pestka56 28.06.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zrób „wałek” z lawendy, albo niskie trawy, albo Liriope Spicata Wrzosy przez większą część sezonu wyglądają nieszczególnie. Tak na wejściu coś powinno być efektownego przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.06.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Nie pęknie spokojnie Na moich liliowcach nic nie grasuje. Coś Ty tam wyhodowała, może takie max 1/2 cm długości czarne jak gąsienniczki? Ta banda atakuje co się da, rzodkiewki u mnie usiłowały zeżreć. U sąsiadki rzuciły się na klony. Zjadają liście. Popryskałam Confidorem i zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 29.06.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Tatarak cieszę się że mogłem pomóc z forum co do podjazdu, to też uważam że lepiej to jakoś zrównać + ewentualna rabatka... a może coś w ten deseń? http://www.projektyzwizja.pl/uploads/image/hovigallery/102/1364.jpg wiem że wejście jest nieco inaczej, ale chodzi o ogólny zarys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2012 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Pestka - nie, u nas są takie jakby małe czarne latające żuczki na kwiatach, blech Bacardi - mówisz, żeby schodki zrobić na tym kawałku "podejściowym"? ja mam w zasadzie bardziej kłopot z tym długim płaskim podestem, że taki długi i w sumie wyjdzie dość wysoko w stosunku do otoczenia. zaznaczyłam tu na fioletowo ten kawałek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.07.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Tatarak, a jaki w końcu zmiekczacz kupilas bo coś przegapilam... I czy on pełni również funkcję filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.07.2012 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 post #424 w dzienniku on tylko zmiękcza, u nas nie trzeba wody filtrować z jakichś bakterii etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.07.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 wow to się zaczyna gorący okres. Nawet lata nie potrzebujesz Trzymam kciuki. U nas rury od WM są przymocowane są do krokwi lub jętek na takich metalowych blaszkach, podobnych jak używa się do mocowania profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.07.2012 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 ze względu na elewację to nawet wolę, żeby tego lata za bardzo nie było właśnie o takich blaszkach wstępnie myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.07.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) Tatarak apropo płaskiego podestu, to widzę że na załączonym projekcie garaż masz 10cm niżej i spadek 1,5%, więc teoretycznie wydaje się, że nawet z małym schodkiem/podestem przy wejściu powinien pozostać spadek ok 1,5% aż do zrównania z podjazdem? W sumie u siebie mam bardzo podobne rozłożenie wejścia i podjazdu i też zastanawiam się jak rozwiązać, ale u nas garaż jest położony aż 30cm niżej... ps. chociaż przyjrzałem się jeszcze raz dokładniej i nie rozumiem Twojego projektu... zaznaczony spadek ma się jakby nijak do wysokości wylewki, a do tego przecinek jakby pokazywał wartość 10 nie w cm a w mm? Edytowane 2 Lipca 2012 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.07.2012 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Bacardi - nie patrz na projekt. W realu podłoga garażu i domu są na jednym poziomie, a że garaż jest wysunięty, to jeśli nie chcemy tego uskoku, spadek musi być w całości "rozpracowany" na odcinku od ogrodzenia do wjazdu do garażu, czyli "wysoki" podest wychodzi długi i poziomy (nie licząc lekkiego spadku w bok, żeby woda spływała z chodnika), bez schodków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.07.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 post #424 w dzienniku Coś za mało kwiecisty był ten post, że przeoczyłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiljano 03.07.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tatarak zamontowali nam drzwi z drzwi.pl chyba kupiłaś tam też....drzwi ok ale montaż masakra....no i pomyłki dostaliśmy inną klamkę i zamek niż w zamówieniu , na wymianę mamy czekać 4-5 tyg..