Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie nurtujące do obu: czy to szare obmalowanie wokół drzwi wejściowych specjalnie jest takie "niedokończone" z prawej strony, czy to jakiś cień padający, czy fantazja inna?

myślę, że to jeszcze pozostałość po moich szybkich zmianach na oryginalnym projekcie ;) Tam jest biała wnęka którą trzeba było na nowo odtworzyć aby wstawić inne węższe drzwi i jak widać średnio udana symulacja cienia...

Wyczytałam wczoraj w mądrej prasie, że badania psychologiczne dowodzą, że im trudniej jest podjąć jakąś decyzję (np o zakupach, bo na przykład na rynku jest dużo wariantów danego produktu), tym wydaje się nam ona ważniejsza, chociaż nie jest. ale poświecamy jej wówczas więcej czasu... i wydaje nam się jeszcze ważniejsza, i jeszcze ważniejsza, i jeszcze ważniejsza.... a zatem folia StopAir, czy jak jej tam została zakupiona :)

Pestko - dziękuję i tak :)

Bacardi - widziałam ten domek, fajny :) tylko to już by chyba trzeba od razu przemyśleć kolor z wszystkich czterech stron, prawda?

Salik - ano właśnie, chyba z gwarancją byłoby najmniej ciekawie

Moorela - dzięki za oddanie głosu :) a mnie ta czapeczka coś nie bardzo pasi... to już prędzej 2. A drzwi wejściowe są w takim podcieniu, stąd to "obmalowanie" :)

Aksamitka - o ja bez koszyczka! (znacie ten kawał?) - dwa razy wkleiłam tę samą (jeśli chodzi o południową-tarasową).

mnie też ta czapeczka się nie widzi. Jakoś "przyciska" dom do ziemi. Mimo ogólnej lekkości, staje się przycięzkawy.

Mi chyba najbardziej odpowiada pierwsza wersja. U was jest trochę tych załamań i one same - właśnie cieniami- uatrakcyjnią wygląd. U nas od początku naciskałam na A., aby kombinował z elewacją (jeszcze przed zamówieniem indywidualnego)., bo niby to ozywi, urozmaici prostą bryłę stodoły. Potem dostaliśmy projekt elewacji już od projektantki z tą czerwienią dookoła garażu. Przez długi czas byłam zachwycona. Potem zaczęłam powątpiewać, czy to się nie znudzi. Potem już zadziałay skutki ekonomiczne - dach z blachy wyszedłby krocie. Teraz jestem bardzo zadowolona, że bryła będzie biała (czy w złamanej bieli). Stąd moja propozycja.

Jeśli już, to robiłabym coś w miarę wyważonego - zobacz elewację Salika/Sheenaz lub Olgusieniunieczki. Olga ma podobnie jak Ty - prostą bryłę domu i z przodu garaż. W wizualce w kolorze jest tylko bryła garażu.

Ja bym zaznaczyła bryłę garażu (szara) i wnękę w elewacji ogrodowej (szara). Reszta biała... chociaż najlepiej dla bryły robi jej poziome "przecięcie" na ciemniejszy kolor od dołu, czyli nr3 od ogrodu... ale może nie bordo...:rolleyes:

a jeszcze dodam, że mój mąż i nasz kb uważają, że bryła jest zbyt wyciągnieta w górę i ta "czapeczka" ma ją optycznie "docisnąć", czy jakoś tak. ja lubię projekty z wątku "nowoczesne stodoły", gdzie takie wyciągnięcie jest normą i mnie nie razi, ale może mają rację. natomiast zaakcentowanie na szaro samej wnęki od ogrodu jeszcze by pogłębiło ten efekt wyciągnięcia. chyba... kurczątko...

Tatarak, a zastanawialiście się na bramą Normstahl, może cenowo wyjdzie drożej o ok.200 zł ale jakość jest ok i ciekawe okleiny, szczególnie do nowoczesnego projektu. Może być gładka lub brilliant (taką mamy), zamówienie, wycena i termin realizacji - wszystkie te etapy poszły bez zastrzeżeń. Zamawialiśmy na ul. Stalowej. Ręczna obsługa bramy, bo napęd nie ma jeszcze zasilania, nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Jak byłabyś zainteresowana to zapraszam :) Dzięki za namiary na wylewkarza, raczej będziemy korzystać z jego usług. Miłego:)

A płyty szarego betonu? Np. takie cóś Elkaminodom, płyta Elewacyjna 107x54 "Surowy Beton" Płyta przeznaczona do wewnątrz i na zewnątrz budynków. Wymiary 107cm x 54 cm. Grubość ok 1,5 cm. Dostępne w wersji porowatej i gładkiej. Cena: 82,80 PLN szt

Patrz jaki boski domek – drewno (listwy z prześwitami) + szare panele ze zmodyfikowanego betonu (Cembonit)

archface-1.jpg

Tu masz więcej fotek http://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=2598

Ja kocham drewno ale beton lu szary kamień płytowy z białym tez super.

Pestko, primo - budżet, secundo - A. nie cierpi "betonu". Czyli nie kombinujemy materiałami, tylko kolorami :)

Tak jak napisałam w poprzednim swoim poście - kolor ciemniejszy - na dole i tylko na dole... na górze masz płaszczyznę ciemnego dachu... stworzą się pasy, które obniżą i rozciągną w poziomie optycznie dom.