Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Tatarak - nie miej schizy z węgarkami ;)

U nas jest jakoś tak jak u Ciebie i kamera termowizyjna nie pokazała żadnych dziur.

A z parapetami... dam Ci radę, może Ci pomoże.

My nasze kupowaliśmy... w warsztacie samochodowym ;)

Byś lepiej wkleiła jakieś zdjęcie, jak się 'patrzysz' ;)

Ostatnio naszła mnie taka refleksja, że na FM budujące kobiety, to same laski ;)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas był pan do kuchni i głównie rozmawiał z Żoną nie wiedziec czemu:)

Bo wyznaczył Twojej Żonie jej miejsce w domu - w kuchni i nie przyszło mu do głowy, że facet też może gotuje?

Akurat to dowód na moją teorię - wykonawcy często nie traktuje kobiet poważnie mimo, że coraz więcej ich buduje domy dla swoich rodzin. Tylko na zasadzie: "Aj tam baba na budowie? Lepiej niech idzie do garów i dzieci."

Tatarak - spoko i luuuuuz. Widzisz, wszyscy Ci piszą, że będzie dobrze :D.

PS. Ktoś napisał, że ramy nie mogą być grubsze niż 6 cm - ja mam profil 92 cm. Mogą. Ale i tak nie będę robiła węgarka 6 cm. Nie po to kupowałam t okna z szerokimi ramami, żeby je w całości zasłonić ;).

Edytowane przez adk

Tatarak ,jeśli chcesz kupić soudala w sklepie a nie na necie to wejdź na stronę soudala i poszukaj przedstawiciela na Twój region.On Ci technicznie doradźi powie gdzie możesz kupić tak od ręki.Ja mam stały kontakt z panem Mariuszem na mój region i jak coś potrzebuję to dzwonię i konsultuję.

W razie jak nie będziesz mogła znaleźć ,bo ja na szybko próbowałam i nie znalazłam, to dzwoń do niego na Śląsk i poproś o telefon na Wrocław Pan Mariusz 692441160.

A mnie ostatnio wzięli na budowie sasiada za inspektora.Wylewali mu odest koło drzwi wejściowych ,a ja mówię aby na łączeniu dał styrodur bo tam będzie mostek cieplny,to zaczęli się pytać czy to zbrojenie jest ok,bo wykonanwca się obawia ,że za słabe .

W zasadzie jestem inspektorem ,ale nie od tego :lol2:

Ja też załuję,że kazałam dać 2 cm styro na ramę okienną ,mogłam dać 3,4 .No bo rama okienna ma gorsze parapetry od szyby przecież

Tatarak, nie rozumiem do końca, czemu nie można znaleźć właściwych parapetów. Nie ważne jednak.

Ja co do transportu. Można wypozyczyć busa na dobę - napełniasz bak i jeździcie do woli. My tak planujemy zrobić na przeprowadzkę. We Wro jest np. Lupus na Legnickiej, ale kolega mówil mi wczoraj, że brał w serwisie Forda. Ważne, żeby otwierał się od tyłu (przy przeprowadzce w pracy braliśmy taki z otwieranym bokiem).

I już nie zamęczaj się węgarkami. Jak chcesz mieć pewnośc, to poprośc Asolta, aby podał Ci, wg Waszego OZC ile ciepła Ci ucieknie i przeliczysz to na złotówki. Na pewno nie warto. Porgramy OZC chyba nawet automatycznie liczą te wszystkie mostki, więc nie powinnaś mieć gorzej niż wyszło Ci w OZC.

Basia - gratulacje inspektorze :)

O kobietach budujących było już często, nawet na wakacje zrobili osobny wątek na ten temat.

Edytowane przez Spirea

Tatarak a w jakim kolorze dałas te obróbki bo Ty chyba też masz domino creatona łupek angobowany czy jakoś tak.Mój elewator powiedział ,że sugerowałby obróbki -chociaż na samych szczytach i załatwił dekarza,więc będę je mieć

Wstępnie podałam 7024 kolor RAL, tak jak mam parapety -kolor polecony od Spirei i jeszcze raz dzięki,aaa barierkę mam na zewnątrz ,wieczorem wstawię foty i też w tym kolorze.

Mój mąż nie czyta muratora ,dubujemy dom,dobre wnetrze ,weranda i jeszcze inne tylko Ludluma,chyba niestety bo można to i to,w końcu to też jego dom.

Fakt faktem,że mało mi się wtrąca.Są czasem jednak kategoryczne nie.

