Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojtek - żaden wykonawca, który mi przysłał wycenę, nie został bez odpowiedzi. W "najgorszych" przypadkach pisałam, że dziękuję za ofertę i dam znać, jeśli zdecyduję się zniej skorzystać. w "najlepszych" od razu informowałam, czy wóz, czy przewóz. więc nie wiem, po co ta uwaga. chyba że tak wtrącasz konwersacyjnie ;)

cóż, moi wykończeniowcy twierdzą inaczej - jestes jedną z kilku osób z FM, którzy nie dali Im żadnej odpowiedzi.

a którzy to wykończeniowcy to pewnie kojarzysz

A to jestem bardzo zdziwiona, bo odpisałam do Pana Huberta 2 marca o godz. 19:37 , cytuję:

"Panie Hubercie, niestety pogoda nam psuje szyki i tynki już przesuwam po raz kolejny - w następnym tygodniu zaczynają się nocne przymrozki, przez ktore nie zaczniemy tynków wcześniej niż po 20 marca, więc obawiam się, że nasz plan, żeby w końcu kwietnia zacząć wykończeniówkę jest już nierealny. Dlatego nie będę Panom blokowała terminu. Najwyżej odezwę się, jak będę wiedziała, kiedy faktycznie można by zacząć u nas prace wykończoniowe i jeśli wtedy będą Panowie wolni, to się umówimy."

Mam kopię w wysłanych, więc albo pan Hubert nie odebrał poczty, albo o niej zapomniał, albo wyraziłam się nieprecyzyjnie - aczkolwiek nie mam takiego wrażenia, chyba że faktycznie czekał, że się odezwę w maju/czerwcu? Ale to już wiedziałam z fm, że są zajęci, więc bez przesady.

jasne, ze to tak zrobię - ale nie mailowo tylko face to face w przyszlym tygodniu.

ciekawe jak to jest w innych przypadkach - ponoc ktoś z naszej grupy na FM, co się buduje na Maslicach:( wymeczyl ich z bardzo dokladnym kosztorysem wykonawczo-materiałowo-cenowym i jak dostał to sie zapadł sie pod ziemię - 0 reakcji na telefony, sms-y i maile.

ale kto to , to nie wnikalem - moze tez nie odczytali poczty mailowej;)

Tataraczku, czasami montaż jest w cenie paneli. My słyszeliśmy stawki od 12-23zł/m2!!!

oczywiście listwy osobno ok 7zł/mb.

Na górze korzystaliśmy z układania gratis i panowie poprostu wpadli, ułożyli i wypadli. Na dole układała firma polecona przez sklep z podłogą, Sprawdzili poziom i okazało się, że nasza równa wylewka wcale nie jest taka równa. trzeba było wyrównywać masą samopoziomującą.

Dopytałam męża druga ekipa też niby gratis, ale płaciliśmy za poprawki wylewek.

A jakie panele układasz?

Tataraczku, czasami montaż jest w cenie paneli. My słyszeliśmy stawki od 12-23zł/m2!!!

oczywiście listwy osobno ok 7zł/mb.

Na górze korzystaliśmy z układania gratis i panowie poprostu wpadli, ułożyli i wypadli. Na dole układała firma polecona przez sklep z podłogą, Sprawdzili poziom i okazało się, że nasza równa wylewka wcale nie jest taka równa. trzeba było wyrównywać masą samopoziomującą.

Dopytałam męża druga ekipa też niby gratis, ale płaciliśmy za poprawki wylewek.

A jakie panele układasz?

a po ile płaciłas za m2 tych paneli?

bo jesli ukladanie gratis, to panele nie mogly być po 25ł/m2.

i rzecz najwazniejsza - jaki podkład był dawany pod panele?

mnie wykończeniowiec powiedział 18/m2, muszę policzyć, ile bym zaoszczędziła, bo może część też położymy sami, a już tak strasznie nie chcę, żeby mi się ktoś "obcy" po domu kręcił :( ale dzięki Kasia :)

zamiast brać kogoś do paneli to zainwestuj w dobry podklad pod panele, by nie odczuwac 'głuchego stukania" jak sie po nich chodzi.

a po ile płaciłas za m2 tych paneli?

bo jesli ukladanie gratis, to panele nie mogly być po 25ł/m2.

i rzecz najwazniejsza - jaki podkład był dawany pod panele?

Płaciłam za QS Perspective Wide 4str V fuga 99zł/m2 z układaniem, plus podkład Witexu na podłogówkę acustic coś tam za 20zł/m2.

Jest super i stukanie faktycznie duzo mniej słyszalne niz na panelach za 35zł, które są na górze. Do nich też układanie było gratis.

a jakie echo się zrobiło w tym naszym hangarze po ułożeniu paneli mam nadzieję że jak będą meble i drzwi to TO minie;)

Tataraczku też tak mam że co raz mniej lubię "obcych'' ale elektryk to prawie swój a jakoś od lipca mimo wielu wtorków co to wstepnie był umówiony nie dotarł:(

kiedy ma być u Ciebie?

Olga, nie wiem jeszcze do końca jakie panele. Ostatnio rozmawialiśmy z gościem w KOmforcie i doszliśmy do wniosku, że nic wypasionego, bo tak

1) pokój dziecka - co mam się denerwować, jak je poniszczy? i tak się trzeba nastawić, że jak przestanie jeździć konikiem, to będą do wymiany ;)

2) pracownia A - co on się ma denerwować, że mu terpentyna pociekła na wypasione panele itp.?

3) nasza sypialnia - ruch znikomy, sfera totalnie prywatna, co się będziemy napinać na jakieś luksusy?

4) garderoba - j.w.

5) mój gabinet na parterze - tu myślimy coś bardziej reprezentacyjnego, bo i ruch może być większy i jakoś to bardziej przynależy do sfery "publicznej" ;)

A. wypatrzył takie panele marki Egger - Modrzew Piasek za 39,99/m2. I może to byśmy wzięli do pom. 1- 4. a do 5) - QS Jesion bielony z kolekcji Creo - w komforcie po 64,99/m2. Brutto. do takich raczej nie dają montażu gratis ;)

Wojtek - jeśli chodzi o podkład to mam wyśrubowane oczekiwania. będzie witex Sound Protect Eco Plus.

Kaśka - a w sumie to muszę do niego zadzwonić, bo osprzęt mam, tylko mi paru ramek brakuje. No i kasę mam na montaż! bo mi bank ostatnią transzę wypłacił!! :) Tylko jak sobie wyobrażę minę wykończeniowca, że mu ktoś w paradę wchodzi, to słabnę ;) dobrze, że mój stolarz asertywny i nie dał się wystraszyć, jak dziś przyjechał stopnie zabiegowe przymierzać :) chyba odwzajemnia moją sympatię, bo obiecał, że z montażem całości uwinie się do 2 tygodni. Już postawiłam ślusarza w stan gotowości, żeby zaraz potem wkraczał z barierkami :)

Edytowane przez Tatarak

Tatarak,

ja się na nazwach podkladów ie znam, ale ostatnio bylem w pewnym skladzie z podlogami na Karmelkowej,gdzie na podlodze sa lozone różne rodzaje paneli na róznych podkladach i ten najcichszy, nie robiacy róznicy w odgłosie miedzy drewnem a panelem, na jakimś filcu kosztował 37zl - tylko nie wiem czy mb czy m2.

cena, w zaleznosci od ilości pewnie do jakiejś negocjacji