Madeleine 09.05.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 ja mam nietypowe wymiary wnęki (w CALu zaproponowano mi właśnie zwężenie otworu poprzez szerszą ościeżnicę) - i zrobili na wymiar. Salik, z ciekawości, ile Wasze stalowe wyszły i jaka przenikalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 09.05.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 A, no to może w CAL-u tak było. Chociaż wydaje mi się że kilka ofert z AFB też miało takie udziwnienia z ościeżnicą... Stalówki nam wyszły ok. 7500 brutto już z montażem (U ok. 0.7), tyle że to są też (trochę przy okazji) 'antywłamaniówki' (liczy się tyle że ubezpieczenie domu będzie nas mniej kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Salik - pisząc o cienkich stalowych, miałam na myśli te Delty, które oglądaliśmy Zdaje się, że nasz otwór na dzrzwi też będzie niestandardowy, muszę go dokładnie wymierzyć. Madeleine - a ile wyszły Wasze afb? i który masz model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.05.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 5300, z montażem. Z zamkiem klasy C, czyli liczy się do zniżki.U ok. 1,05. Model podobny do 625,1 - wprowadzałam modyfikacje w zakresie wymiarów i położenia szybki. Standardowy rozmiar był kilkaset złotych tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 dzięki, Madeleine muszę podjechać ten otwór zmierzyć jutro. jak ja zasnę, nie znając jego dokładnych wymiarów?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.05.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Madeleine, napisz mi jeszcze proszę, gdzie kupowałaś swój tynk Caparola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Na Nyskiej. Ale nie lubiłam tego gościa, wkurzał mnie. Spróbuj wytargować super cenę w MBS i uderz z tym do WKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 09.05.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Bardzo ładne drzwi zewnętrzne, my mamy ze szkłem lustrzanym z brązowym refleksem ( w zależności od natężenia światła, ten który stoi na zewnątrz nie widzi tego co stoi w środku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.05.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Bardzo ładne drzwi zewnętrzne, my mamy ze szkłem lustrzanym z brązowym refleksem ( w zależności od natężenia światła, ten który stoi na zewnątrz nie widzi tego co stoi w środku) pod warunkiem, że w środku jest ciemniej niż na zewnątrz My też mamy refleks, ale nie pamiętam, czy brązowy, czy szary czy jaki. Chyba nie brązowy, ale zazwyczaj jednak jestem w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 09.05.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) tak jak napisałam w zależności od natężenia światła Edytowane 9 Maja 2012 przez khb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 09.05.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Styropian - na Termoorganikę (szczególnie w ciepłym wydaniu) było ostatnio mnóstwo narzekania na forum.Neowall, to o ile pamiętam totalny no-name w którym też z jakością słabo.Z trochę droższych marek przyjrzyj się Knaufowi albo Austrotherm.Kołki 24cm na 20cm styropianu (+warstwa kleju - ściany nie są idealnie równe), to trochę małe moim zdaniem.Będziesz zaklejała dziury po kołkach styropianem?Co do tynków się nie wypowiem - nie znam nikogo kto by kładł tynki Basf albo Profi.Baumit ma o ile pamiętam mieszane opinie, Ceresit jest chyba ok.Co do 'systemów' - pamiętaj o tym że jeśli weźmiesz np. klej niesystemowy, a potem coś się będzie działo, to nie masz jakiejkolwiek gwarancji producenta.My policzyliśmy bodajże ze 2 paczki zapasu przy (o ile pamiętam) 230m2 elewacji.Siatka 165g/m2.Liczyliście ile Was będzie kosztować ta elewacja w całości, w porównaniu do wzięcia całego systemu z jakiejś firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.05.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 tak jak napisałam w zależności od natężenia światła to nie to, pamiętam, jak do mnie dzwonili pytać o kolor antyrefleksu. Z tym, że nie pamiętam, co wybrałam Ale też w zależności od światła odcień się ciut zmienia. Tatarak, co do uwag pana elewatora nie doradzę, widzę, że pracuje raczej na niższej półce niż polecana na forum (co nie znaczy, że źle). Ale i na genderkę, i termoorganikę rok temu narzekań było mnóstwo. 2 kołki na 1m2 elewacji? na jaką ilość kleju się umówiliście? Pamiętaj, że przy oknach dochodzi tynk w środku wnęki. No i zamów jakieś 70-80% materiałów, potem domówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.05.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tatarak świetne wskazkowki, zapisuje sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.05.