Madeleine 26.05.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Tatarak, ceresit to są generalnie droższe tynki niż caparol. A baumit tańszy. Kleje caparol wcale nie były super, w przeciwieństwie do tynku. I też brałam szary.Aha, nie mieszaj palet - weź dwa odcienie Schiefer albo 2 Graphit.Natomiast kolor możesz wypróbować - te same wzorniki obowiązują do farb. Możesz wymieszać sobie 2 czy 3l farby w odpowiednim kolorze, bierzesz karton czy płytę kg i malujesz. Dużo bardziej wiarygodne niż próbka z wzornika. A farbę gdzieś w domu wykorzystasz, chociażby kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.05.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Ja jestem za Schiefer, bo cieplutki. W żadnym wypadku nie mieszaj dwóch skal. Madeleine ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 26.05.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Schiefera próbek nie musisz kupować, wygląda jak dom zaciągnięty klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.05.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Klejem? to chyba fatalnie. A we wzorniku jest ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 26.05.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 (edytowane) Moniczko, I jak z wyborem wersji elewacji? Mnie chyba bardziej podoba się wersja w jednym kolorze (z tych dwóch ostatnio pokazanych w dzienniku). Ewentualnie ciemniejszą zrobiłabym całą wnękę z pergolą Edytowane 26 Maja 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.05.2012 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 DZiewczyny kochane, właśnie wróciłam z wizji lokalnej na budowie z wzronikiem i macie stuprocentową rację: mieszanie serii. Póki co stanęło na Graphit 16 na dom i Graphit 12 na garaż plus ewentualną opaskę. "Ostatecznie" jesteśmy zdecydowani dać cały dom w jednym kolorze - podział na południowej elewacji ma wprowadzić pergola i już. W każdym razie oba te kolory nie rażą w oczy w świetle dziennym i ładnie pasują do koloru okien/bramy, więc nie powinno być zgrzytu. Madeleine - przecież Ty masz u siebie Shiefera? tak mam zapisane w kajecie, pamiętam, że Cię o to specjalnie pytałam, bo b. mi się podoba Twoja elewacja na fotkach i na żywo Schiefer 16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.05.2012 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 I teraz mi Madeleine znowu zasiałaś ziarno niepokoju - z jednej strony, pal licho, że te kleje Caparola nie są super, bo i tak będzie styro kołkowany, ale w takim razie - po co przepłacać. Elewator mówi, że najlepsze kleje, jakimi kleił to zwykłe z LM. ale w Caparolu trzeba brać cały system, żeby mieć gwarancje... chyba że olać te gwarancje? przypuszczam, że jakby coś się miało dziać złego, to i tak po kilku latach, anie przed końcem gwarancji Wiecie może, jak to jest z tym Baumitem? Czy faktycznie tu producent wymaga, żeby był użyty systemowy grunt i tynk, a kleje mogę wziąć wedle uznania? Madeleine - a jak z klejem do siatki z Caparola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.05.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Tatarak, generalnie zalecenia stosowania całego systemu są niezgodne z prawem. Producent nie ma prawa napisać, że gwarancja obowiązuje pod warunkiem zastosowania innych jego produktów. Musi natomiast sprecyzować wymagania techniczne, które mają spełniać komponenty (i może to zrobić tak, że właściwie wychodzi na jedno). Zwłaszcza, że klej do styro ma się absolutnie nijak do tynku, w końcu nie mają ze sobą styczności. A koniec końców nie słyszałam, aby jakikolwiek klej odpadł ze styropianem od ściany, tym bardziej, jeśli jest kołkowany Moi elewatorzy stwierdzili, że kleje caparola to żaden szał, tak samo dobry jest kreisel. Inna sprawa, że on wcale taniej nie kosztował. Tatarak, mam Shiefera, ale jak miałam mokry tynk, to mało się nie popłakałam Ale luz, identycznie było, jak kładłam płytki. Też wyglądały jak wylewka. A są przecież najpiękniejsze na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.05.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 muszę Spirei dopytać, czy ma odpowiedź, bo pytała gościa na forum o możliwość zastosowania tynku Caparol na ociepleniu w systemie Bolix i gwarancji na tynk w takiej konfiguracji. oraz jechać do LM i sprawdzić, ile ten ichni klej kosztuje. bo może bym wzięła "systemowy" tylko do siatki. i siatkę 165g - akurat jest promocja w Caparolu na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 27.05.