Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

akurat jestem na tym etapie i stwierdzam... nic miłego.

Bankowe wymogi, procedury i pomysły jak utruć życie klientowi zaskakują bezmiarem innowacji, idiotyzmu i oderwania od rzeczywistości budowlanej...

na razie musimy zorganizować "wkład własny" a tu na rynku nieruchomości zastój i nikt nie rwie się do naszej działki :(

Tataraku gratuluję oszłamiających postępów!

A Pan Magik jak za tak szeroki pakiet usług bierze tanio:) Jeśli jest dobry nie zastanawiać się dwa razy:)

A do tego miodu łyżka dziegciu - nie chcę być starą ciotką zrzędą, ale czy aby Magik nie obiecuje zbyt wiele?

Jak to mówił kierownik produkcji filmu w Zmiennikach "rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę poczekać"?

Chyba jednak z tym PNB w marcu to Wam trochę zbyt wiele naobiecywał...

Ale dobrze, dobrze nie kraczę, trzymam kciuki, aby wszystko ruszyło z kopyta i szło jak torpeda.

Dzięki, Spireo :)

A teraz się zaczynają od nowa dylematy. Na początek - w projekcie jest ocieplenie 15 cm styropianem jakimśtam. Trzeba jakoś policzyć, czy zwiększać. Ściany w projekcie są z betonu komórkowego, a my chcemy z ceramiki poryzowanej - porothermu czy czegoś w tym stylu. Może to rzutuje? Muszę poszukać odpowiednich cyferek i sprawdzić. A mam strasznego lenia liczbowego...

Tatarak - kalkulator termoorganiki. To powinno Ci wystarczyć. Jest też wątek 15 czy 20 cm styropianu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167628-15-czy-20-cm-styropianu

Możesz dać np. 15 cm szarego zamiast 20 cm zwykłego, ale jak liczyłam to i tak szary wychodzi drożej. U nas np. o 20 cm zdecydowały rolety - mają być integro i tylko przy 20cm schowają się pod elewacją.

Spireo, jesteś nieoceniona :)

Ten kalkulator jest świetny. Policzyłam sobie i wyszło mi, co następuje:

dla ściany dwuwarstwowej z ceramiki poryzowanej o grubości 25 cm z zaprawą zwykłą (U = 1,1738)

styropian o lambda 0,042 grubości 15 cm daje U przegrody = 0,2261

styropian o lambda 0,042 grubości 20 cm daje U przegrody = 0,1781

styropian o lambda 0,038 grubości 15 cm daje U przegrody = 0,2084

styropian o lambda 0,038 grubości 20 cm daje U przegrody = 0,1635

styropian o lambda 0,032 grubości 10 cm daje U przegrody = 0,2576

styropian o lambda 0,032 grubości 15 cm daje U przegrody = 0,1853

styropian o lambda 0,032 grubości 20 cm daje U przegrody = 0,1447

muszę sobie to wydrukować, ściągnąć jakiś cennik (ten pierwszy styro to STANDARD fasada, drugi GOLD fasada, a trzeci PLATINUM fasada), obliczyć circa powierzchnię ścian... pozostałe elementy systemu ocieplania są pewnie mniej więcej porównywalne, nie licząc kołków, które muszą być dłuższe przy grubszym ociepleniu.

o czymś zapomniałam?

Edytowane przez Tatarak

O, jakie fajne wyliczenia...

Też mi się przydadzą. Tzn. przestanę truć małżonowi w sprawie jego fanaberii styropianowych. Zażyczył sobie 20 cm szarego - platinium i powiedział, że nie popuści, a mnie było szkoda kasy... ale może jednak warto, bo jednak trochę różnicy jest...

Myszko, na tym wątku zalinkowanym przez Spireę jest żywa dyskusja, z której wynika, że lepiej dać grubiej gorszego/tańszego niż cieniej droższego - ale Was to chyba nie dotyczy, skoro chcecie dać grubo lepszego :) jeszcze będę dziś o tym pisać, bo wczoraj czytałam pasjonujący artykuł.

Projekt obejrzalam tylko prze chwiluńskę ale podoba mi się - wizualnie zmieniłabym na pewno elewacje bo jakoś tak smutno wygląda...

cieszę się, że Ci się podoba :) Na pewno nie będziemy robić aż tak ciemnej tej elewacji - pewnie dwa kolory zostaną, ale jaśniejsze. no i mamy zgryz, bo dawno dawno temu, kiedy całkiem inaczej wyobrażaliśmy sobie nasz dom i byliśmy przekonani, że musimy mieć czerwony dach, zakładaliśmy okna w kolorze jasnego drewna. ponieważ wszystko się pozmieniało, dach ma być grafitowy, drzwi i brama białe - jak w wizualizacji - a okna? białe? szare? help!