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.07.2012 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Emiljano, dzięki za info - będę czujna. powiedz coś więcej o tym masakrycznym montażu? drzwi źle chodzą czy zostały uszkodzone czy co? ja już pisałam, żę jakby tymi weissnerami jeszcze ktos inny kupował, to bym nie robiła zakupów w drzwi.pl. bo to jakaś totalna nieprofeska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.07.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Tataraczku, ja kocham bliżej natury, to już wiesz Zrobiłam wylewany podest w tym zakątku wejściowym, a dalej już ten spadek, żeby bez schodków-potykaczy. Myślę, że da się to ładnie połączyć pokrywając całość tą samą kostką. Ale ja na podeście położyłabym te same deski, które będziesz miała na tarasie, jako nawiązanie i związanie całości. Tak mam u siebie Taras przy salonie i tarasik wejściowy są z desek. Tylko u mnie są 2 schodki też drewniane i potem brukowana kamieniem polnym ścieżka. Wpadło mi wczoraj na allegro http://allegro.pl/kamien-polny-lupany-i2447754944.html Pięknie by taka kostka z granitu – kamienia polnego wyglądała Nie jest taka droga – SPRAWDŹ Zapomniałam napisać, że wydajność z 1 tony kamienia jest około 4,5m2 Wróciłam do twojego dziennika i mam jeszcze jedną uwagę. Im większe dasz płyty na ścieżce i podjeździe, tym większe jest niebezpieczeństwo, że bardzo prędko się tu i ówdzie pozapadają i będzie garbato. Grunt z podsypkami i wszelkimi szykanami i tak będzie osiadać i bardziej to widać na dużych płytach. No chyba, że weźmiesz za wzór system budowy dróg rzymskich – te jak wiadomo wytrzymały ponad 2000 lat :rotfl: Edytowane 3 Lipca 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 03.07.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tataraczku to bez względu na pogodę będziesz miała gorące lato;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.07.2012 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Pestka - oj nie, żadnych kamyków i kostek. raczej "czysta forma" - powtarzalna, monotonna i kwadratowa - czyli płyty "chodnikowe". rozwiązanie tarasowe przy wejściu też by u nas wyglądało nieteges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.07.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) To bierz małe formy, bo idealnie podłoża nie zrobisz. A może takie by Ciebie zainteresowało http://www.hanzavia.pl/produkty/hanzavia-sport.html albo http://pronida.pl/nawierzchnie/zwirowe_przepuszczalne/nidagravel/ Albo lepiej ta http://www.terraway.pl/terraway_galeria.html Tę uważam za rewelacyjny pomysł. Widziałam ją na żywo i wg. mnie ma sporo zalet. Nie wygląda jak beton, ale jest równiutka choć wygląda jak z drobniutkiego żwiru. Może być różnokolorowa. Kładzie się to bardzo szybko. Na dodatek nie powstają żadne kałuże, bo woda natychmiast przesiąka. Edytowane 3 Lipca 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.07.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Podoba mi się ta Terra Way na tym drugim zdjęciu "dom i ogród". A ona nadaje się też na podjazd? WIesz może jaka jest orientacyjnie cena za m2? Zalinkowana pronida, czyli Nidagravel tzw. plastry miodu jest dość kosztowna. Jak liczyłam swoje 60m2, to za samą matę plastikową zapłaciłabym prawie 4 tys. zł. A do tego dochodzi jeszcze przygotowanie podłoża i zasypanie tych otworów. Mamy coś podobnego koło pracy. Zasypali jednak zbyt dużymi kawałkami i widać te plastry (może też dlatego, że są czarne). Tatarak, kiedy zamierzacie robić podjazd? Edytowane 3 Lipca 2012 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.07.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Spireo, oglądałam tę nawierzchnię na żywo jakieś 3-4 lata temu. Znaleźliśmy na targach budowlanych. Nawierzchnia podobała mi się m.in. dlatego, że pod bosą stopą była bardzo przyjemna, lekko szorstka, ale nie drapiąca. Powiedziano nam wtedy, że znakomicie nadaje się i na ścieżkę i na dojazd do garażu. Pamiętam, że cena była dla mnie do zaakceptowania. Niestety tylko tyle. Potem koncepcje na dojazd do garażu nam się zmieniły i już nie drążyłam tematu.Tu firma wrocławska http://www.erbis.pl/realizacje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.07.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Na FM znalazłam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179161-Nie-chcę-kostki-co-na-podjazd-do-nowoczesnego-domu Barbara7413-07-2011, 22:1933zł /1m2 to i tak drogo ! u mnie wychodzi 24zł/1m2 a transport ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts