Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to miejsce ma być akrylowane. rozmawialiśmy z wykonawcą i w sumie to już nie wiem. Na przykład ściany działowe z kg stoją na tej listwie dylatacyjnej i on tłumaczy, że między innym po to, by mogły jakoś samodzielnie "pracować". myślę, że jak mi młody trzepnie drzwiami w takiej ściance, to czym by nie było połączenie zrobione i tak może pęknąć.

masz może fotkę samego narożnika parapetu? jak ta zaślepka wchodzi w styro? patrzyłam w Waszym dzienniku, ale nie trafiłam.

aaa to pewnie masz t-c jak Spirea? -ona też ma wyprofilowane bez zaślepki.

jak damy taśmę, to mam znowu kłopot z różnicą faktur. z naszych eksperymentów wynika, że różnica będzie widoczna :( chyba, że wszędzie polecimy taśmą malarską... wykonawca mówi, że nie będzie pękało. a zauważ, że taśmy ma nie być tam, gdzie ściany się schodzą pod kątem prostym - nie wiem, czy to zrozumiale opisałam.

A jeszcze jedno - może akurat wiecie - jeśli na tę ścianę z krzywymi tynkami chcę dać tapetę strukturalną, to ona zakryje nierówności? macie jakieś doświadczenia? czy lepiej rzucić gładź? chyba lepiej... i tak chcemy dać tę ścianę w innym kolorze....

może ja uściślę:

chodzi o ścianę przy schodach (nie mam żadnej sensownej foty w tej chwili) - tynkarze ją spartolili, (pewnie by tłumaczyli, że jest najwyższa i wymagająca ;)), a ma być reprezentacyjna. od początku chciałam ją jakoś fajnie wyeksponować, a nie bardzo się nadaje na wieszanie obrazów (można zahaczyć ramieniem, wchodząc po schodach itp.).

rozważałam farby strukturalne, ale nie chciałabym, aby ściana konkurowała ze stalową konstrukcją schodów, które mają być (oby!) takim klejnocikiem przestrzeni dziennej.

aktualnie mam taki pomysł, żeby tę scianę wygładzić i pomalować na jasnoszary (reszta będzie w łamanej bieli) i nakleić na nią mapę świata z białych literek - można ją ładnie dopasować do spadku schodów, co jest dodatkowym atutem.

i teraz jak równać tę ścianę? - czy dać tapetę, która ma delikatną strukturę i nadaje się do malowania. a na tapetę przykleić mapę? czy lepiej położyć "normalną" gładź - skoro i tak będzie mieć inny kolor niż ściany obok, to niech ma inną strukturę. bo całości nie wygładzę, choćbym miała pęc (i już nawet nie o samą kasę chodzi, ale nie cierpię gładzi, no co ja poradzę... na jednym kawałku jeszcze przeboleję)

Tatarak, tu zdjęcia jakies, z dziennika. coś tam zobaczysz:

Nam mowili, zeby parapetów nie kończyć tymi plastikowymi zaslepkami, bo ona przy ciemnych oknach jako pierwsze się odbarwiają i to później paskudnie wygląda.

http://sal.pl/dom/okno-polnocne-profile.jpg

http://sal.pl/dom/parapet-zewnetrzny.jpg

I zdjecie parapetu przed montazem:

http://sal.pl/dom/parapet2.jpg

I przy okazji - podziwiam Pestkowe wizualki. Niesamowite są. Byłabym gotowa wszystko kupić od ręki z nich, żeby mieć taki efekt :)

Rób gładź. To wprawdzie sporo pracy i kurzu przy polerowaniu, ale do schodów lepiej będzie pasować. Tapeta, chyba, że wzorzysta gładka, nie ukryje nierówności. Każda tapeta może nawet gorzej się kłaść, naciągać. Poza tym na strukturalnej jeszcze światło może zaszkodzić.

Gładź bezpieczniejsza. A tapetę zawsze możesz położyć jak byś nie była usatysfakcjonowana gładzią.

Słuchajcie, jakąś sensowną hurtownię z mojej strony miasta potrzebuję, bo Renowa mnie wystawiła (uniflota mają w workach po 5 kg, itp. ), sbb od wczoraj nie ma czasu nawet mi powiedzieć, ile uniflot u nich kosztuje; mbs nie wie, czy im się opłaca takie małe zamówienie do mnie wozić (w końcu ja płacę za transport, nie?), nosz jakaś masakra... w mojej małej hurtowni ulubionej profile mają badziewiaste.... a ja tu potrzebuję front robót wykończeniowcom zapewnić.

Tataraczku, ciągnę Cię za stópkę z przestworzy na ziemię. Tynk jaki by nie był wspaniały, to jeśli nie chcesz kłaść na niego jakichś cudów typu firma FOX Decorator, bez gładzi się nie obędzie. :p