salik 05.07.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tatarak - salik na razie nic nie zerknie, bo na wygnaniu, ale poproszę żonę żeby zerknęła.U nas dzisiaj podobno montowali barierki zewnętrzne... ciekawe jak wyjdzie i czy nadal będziemy mieli nieuszkodzoną elewację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2012 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Spirea - z dziką rozkoszą kiedy Ci pasuje, bo ja najchętniej w weekend. to niedobrze z tą stalą - myślałam, że może ikea ma jakiś patent, że jest "niebrudząca". ja mam zmywarkę ze stalowym frontem i blech... (ale nie mam zacięcia do latania ze ściereczką częściej niż raz w tygodniu ) weź namiary na tę ekipę z ikei, ok? bo zapewne też będę mieć z blatem jazdę. Salik - a ja myślałam, że już wróciłeś z wygnania to poproś Sheenaz w moim imieniu trzymam kciuki za elewację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 06.07.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Odpowiadam na IKEOWE wezwanie kuchenne. Szafka narożna przy wysokiej zabudowie lepiej wygląda optycznie, bo na wprost masz szuflady, zmywarka, szuflady. I intuicyjnie też jakoś bardziej wybrałabym tę opcję, choć nie powiem dlaczego. Natomiast przy tym drugim ustawieniu zmieniają Ci się proporcje szafek. Tzn. masz dużo większą szafkę pod zlewem. 80cm Jeśli potrzebna Ci jest tam przestrzeń, bo np. sortujesz śmieci i lubisz pod zlewem trzymać rózne rzeczy to większa szafka się przyda i wtedu ustwienie drugie jest praktyczniejsze. W takim ustawieniu masz też więcej miejsca manewrując przed zlewem i wstawiając coś do zmywarki. Wprawdzie ja jestem wielkogabarytowcem i mam szafkę pod zlewem 50cm i też się mieszczę, ale jakbym tylko miała miejsce, to bym nwiększą szafką to bym nie pogardziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 06.07.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 myślałam, że może ikea ma jakiś patent, że jest "niebrudząca". ja mam zmywarkę ze stalowym frontem i blech... powłoka antyfingerprint przy stali pomaga. ja mam lodówkę Boscha i w porównaiu z Indesitem u rodziców jest zdecydowana różnica. wiadomo, jak paluchami od gotowania otwierasz lodowkę, to nie ma siły. ale poza tym naprawę jest do zniesienia. fakt że u mnie nie stoi w słońcu a i ja do wielkich pedantów nie należę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.07.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Moniko, Przyczłapałam od Magdy34 na Twoją prośbę . Widzę, że Aantenka już była i mądrze prawi (jak zwykle) A ja lekko zdurniałam - co oznacza w Twoim opisie nerka? Kojarzy mi się z płytą indukcyjną, ale tę miałaś mieć chyba po przeciwnej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.07.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Nerka to chyba taki wyjeżdżający wkład/półka z szafki narożnej, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 06.07.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Tak jest. Nerka to własnie wyjeżdżająca połka w kształcie nerki. Zobaczcie Dziewczyny na stronę peki : http://www.peka.pl/peka_03_szafki_narozne_02_le_mans.php Co do ustawienia szafek, to wybrałabym opcje pierwszą, Wydaje mi sie wygodniejsza i jak słusznie zauważyła Aantenka optycznie symetryczna:-) Edytowane 6 Lipca 2012 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.07.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Aaa... . Dziękuję za wyjaśnienie . Mam jeszcze Moniko wszystkie wersje kuchni, które robiłam dla Ciebie. Zmieniłam kolorystykę i spróbowałam ustawić mebelki - tak łatwiej mi radzić . Jeśli jesteś zdecydowana na meble z IKEA, to trzeba pilnować wymiarów, bo nie uświadczysz szafki na wymiar. Nie wiem, która z wersji wyszła , ale może tak (?): http://desmond.imageshack.us/Himg151/scaled.php?server=151&filename=moniaz.jpg&res=landing Nie wiem dlaczego, ale szare fronty i tak wychodzą jak białe . Tutaj rzut http://desmond.imageshack.us/Himg151/scaled.php?server=151&filename=rzutmonika.jpg&res=landing Ściana po lewej: http://desmond.imageshack.us/Himg826/scaled.php?server=826&filename=ovyhpnv.jpg&res=landing Zrobiłam wspomnienie frontów na ścianie 1. blenda ok. 10 cm. 2. słupek na produkty 40 3. słupek z piekarnikiem i mikro 60 4. słupek z lodówką 60 5. szafka z szufladami 60 - będziesz miała pod ręką sztućce do robienia kanapek, przyrządzania deserów prosto z lodówki, przygotowania napojów, bo za wysoką