Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja się ostatnio doktoryzowałam z kludi i do kabiny 90 pół okragłej wzięłam ramię 40 jest ok na pewno nie za długie a tego się bałam (zresztą to można zmierzyć w kabinie ile bedzie odstawać od ściany)

do tego mam deszczownicę fi 25 z ogranicznikiem wypływu wody

wybrać cos w kludi to sztuka za dużo tam tego mają:)

Edytowane przez Kaśka73

Ja kupilam ramie do dezczownicy z kludi 40 cm stanelam pod ta krotsza i mialam wrazenie ze bede calosc sciane ( ja bede miec okragla 25 cm srednicy) a co do wanny przedwczoraj przyjechala do mnie kaldewei puro- myslalam nad saniform wlasnie ale po zobaczeniu jej na zywo zabudowanej zrezygnowalam- zalezy od gustu ale mnie ona przypomina wanny za prl dlatego wzielam puro i do tego normalny zestaw przelewowy kludi zeby bylo wszystko jednej firmy( mam serie bozz wszystko podtynkowe do umywalki tez)

a Caparol ma jakieś standardowe kolory, czy wszystko mieszają? chodzi mi o łamane biele.

mieszają. Ale płacisz jedno za bazę i dodatkowo pigment, bez żadnych ukrytych kosztów. Ja malowałam 3 lata temu Duluxem z gotowych kolorów, wyszedł cenowo identycznie jak Flugger z mieszalnika... (inna sprawa, że bardziej mi podpasował).

Caparol ma fantastycznie tanią białą farbę sufitową - opisana jako inwestycyjna, ale bardzo wydajna i fajna. A ściany - bajka, zmywam je co tydzień (mam białe i szare) - nic się nie wybłyszcza. W porównaniu z Fluggerem niebo a ziemia. I bardzo fajnie się nią malowało.

Z Fluggera faktycznie fajna była dopiero Dexo - ale cenowo bardzo droga.

Deszczownica z ramieniem 40cm, wypada prawie na środku. (tak mam właśnie). Tak będzie lepiej, bo jeśli dasz krótsze ramię, to do kąpieli albo będziesz się przyklejała do ściany, albo - jeśli będziesz chciała regulować kątem nachylenia dyszy - po zakręceniu wody będzie z deszczownicy kapało z najniższego miejsca ;) (nie wiem, czemu, jak jest na płasko lepiej woda zlatuje i nie ma 5 minut ciurkania).

Dodatkowa zaleta - zazwyczaj na dole pod deszczownicą masz jeszcze baterię, przy 20cm ramieniu woda będzie mocniej na nią leciała (kamień, ślady po wodzie).

czyli postanowione -40 cm :) co ja bym bez Was zrobiła?

teraz płytki - będę potrzebować berninę w rozmiarach głównie 60 x 60 cm, kilka m2 w rozmiarze 30x60 na antresolę i myślałam o rozmiarze 45 x 45 do dolnej łazienki, bo po rozmowie z wykończeniowcem wychodzi, że byłoby to najmniej problematyczne rozwiązanie kwestii spadków pod prysznicem.

tylko oultet v&b nie ma berniny w II kl w wymiarze 45x45 - czyli muszę poszukać czegoś innego. potrzebuję jasnoszare kafle 45x45, które nie będą śliskie (to ważne, żeby mama bez obaw korzystała z prysznica, a ma już swoje lata).

natomiast jeśli chodzi rozmiar 30x60, to jest dostępny tylko niekalibrowany. w związku z tym nie wiem, czy go kupować?

rzecz w tym, że nasza kładka (antresola) ma szerokość ok 120 cm. gdyby dać 2 x 60 cm, to na środku wyjdzie fuga i jakoś nie bardzo to widzę. wymyśliłam, żeby na środku dać sześćdziesiątki, a po bokach te płytki 30x60.w ten sposób powstanie taki jakby chodniczek

Madeleine - a ta sufitowa to któraś z tych tu: http://www.caparol.pl/desktopdefault.aspx?tabID=4075&alias=pl&lang=pl&ug1=22464 ?

edit: chodzi o Capasilan?

Wykończeniowiec mówi, że biorąc pod uwagę "jakość" naszych tynków musimy brać farby matowe, bo na błyszczących będzie bardzo widać wszystkie nierówności. Ta jest wg opisu "Głęboko matowa" - cokolwiek to znaczy ;)

a dlaczego ona jest "sufitowa?", jeśli chcę dawać wszędzie biel, to ona się na ściany nie nada z jakiejś przyczyny?

edit2: Capadin? patrząc na cenę w sklepie internetowym color house'u - zdecydowanie capadin. i masz go na ścianach, tak?

Edytowane przez Tatarak

Nie, capadin mam tylko na suficie. Wydajność wyszła prawie 2x większa niż zakładałam wcześniej - strasznie dużo mi tej farby zostało. Na ścianach półmat, mat się wyświeca przy szorowaniu. Czy podkreśla niedostatki - pewnie trochę tak, ale znowuż ile ma się całkiem pustych ścian.

Tatarak - to są gniazdka z uziemieniem.

Bardzo niewielu producentów ma bardzo mało serii gdzie podwójne wchodzi w ramkę...

Brałaś to pod uwagę planując rozmieszczenie punktów?

Tak, komputerowe można użyć jako telefoniczne (podpina się tylko jedną parę), ale prościej użyć telefoniczne.

U nas był taki problem że chcieliśmy mieć gniazdka 2xsat i to znacząco ograniczyło akceptowalne serie (tak naprawdę to pomogło nam wybrać Berkera B.Kwadrat)

Upewnij się czy w systemie którzy wybierzesz, jest wszystko co potrzebujesz.

Tatarak, my na 99% będziemy brali właśnie Viko Karre i tak sobie myślimy, że w niektórych miejscach dobierzemy np. włączniki Viko Novella, kształt ten sam, ale można "przyszpanować" z kolorem. U mnie w dzienniku są oba pstryczki. Cena chyba też w porządku i wydaje się, że mają wszystko (wszystkie rodzaje gniazdek) - http://elpeak.pl/oferta.html