PS. Ktoś napisał, że ramy nie mogą być grubsze niż 6 cm - ja mam profil 92 cm. Mogą. Ale i tak nie będę robiła węgarka 6 cm. Nie po to kupowałam t okna z szerokimi ramami, żeby je w całości zasłonić ;).

ktoś się machną mam profile 82mm ale Ty to już chyba przesadziłaś 92cm????:);)

Tatarak jak przeskoczyłaś już te węgarki i parapety? mam nadzieję że tak ja sobie wynalazłam problem z prysznicem w kabinie:( i utknęłam

a oczka proszę proszę będę robić jutro ma być e l e k t r y k potrzebny mi dodatkowy punkt tak więc pora ćwiczyć "patrzenie"

Salik - przespałam się z krzepiącymi radami formuwiczów i mi przeszła schiza. Szczególnie, że gdybym teraz chciała zwiększać węgarki, to musiałabym skracać wszystkie parapety. Nie ma mowy.

Jestem na jutro umówiona u producenta blach na odbiór parapetów z transportem od lakiernika. Chwała cywilizacji za lakiernie z usługą door-to-door!

Wskazówka co do "patrzenia" - trzeba patrzeć, milcząc. I czekać, aż człowiek, na którego patrzymy zacznie szukać rozwiązania problemu. A potem spytać: "i tak będzie na pewno dobrze?" ;)

O "laskach" się nie wypowiadam, bo wszystkich nie znam, a siebie przecież nie będą lansować :cool:

ADK - ten kot to taki raczej błagalny, ja patrzę wyczekująco ;)

Barbara - już zamówiłam tasmy w folnecie. ja też czasami robię za quasi-inspektora u jednej znajomej forumki ;)

my mamy na dachu tegalit grafitowy, a obróbki z blachy Lindab - takiej jak rynny. Nie przypomnę sobie koloru, ale na pewno gdzieś w dzienniku jest zapisany. Tylko ze względu na inną dachówkę niekoniecznie Ci się nada.

Spirea - problem na tym, że blacha powlekana w naszym kolorze jest tylko w jednej grubości. Więc musimy te grubsze dać do malowania proszkowego, co nastręczało pewne trudności logistyczne itp., ale już sobie z nimi poradziłam.

Myślałam o tym busie, ale ja go nie poprowadzę (na drodze to jeszcze, ale jak trzeba gdzieś zaparkować? zawrócić? no way! :(), ale na szczęście znalazła się ta lakiernia door-to-door.

Kaśka - ja się z elektrykiem umowiłam na połowę sierpnia. mam do tej pory zorganizować "osprzęt". już mi słabo, jak pomyślę o tych gniazdkach itp.

btw - Wykończeniowiec mi mówił, że absolutnie w sufitach poddasza nie dawać opraw wpuszczanych (takich ukrytych w suficie), bo się będą grzać i "palić" w wełnie. Elektryk mówi, że luz można, tylko trzeba zainwestować w żarówki ledowe. Chyba trzeba będzie. Pójdziemy z torbami na samych żarówkach...

A jaki sobie problem wymyśliłam z prysznicem? może odgapię? ;)

Na poniedziałek mam wykończeniowcowi kupić unigrunt oraz trochę farby, którą będziemy malować ściany i sufity. budżet mówi, że w tej chwili nie wchodzą w grę żadne szaleństwa, poruszamy się w rejonach low-endowych, jakieś duluxy i dekorale w wchodzą w grę. ale to przecież nie ma tak, że jest jeden biały dekoral na przykład. są farby jest lakteksowe, akrylowe i inne eciepecie muszę się rozeznać, czym to się różni i co chcę mieć.

jakieś wskazówki?

btw - Wykończeniowiec mi mówił, że absolutnie w sufitach poddasza nie dawać opraw wpuszczanych (takich ukrytych w suficie), bo się będą grzać i "palić" w wełnie. Elektryk mówi, że luz można, tylko trzeba zainwestować w żarówki ledowe. Chyba trzeba będzie. Pójdziemy z torbami na samych żarówkach...

wkladasz kawałek rury kanalizacyjnej i wycinasz otwór w regipsie

Na poniedziałek mam wykończeniowcowi kupić unigrunt oraz trochę farby, którą będziemy malować ściany i sufity. budżet mówi, że w tej chwili nie wchodzą w grę żadne szaleństwa, poruszamy się w rejonach low-endowych, jakieś duluxy i dekorale w wchodzą w grę. ale to przecież nie ma tak, że jest jeden biały dekoral na przykład. są farby jest lakteksowe, akrylowe i inne eciepecie muszę się rozeznać, czym to się różni i co chcę mieć.

jakieś wskazówki?

zobacz jak w Twojej okolicy wychodzą cenowo farby KABE...