zabudową ładnie schowa się czajnik bezprzewodowy, itd. - szuflady się na pewno przydadzą. U góry są dwie szafki 60 - na kubki, filiżanki, szklanki / kawa, herbata, ciasteczka / talerzyki deserowe, itp. Szafki poziome są w rozmiarze 70 i 92, więc trudno zmieścić dwie - może być ewentualnie jedna 92 jeśli zależy Ci na poziomych, ale wtedy zostaje około 30 cm - szkoda. Ściana na wprost: http://desmond.imageshack.us/Himg577/scaled.php?server=577&filename=uwujknj.jpg&res=landing 6. prosty narożnik 120 cm (w tym nerka ) 7. szafka pod zlew 80 - zrobiłam z szufladami (dzięki temu szuflady na każdej ścianie wypadają na przemian), ale może być cały front, a szuflady wewnętrzne. 8. zmywarka 60 9. blenda niespełna 10 cm. Ściana po prawej (przepraszam troszkę przesunął mi się okap): http://desmond.imageshack.us/Himg59/scaled.php?server=59&filename=jqhuquu.jpg&res=landing 10. narożnik prosty 120 cm (na duże garnki) 11. szafka z szufladami z płytą 60 (w szufladach patelnie, sztućce, akcesoria podręczne do gotowania, przyprawy) 12. szafka 50 - tu miałam wątpliwość czy zrobić szuflady, ale jeśli być konsekwentnym, to wystarczy szafka z drzwiami. Z drugiej strony jeśli chciałabyś tam trzymać talerze, to wygodniejsze byłyby szuflady. Generalnie musisz przemyśleć co i gdzie chcesz przechowywać. Każdy ma inne nawyki . 13. na końcu mini stoliczek, ale nie wiem czy nadal za nim optujecie? Czy też po prostu szafka? U góry okap (nie wiem czy chcesz taki przyścienny?) + dwie szafki 60 - mogą być na talerze , serwis obiadowy, itd. Ufff... mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam. Tu link do projektu - można poobracać i przestawiać do woli . Edytowane 6 Lipca 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 06.07.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 widzę że jednak Ikea;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Aantentka, Magda, Julianna - jesteście nieocenione Po kolei: - mnie też lepiej wygląda układ z narożną przy wysokiej zabudowie, tak że pod oknem mam szuflady-zmywarkę-szuflady i intuicyjnie wybrałabym ten układ - ale znowu przy wysokiej zabudowie też najchętniej dałabym szuflady. np w środkowej miałabym chlebak itp. bo jakoś nie widzę dla niego innego miejsca. dlatego wymyśliłam w nocy jeszcze coś innego - o czym napiszą na końcu - śmieci segreguję i owszem przydałoby się na nie miejsce, ale jednak ten układ z 80 cm pod zlewem najmniej do mnie trafia - czy tę powłokę antyfingerprint można nałożyć domowym sposobem? to ja bym potraktowała swoją zmywarkę na pożegnanie - nerka to ta wyjeżdżająca szafka druciana - Julianno - zmywarki i zlewu już bym wolała nie zamieniać miejscami, chociaż w sumie taki układ wygląda najkorzystniej, jeśliby robić szuflady przy wysokiej zabudowie. poza tym czytasz mi w myślach rozplanowywanie produktow i akcesoriów . miejsce na stoliczek zdecydowanie zostaje, chociaż nie będzie chyba "wystawać" - jeszcze sobie zrobimy przymiarki, jak staną meble, ale sądzę, że damy go "na równo" z całym blatem. o tych górnych szafkach na stronie ze stolikiem też zdecydujemy później - to jest fajne w ikei, że można sobie dokupić coś po czasie bez problemu No a teraz mój pomysł z nocy: - biorąc pod uwagę, że wysoka zabudowa da mi sporo miejsca na przechowywanie, a w części roboczej zależy mi na szufladach, to wymyśliłam, żeby w lewym narożniku zrobić szafki z szufladami po obu obu stronach - i przy wysokiej zabudowie i pod oknem. w ten sposób stracę dostęp do przestrzeni w narożniku, ale to przeboleję. zostaje jeszcze sprawa z "rozsunieciem" szafek przy narożniku, żeby można odsuwać szuflady bezkolizyjnie. pani w Ikea mówi, że to się da bez problemu zrobić. ale jak opróżnimy kuchnię ze styropianu to musimy zaprosić pana do pomiarów, żeby nam co do milimetra dograł szerokość tej obudowy z kg między wysoką zabudową a następnymi szafkami. Inna rzecz: wzięliśmy sobie jeden szary front, żeby go w domu skonfrontować z płytkami. Zestawienie z szarą Berniną wygląda jakoś smutnie. Ale pomyślałam sobie, że można by zrobić stalowe cokoły - to byłby takie element "światła" między podłogą a frontami. I tymi szarymi i tymi białymi. Jak Wam się wydaje? na wizkach w programie ikei niestety niewiele widać szare fronty wyglądają jak białe, a stalowe cokoly niewiele się odróżniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.07.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Tataraczku, ja porozglądam się u Ciebie jutro. Przywaliło mnie robotą i klops:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Pestka - spox, jeszcze mam moment na podjęcie ostatecznej decyzji Kaśka - a u Ciebie na czym stanęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 06.07.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 jeżeli tylko się da to będzie ikea ale jeszcze nie podjęłam 100% decyzjikupować mebli od stolarza po prostu się boję, a na super firmowe brak kasy i nerwów celowałam w ostroszowickie (mam obecnie od 13lat i są ok) ale nawet projektu mi nie zrobili mimo że byli na pomiarach tak więc nie mam porównania co do ceny aktualnie kupuję płytę indukcyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.07.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ok Chyba o coś takiego Ci chodzi: http://desmond.imageshack.us/Himg12/scaled.php?server=12&filename=novaku.jpg&res=landing Tu link Troszkę szkoda tego narożnika, ale jeśli priorytetem są szuflady, to oczywiście jeden narożnik w zupełności wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Dziękuję, Julianno tak to sobie zmodyfikowałam w swoim projekcie na stronie ikei,ale nie jestem pewna efektu w realu. może ktoś ma fotki z takim zestawieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 ja wyszukała takie: http://images36.fotosik.pl/159/892916509cb6e422med.jpg http://images38.fotosik.pl/268/0d1a12049e69d4e3med.jpg swoją drogą, zdjąć te zazdrostki i będzie bardzo przyjemna kuchnia oraz http://www.salonkuchni.pl/data/page/fck/kuchnie/piano%202/piano_2_2.jpg http://cdn30.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/17001/Meble_do_ka_dej_kuchni_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://www.romiq.pl/assets/pictures/224/gallery_mandarynki_B_07.jpg w sumie słabo widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.07.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Tatarak, nie wiem czy widziałam to w Ikei czy gdzieś indziej (może mozna dokupić wtedy) - są specjalne szuflady własnie do szafki narożnikowej. Ok - zajrzałam do katalogu - to nie w Ikei było. Zajrzyj do katalogu Bluma albo Peki zalinkowanej przez Magdę wyżej. Co do cokołu, to Ikea nie ma niestety stalowego - jest tylko cokół oklejony folią imitującą stal. Dzisiaj przymierzaliśmy i wygląda kiepsko. Może jak będzie schowany pod meblami będzie lepiej. W każdym razie zastanawiam się, czy nie kupić płyty perfekt i ją pociąć na cokół. Muszę to skonsultować z montazystami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Znam te narożne szuflady, ale tu się też traci sporo miejsca po bokach. To już wolę klasyczne szuflady z każdej strony i stratę całego narożnika, bo łatwiej/taniej takie szuflady zagospodarować.właśnie doczytałam, że te cokoły są w okleinie. A jaki Wy macie/macie mieć cokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.07.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 kupiłam właśnie ten w okleinie, bo nic innego nie było. Jak dzisiaj przymierzyliśmy, to on przy stali wygląda jak żółty. Dlatego zastanawiam się nad tymi płytami perfekt. Spytaj się też w Ikei, czy wiedzą coś na temat planowanych zmian. Od 1 sierpnia zmienia się katalog, więc mogą się zmienić ceny. Może się też coś nowego pojawi we frontach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 napewno do końca lipca nie zamówimy kuchni, więc jak znam życie, to załapiemy się na wszystkie możliwe podwyżki dziś już byłam w Ikei i dowiedziałam się, że 1. przy odpowiednich blendach nie będzie problemu z taką aranżacją, jaką chcę uzyskać (szuflady po obu stronach narożnika) 2. mogę sobie kupić montaz tylko części szafek (np tych problematycznych miejsc, gdzie coś trzeba dociąć) 3. można szafki łazienkowe łączyć z blatem i montować na nim umywalki nablatowe - pani była przekonana, że nie ma z tym problemu. Ty jakiś miałaś, pamiętasz, o co chodziło? zadłużyłam się w godmorgonie z szarym błyszczącym frontem i do górnej łązienki też bym go dała, a co;) 4. w ikei nie znajdę rozwiązania problemu zbyt płytkiej wnęki na wysoką zabudowę - tynkarze zaszaleli i z 61 cm zostało 59 - czyli na ścianie jest o 2 cm tynku grubiej niż na narożniku. nie wiem, po co, bo ściany były proste 5. przy okazji wymyśliśmy fajne rozwiązanie do dolnej łazienki z szafką z lustrzanym frontem - muszę opisać w wolnej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts