nieobecność przekręci się klucz i już, nie? ja się w ogóle nie upieram na antabę... tylko na szybkę :) no nic, rozważania trwają.

Spirea - na ogród ok, ale jak będzie trzeba wyjść do listonosza lub kuriera? albo do kubła na śmieci, z resztkami na kompost, sprawdzić, czy to nasz kot się drze na płocie... trochę mieszkam na wsi i wiem, których drzwi akurat ja najczęściej używam, stąd moje obawy, że się zamknę na zewnątrz.

co do U, to już zauważyłam, że przeważnie jest podawane "U od..." ;) w OZC mam przyjęte 1,1 (takie deklarował Stolczer, którego wówczas brałam pod uwagę), ale szczerze mówiąc - wątpię, żeby drzwi z szybką miały taki parametr. pewnie raczej ok. 1,4, a i to prędzej drzwi drewniane o gr 88 niż o połowę cieńsze stalowe. generalnie nie będę się tym U zadręczać, bo już bym na pewno nic nie wybrała...

Droga Redakcjo - bardzo dziękuję za poradę w sprawie snów. Na przyszłość wypróbuję wszystkie sugerowane metody , pewnie z wyjątkiem wyjazdu do spa ;) :D

Aksamitka - no właśnie tego Stolpawu specjalnie nie bierzemy pod uwagę, bo raz, że opinie na fm ma nie bardzo, a dwa, że drzwi mają takie frezy, które nam się nie specjalnie podobają.

Dziewczyny i chłopaki - brama garażowa - panel bez przetłoczeń z fakturą czy gładki? gładki jest śliczny, ale wyczytałam, że b. widać na nim wszystkie "uszkodzenia eksploatacyjne". a te z fakturą pewnie załamają światło i jakkolwiek z urodą u nich gorzej, to jakieś drobne wgniecenia itp są lepiej ukryte. oraz czy robić zamek i po co?

jednak nie da rady wybrać koloru bramy bez ostatecznej decyzji w sprawie koloru elewacji... ja się zastrzelę... muszę coś zwizualizować i Wam pokazać, bo mnie to przerasta...

Tataraczku :D zostawiaj sobie ukrytą drabinę i okno na piętrze niedomknięte :D

U nas taka wieś, że nawet zdarzyło nam się parę razy pojechać do sklepu, a dom został nie zamknięty. Mój celuje w tym. Kiedyś jednak odwiózł mnie na stację. Wrócił a kluczy do domu niet :) Na szczęście velux był uchylony i sąsiedzi pożyczyli drabinę :D Sąsiadka też już sobie klucze zatrzasnęła w domu i wspinała sie do łazienki na piętrze.

Wszystko przed Tobą :D

Tatarak, a moje drzwi brałaś pod uwagę? i cenowo by Ci pasowały, i energetycznie, zrobią bez problemu modyfikacje

http://www.drzwi.krakow.pl/

Kupowałam w Mata na Robotniczej (meranti - brak widocznego usłojenia drewna)

Ten wzór drzwi 599,1+ds1 ładny :)

Tia - jak nam zrobili wycenę z AFB to wyszło że drewniane (nie takie znowu super ciepłe) kosztują tyle co stalówki...

Bo wymiar minimalnie niestandardowy, bo dopłata za kolor RAL, bo coś tam.

Dodatkowo o ile pamiętam AFB nie robi większej ościeżnicy, tylko proponowało nam wstawienie nad ościeżnicą o standardowych wymiarach czegoś a`la drewniane nadproże (!).

Tatarak - nasze stalowe będą miały bodajże 12cm grubości :)

To tak odnośnie 'cienkich drzwi stalowych'.

Bron boże nie namawiam na stalówki, jeśli Ci się drewno podoba.

Pamiętaj tylko o warunkach gwarancji na drewniane drzwi (osłonięte wejście itp)