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Tataraku - ja sobie szarość na opaskę wokół domu wybierałam z małego wzornika, ale mnie tynkarz wysłał pod konkretny adres, żeby zobaczyć dom tym kolorem zrobiony - może Twoja ekipa robiła juz coś szarego i możesz wizję lokalna przeprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.05.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 dzięki, Sylwerson - wypytam, faktycznie mówił, że robił już w Caparolu, ale jakie są szanse, że akurat w tym? zagadnę w hurtowni o tę farbę elewacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.05.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Madeleine - nie wiem jakie miałaś problemy z klejem Caparola, ale u nas nie było żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.05.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) muszę Spirei dopytać, czy ma odpowiedź, bo pytała gościa na forum o możliwość zastosowania tynku Caparol na ociepleniu w systemie Bolix i gwarancji na tynk w takiej konfiguracji. no popatrz, zapomniałam o tym (napisałam u siebie, ze nigdzie nie pytałam). Nikt mi w wątku nie odpisał, a potem tematu nie zgłębiałam. Edytowane 28 Maja 2012 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.05.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 nie chodzi o to, że były szczególne problemy, tylko o to, że nie jest wcale to takie och i ach, jak twierdzi ich marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Spirea, ja się fightera pytałam o projekt elewacji, to mi odpisał dość szybko, więc na forum bywa. mam takie podejrzenie (wpisujące się w teorię spiskową wszystkiego), że zgodnie z prawdą musiałby Ci odpowiedziec, że możesz dać Caparola na Boliksa, ale wtedy wszyscy zaczęliby się zastanawiać, dlaczego w takim razie nie można kombinować zinnymi klejami pod Caparola zamiast przepłacać? I w ogóle mój A. wczoraj doszedł do wniosku, że wszystkie te tynki są jednakowe jakościowo, tylko Caparol ma na FM doskonały marketing. A w praktyce to żadne ochy i achy, jak ładnie ujęła Madeleine. Chociaż nie wiem, czy nie uogólnił - może kleje jeden pies, a tynki faktycznie niebo a ziemia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.05.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Madeleine - a to przy klejeniu styropianu można jakoś poznać 'och-ach klej' od takiego 'nie-och-ach'? Bo mi się do tej pory wydawało że klej jak klej - ma po prostu kleić i trzymać przez XX lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Salik - a czytałeś na wątku o elewacjach, jak ludziom potrafią płyty odpadać pod dwóch dniach od położenia, jak sie biorą za kołkowanie? i to nawet "markowe". nie wiem, po czym jeszcze można odróżnić kleje, ale z tego co mi mówili murarze, to chodzi tez o plastyczność przy nakładaniu (wtedy łatwiej go nakładać równo) i takie tam - pewnie istotne z punktu widzenia wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.05.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 No to u mnie nic nie odpadało, a ostatecznie nie kołkowaliśmy.Ale ja wziąłem wykonawcę który się specjalizuje w Caparolu...Z innej beczki - weź pod uwagę że kleju Ci pójdzie więcej niż wyliczyłaś, bo każda nierówność ściany zrobi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2012 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Właśnie już wiem, co mi się niezgadzało w rachunkach - wykonawca policzył więcej kleju i niektóe hurtownie też tak radzą, bo wg norm producenta podobno nie starcza. ściany mam jednak podobno równe, bo murarze licowali do zewnątrz - mieli sami robić elewację, więc sobie dobrze front robót przygotowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.05.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Madeleine - a to przy klejeniu styropianu można jakoś poznać 'och-ach klej' od takiego 'nie-och-ach'? Bo mi się do tej pory wydawało że klej jak klej - ma po prostu kleić i trzymać przez XX lat... no to skoro klej to klej, to po co przepłacać? Dla mnie istotne było, aby nie kołkować. A Caparol na to zezwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts