Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba wyrzuciłam z zakładek tą pęcherzykową folię. Będę szukać dalej. Na razie znalazłam na folnecie info

http://folnet.pl/grupa/folie-paroizolacyjne/paroizolacje-termoizolacyjne

Ale to, jak pamiętam wygląd, nie bardzo mi pasuje. W każdym razie te Alufoxy i Ondutermy też warte rozważenia.

Tataraczku, dużo osób do Ciebie zagląda, więc wrzucę tu ciekawą informację. W US i nie tylko są od kilku lat pokrycia dachowe, które w trochę inny sposób niż znane mam dotąd umożliwiają korzystanie z energii słonecznej. Pierwsza widoczna różnica, to wygląd jak normalna dachówka, albo blachodachówka

http://www.springwise.com/eco_sustainability/solepowertile/

Jest takich informacji w necie znacznie więcej. To jako zaczepka. Może kogoś zainteresuje, albo potraktujmy to jako wiedzą przyszłościową, bo przecież pokrycia dachowe też czasem z różnych powodów się zmienia – warto wiedzieć :)

Ot, masz efekt mojego grzebania w zasobach ;)

Edytowane przez pestka56

czytałam o tych foliach odbijających ciepło na wątkach o poddaszach i wychodzi mi, że są sensowne wtedy, gdy zadba się o szczeliny wentylacyjne z każdej strony, czyli warunkiem ich skuteczności jest absoutna dyscyplina wykonawcza = trzeba by stać przy wykonawcy i pilnować, czy wszędzie jest 2 cm od folii. jak znam zycie, to się nie upilnuje, trzeba by robić samemu, a jednak nastawiając się na przeprowadzkę w tym roku nie możemy brać tej opcji pod uwagę.

ja brałam AlumnX z Icopala. Kupowałam na allegro razem ze schodami na strych. Pan mówił mi wtedy, że najlepsze, to ma Dorken, ale cena jest wysoka. Jako najlepszą zależność jakośc/cena dał mi tego Icopala. I co do schodów, to przy rozmiarze sprawdź ile masz miejsca między krokwiami i jętkami na ich zamontowanie.

Tatarak - Westfire'a bierzemy od regionalnego przedstawiciela Tapisu (z Legionowa, http://www.tapis.pl)

Niestety oni mają taką politykę cenową że sprzedawca dostaje dolę od dystrybutora, więc nie udało nam się wynegocjować żadnego rabatu :(

Co do schodów - my mamy ciepłe schody Roto, o ile pamiętam były cieplejsze niż Fakro :)

Chyba Pan handlowiec miał słaby dzień, bo w ogóle potraktował nas nieco per noga i zrobił nam tę wycenę tak, że musiałam ją sobie zapisać osobiście na ulotce, bo się nie pofatygował o pisemne zestawienie - policzył coś na kalkulatorze, w pierwszej wersji wyszło mu chyba ok. 6k, potem te 400 mniej, ale raz że po impro byłam tak wściekła i zmęczona, że nie miałam już ochoty na szczegóły, a dwa, że chyba jednak AFB nie jest naszym faworytem... może to się dało wyczuć? ;)