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tatarak, tak jak napisał Salik - jak będzie problem, producent może się wypiąć, bo powie, że to wina braku zastosowania systemu. Na forum jest spec od tynków - Fighter1983. Rzadko bywa na forum, ale podał chyba swój numer komórkowy, spróbuj zadzwonić.W tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162614-Tynk-silikonowy-jakiej-firmy/page4 przewijają się różne nazwy. Jako najlepsze podaje Dryvit Sto i Caparol (wpis 10, 113). Rozważ może jeszcze opcję mineralnego i farby silikonowej. Ja brałabym Caparola, ale dlatego, że mam system przy styro z Bolixa, wezmę Bolixa.A Termoorganiki nie polecam. Miałam na elewację Gold i przyjechała pokrzywiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 z tego, co pan elewator mówił, to tak: styropian niezależnie od marki jest krzywy, bo wszyscy producenci foliują go za szybko i zewnętrzne płyty się skrzywiają, czyli przy gr. 20 cm prosta jest 1 płyta na paczkę neowall to styropol. genderkę i termoorganikę mieliśmy teraz na podłogę i genderka była organoleptycznie lepsza od termoorganiki (ale to inna grubość, więc nie wiem, czy można przekładać wnioski na grubszy styro elewacyjny). a na przykład przy termoorganice żeby mieć gwarancję, to trzeba kupić ich styro, kleje i wszystko inne, co daje kosmiczne kwoty... te tynki basf i profi to jest chyba jednak dość wysoka półka... chociaż już niczego nie jestem pewna. z baumita elewator powiedział, że jak już to tylko silikonowy, bo inne be. ten ceresit jest chyba u nas b. popularny. nie pamiętam, żebyśmy ustalali ilość kleju... muszę zadzwonić i dopytać, ile mam policzyć na m2. coś mi się kołacze, że kołki to powinny być w zależności od zaleceń producenta - chyba producenta kleju do styro, nie? nie zamierzam zalepiać dziur po kołkach - trudno będę z nimi żyć. Aksamitka - zapisuj, ale weryfikuj, gdzie się da, bo nie jest powiedziane, że to rady słuszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2012 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Spirea, a gdzie kupowałaś te materiały Bolixa? muszę sobie zrobić wycenę caparola właśnie, tylko chciałabym jechać osobiście do hurtowni, a nie mam kiedy Sto - pobieżnie patrząc, też będzie poza naszym zasięgiem. i jeszcze mamy pogrzeb w bardzo bliskiej rodzinie i chyba się przez to czuję dodatkowo rozbita... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.05.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tatarak - pamiętaj że im grubszy styropian tym trudniej go 'wyprostować', szczególnie jeśli to elewacja. Nasz Knauf może nie był idealny, ale jak czytam o tym co do ludzi przyjeżdża to było naprawdę całkiem nieźle Co do gwarancji, kleju itp - właśnie dlatego się bierze system od jednego producenta, żeby potem nie było takich dylematów... Jeśli nie będziesz zatykała dziur po kołkach, rozważ temodyble (KERS-y). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.05.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) z tego, co pan elewator mówił, to tak: styropian niezależnie od marki jest krzywy, bo wszyscy producenci foliują go za szybko i zewnętrzne płyty się skrzywiają, czyli przy gr. 20 cm prosta jest 1 płyta na paczkę neowall to styropol. genderkę i termoorganikę mieliśmy teraz na podłogę i genderka była organoleptycznie lepsza od termoorganiki (ale to inna grubość, więc nie wiem, czy można przekładać wnioski na grubszy styro elewacyjny). a na przykład przy termoorganice żeby mieć gwarancję, to trzeba kupić ich styro, kleje i wszystko inne, co daje kosmiczne kwoty... te tynki basf i profi to jest chyba jednak dość wysoka półka... chociaż już niczego nie jestem pewna. z baumita elewator powiedział, że jak już to tylko silikonowy, bo inne be. ten ceresit jest chyba u nas b. popularny. nie pamiętam, żebyśmy ustalali ilość kleju... muszę zadzwonić i dopytać, ile mam policzyć na m2. coś mi się kołacze, że kołki to powinny być w zależności od zaleceń producenta - chyba producenta kleju do styro, nie? nie zamierzam zalepiać dziur po kołkach - trudno będę z nimi żyć. Aksamitka - zapisuj, ale weryfikuj, gdzie się da, bo nie jest powiedziane, że to rady słuszne Mój styropian był prosty. Ceresit jest stosunkowo drogi w porównaniu do Caparola. Baumit idzie w dużych ilościach na inwestycje, ja koniec końców miałam z Renowy świetną cenę na niego - ale jednak zamówienie na Caparola poszło. Może marketing szeptany, na razie się sprawdza. Jeśli jasny kolor elewacji, to jednak silikon. Jeśli ciemny - akryl. Opcja z malowaniem farba silikonową jest porównywalna cenowo z kładzeniem od razu silikonowego tynku. Jeśli chodzi o kołkowanie, sprawdź zalecenia producenta. Klejenie prawidłowo zrobione to po obwodzie i 6 placków w środku. Edytowane 10 Maja 2012 przez Madeleine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Salik - mieliście styro i kleje z Knaufa, a na to grunt i tynk z Caparola, tak? Madeleine - a jaki miałaś styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.05.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Nie - klej zawsze bierzesz od producenta tynku/systemu.Styropian Knauf, cała reszta Caparol.Ale, ale - jeśli myślisz o wzięciu jakiegoś systemu, a tego człowieka o którym wspominałaś, to się upewnij że pracował już z produktami tego producenta.Inaczej może być... tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts