Madeleine 02.02.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Białe będą tańsze. Sama mam właśnie podobny zgryz - dach grafit (na razie celuję w tegalit braasa, zobaczymy, czy nie skusimy się na coś droższego - oby nie) i problem doboru stolarki. Myślę intensywnie nad antracytem albo szarym. Pytanie, jak zrobić, żeby wszystko dograć. Elewację architekt proponuje jasnoszarą, ale jakoś nie bardzo mi to pasuje - nie wiem sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Madeleine, masz gdzieś dziennik, wizualizacje domu? teraz szarości są na topie, też się boję, żeby nie przesadzić. my na pewno rozjaśnimy bryłę, ale konkretnych pomysłów jeszcze nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Z białymi miałam złe doświadczenia, mieszkając na parterze w centrum Wrocka - wiecznie się brudziły, a domyć je z tego nalotu odsamochodowego... brrr koszmar. teraz mam drewnopodobne i jeśli chodzi o mycie - miodzio! z drugiej strony tu się nawet w 1/10 tak nie brudzą. Właśnie skłaniam się do białych, szczególnie że strasznie mi się spodobały białe drzwi wewn. i białe listwy podłogowe. A jak tak wszystko zrobimy na biało, to schody mogą być drewniane-drewniane, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Wizualizacje kiedyś wklejałam na grupie, dziennika nie mam. A nie chcę Ci tu wątku rozwalać swoimi zdjęciami W każdym razie: a jakby tak na zewnątrz kolor, w środku białe? Wydają mi się bardziej neutralne niż kolor, no chyba, że dokładnie zgrasz go z drewnem w środku. Obecnie mam w mieszkaniu białe drzwi, białe listwy przypodłogowe i podłoga orzech europejski (jasna, melanż barw) oraz grafit i do tego schody barwione pod kolor podłogi, z białymi tralkami. Częściowo są ażurowe, częściowo z podstopniami - również białymi. Okna drewniane - ciemne + sosna w połaciówkach. I w sumie najmniej pasują te okna ciemne, na szczęście zasłony i rolety są, więc nie rzucają się mocno w oczy. Natomiast jakość listew przypodłogowych (są drewniane) mnie rozczarowała. I dlatego zastanawiam się, czy jednak nie pójść w drzwi i listwy dębowe, bo nawet, jeśli będzie odprysk, to się nie będzie tak rzucał w oczy, jak w przypadku drewna lakierowanego na kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 02.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Co do okien to możesz wewnątrz zrobić białe a z zewnątrz szare.A o kozę możesz zapytać Irmę, bo ona ma u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A widziałaś te listwy z jakiegoś tworzywa, nie wiem co to jest - podobno trochę przypomina mega twardy styro. U nas podłogi będę pewnie gresowe - bo na podłogówce - ewentualnie w sypialniach jakieś panele (laminowane, biorąc pod uwagę przewodność cieplną itp) - jakieś szare, ale jasne. myślę sobie jednak, że te drewniane schody to nie problem - w końcu będą najbardziej widoczne z jadalni, gdzie będzie drewniany stół, krzesła. Myślę też o drewnianym blacie w kuchni (meble mi się białe podobają) i ew. jakiejś płycie drewnopodobnej nad blatem... kurka, ale zamiana miejsc materiałów. kiedyś na ścianie to musiały być kafelki, nie A! na jakiej wysokości robicie okna w kuchni - równo z blatem czy wyżej. dotychczas myślałam, że równo, ale wczoraj oglądałam fotki jednego forumowicza i nie spodobało mi się to rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Jakoś mi te dwukolorowe okna nie pasują... moja Mama ma z zewnątrz złoty dąb, w środku białe i nie mogę na to patrzeć bez bólu zębów. ale może z szarością jest inaczej. lecę szukać Irmy - dzięki Beatko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 02.02.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Tu Irma:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?95168-Komentarze-do-dziennika-IrmyPooglądaj też dziennik, bo ma bardzo ciekawe wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Dzięki serdeczne, już znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.02.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Tataraku, tak, widziałam te listwy. Temat białych listew zgłębiałam ze dwa lata temu dosyć intensywnie. Zniechęciła mnie cena, drewniane były sporo tańsze. Nie wiem zresztą, jak by się te z polistyrenu czy mdfu zachowywały po 2 latach. A kuchnię białą + dębowy blat też teraz mam... i planuję powtórkę (ewentualnie zdradzę drewno na rzecz granitu). Sprawuje się super, jedno i drugie. Swoją drogą dobrze jest wprowadzić element ocieplający do wnętrza - na przykład schody. Jakby wszystko było szklano-betonowe, to byłoby jak w sklepie meblowym. Co do okna na poziomie blatu - to świetnie to wygląda, ale chyba praktyczniej jest mieć je wyżej, bo się nie chlapie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Poza tym, jak dam drewniany blat, to bez sensu, żeby dochodził do białego okna pcv kurczę, fajnie mi się z Tobą gada - co dwie głowy to nie jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Mnie z Tobą też Co do blatu & okien - faktycznie, może być zgrzyt. Ale chyba taki sam będzie z granitem? A w sumie co innego, przecież nie plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 U kogoś na forum widziałam takie rozwiązanie, że przy białych oknach, całe wnęki okienne z taką obwódką na ścianie i parapet były wyłożone na biało - bardzo mi się to podobało. Mogła to w sumie być taka drewniana "skrzynka" pomalowana na biało. Muszę odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 02.02.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) U kogoś na forum widziałam takie rozwiązanie, że przy białych oknach, całe wnęki okienne z taką obwódką na ścianie i parapet były wyłożone na biało - bardzo mi się to podobało. Mogła to w sumie być taka drewniana "skrzynka" pomalowana na biało. Muszę odszukać. u AnetyS na pewno to cudeńko widziałaś U mnie ma być parapet na wysokości blatu, tzn chciałabym, żeby drewniany blat plynnie przechodził w parapet. Mnie się takie rozwiązanie od daaaawna bardzo podobało i poprosty nie brałam innej opcji pod uwagę Edytowane 2 Lutego 2011 przez olgusieniunieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.02.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 pozwolę się dołączyć my będziemy mieć parapet równo z blatem. Siostra tak ma i bardzo mi się podoba. Co do kolorów, to u nas też szarości, ale to wynika z chęci zrobienia pomieszczenia ascetycznego, prostego. Akcentami ocieplającymi możliwe, że będzie ściana ceglana w kuchni. Taki jest pomysł, ale jeszcze nie do końca przemyślany, ustalony itd., obrazy - te jedna powstaną dopiero w pracowni w nowym domu, bo oczekiwane formaty nie zmieszczą się w dzisiejszej Schody będą na stelażu metalowym, ale stopnie drewniane. Był pomysł na blachę, ale to mało przyjemne chodzić na boso po blasze. Oglądałam białe listwy z mdf u Goliszka na Strzegomskiej. Wyglądają bardzo ładnie, jeśli dobrze pamiętam 18 zł/mb. Okna - też rozważaliśmy dwukolorowe, ale jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje. U Jezierskiego płaciliśmy taką samą kwotę czy za jednostrony czy za obustronny kolor. Dopłata za kolor przed rabatami była w okolicach 6tys. Tatark, my też (na 99%) pójdziemy w gres na parterze. Znalazłam parę fajnych rzeczy i może uda mi się wieczorem wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 u AnetyS na pewno to cudeńko widziałaś U mnie ma być parapet na wysokości blatu, tzn chciałabym, żeby drewniany blat plynnie przechodził w parapet. Mnie się takie rozwiązanie od daaaawna bardzo podobało i poprosty nie brałam innej opcji pod uwagę Przypomnij mi, jakie masz w kuchni okno od środka? Białe? Przymierzałaś jakieś wzorniki, jak będzie wyglądać blat przy oknie? Masz jakieś fajne fotki z takim rozwiązaniem? Może się niepotrzebnie zraziłam jedną aranżacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 pozwolę się dołączyć my będziemy mieć parapet równo z blatem. Siostra tak ma i bardzo mi się podoba. Co do kolorów, to u nas też szarości, ale to wynika z chęci zrobienia pomieszczenia ascetycznego, prostego. Akcentami ocieplającymi możliwe, że będzie ściana ceglana w kuchni. Taki jest pomysł, ale jeszcze nie do końca przemyślany, ustalony itd., obrazy - te jedna powstaną dopiero w pracowni w nowym domu, bo oczekiwane formaty nie zmieszczą się w dzisiejszej Schody będą na stelażu metalowym, ale stopnie drewniane. Był pomysł na blachę, ale to mało przyjemne chodzić na boso po blasze. Oglądałam białe listwy z mdf u Goliszka na Strzegomskiej. Wyglądają bardzo ładnie, jeśli dobrze pamiętam 18 zł/mb. Okna - też rozważaliśmy dwukolorowe, ale jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje. U Jezierskiego płaciliśmy taką samą kwotę czy za jednostrony czy za obustronny kolor. Dopłata za kolor przed rabatami była w okolicach 6tys. Tatark, my też (na 99%) pójdziemy w gres na parterze. Znalazłam parę fajnych rzeczy i może uda mi się wieczorem wrzucić. Ściana z cegieł to jest fajna rzecz. Mam tak w swoim aktualnym domu - tylko to są ściany przedwojenne, więc jeszcze z dodatkiem patyny czasu (skuwaliśmy wszystkie tynki i na częściach ścian w kuchni, salonie i moim gabinecie usunęłam też częściowo starą zaprawę, założyłam nową, doczyściłam wszystko tymi rękami z resztek starej zaprawy, zagruntowałam i voila!) Mnie nie tyle zależy na ascezie ile wrażeniu ładu. Stąd wolałabym oszczędnie stosować materiały i kolory. A poza tym oczywiście będą obrazy (już są, może nie aż ogromniaste, ale też nie malutkie). Pokazywałam Mojemu schody metalowe - inspiracje w Twoim dzienniku i ze zdziwieniem stwierdził, że mu się bardzo podobają Jak dasz radę, to pokaż gresy, koniecznie! Dziewczyny - tym razem zwracam się do okołowrocławianek - co myślicie o jakimś spotkaniu w realu? A dokładnie to w jakimś innym centrum handlowym:) Przy Auchan na Bielanach jest na przykład taki małpi gaj dla dzieci, można by tam któregoś popołudnia lub w weekend wrzucić nasze pociechy, usiąść obok przy stoliku i trochę pogadać. Co Wy na to? Dla mnie to optymalne/jedyne rozwiązanie, bo nie mam jak dziecka zagospodarować w czasie pozaprzedszkolnym, i trzeba go konkretnie zająć, żeby chociaż parę zdań zamienić. Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.02.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Tak btw ja Goliszka bardzo nie polecam, jeśli chodzi o kładzenie parkietu. Jeśli chodzi o spotkanie - jak najbardziej jestem za i to właśnie w miejscu tego typu, gdzie dzieci coś mogą robić. Zresztą Bielany to też dobry pomysł, ale dojadę w większość miejsc (no może poza Koroną czy Marino, bo to za daleko dla mojej panny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.02.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ja też miejsce dla dzieci, a do Bielan mam (jeszcze) rzut beretem (jak na Wrocław) schody, o których myślimy teraz też wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.02.2011 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 To super, co powiecie na ten weekend? Spirea, wrzucaj, wrzucaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts