Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak,

ja się na nazwach podkladów ie znam, ale ostatnio bylem w pewnym skladzie z podlogami na Karmelkowej,gdzie na podlodze sa lozone różne rodzaje paneli na róznych podkladach i ten najcichszy, nie robiacy róznicy w odgłosie miedzy drewnem a panelem, na jakimś filcu kosztował 37zl - tylko nie wiem czy mb czy m2.

cena, w zaleznosci od ilości pewnie do jakiejś negocjacji

to chyba byłam w tym składzie :) ten "nasz" ok 22/m2.

Tataraczku ja mam Eggera Modrzew piaskowy!!! :D Jest śliczny, bardzo jasny i śliczny. Nawet się przez moment zastanawialismy czy nie polecieć na całości. Kupowałam na allegro za 29zł/m2 plus ułożenie gratis. Z tym ułożeniem było trochę komplikacji, bo to była niby cena za panele przy układaniu ich listew, ale ja w mailu od razu pisałam, że chcę z mdfu, a oni nie mieli. Pan trochę marudził,że jak bez listew to panele droższe o 5zł (ukł. nadal gratis) ale jak już przyjechał do mnie ze Slaska, to panele położył :). W Komforcie był po 35 zł.. Wyszłam dokładnie z takiego samego założenia jak ty, dlatego na dole tylko jest QS plus wypaśny podkład. Ten sam, o którym piszesz. Edytowane przez olgusieniunieczka

Mam maila- pan Tomasz. DREWNO ; Ale chyba zarobiony bo odpisuje po 3-5 dniach.

Jakoś nie mogę go znaleźć na allegro...

Może i QS znajdzieś gdzieś z montażem. U mnie było 68 m2 eggera i 64 QS.

Twoja cena za QS to katalogowa czy już jakaś po negocjacji. Nasz QS w katalogu 119zł, a płaciliśmy jak już mówiłam 99zł z montażem brutto z 8%Vat plus podkład Witexa za 19 brutto.

Kurcze Tatatara, u Ciebie jakiś szał!! Człowiek na 2 tygodnie wyjedzie i domów innych forumowiczów nie rozpoznaje ;) Ty chyba w jakimś kołowrotku jesteś? ;) Gratuluję postępów, jest pięknie, w zasadzie można już centymetr odcinać do wprowadzki :jupi:

Edit: Co mi za Tatatara wyszło???? :)

Edytowane przez Moorela

trzymam kciuki, żebyś (-cie) wszystko sprawnie dociągnęli do końca.

Fajnie, że masz Pana Józka. U nas koparka rozgarnęła górę humusu i teraz przydałoby się to zaorać. Muszę więc szukać jakiegoś uprzejmego rolnika.

Daj znać, co po spotkaniu z brukarzem. Ja miałam wizytę drugiego - tego polecanego przez Frankai. Wyceny jeszcze nie mam, ale z orientacyjnie rzuconych stawek na pewno wyjdzie taniej niż ten pierwszy. Mam jednak wątpliwości co do podbudowy. Ten pierwszy mówił, że przy prosto układanej kostce trzeba dać mocniejszą podbudowę, żeby nie potworzyły się koleiny. Wycenił nam więc kliniec (1770 zł!) z mączką i 8 cm kostkę. Pan Zenek mówi, że sposób ułożenia nie ma znaczenia, na taki podjazd jak nasz to wystarczy kostka 6 i podbudowa z piasku z cementem. Cen jeszcze nie mam, ale podejrzewam, że wyjdzie taniej. Forgetit na grupie napisał mi, że można i tak i tak robić.

Jesli więc masz jutro to spotkanie to podpytaj proszę, jaka jest różnica i kiedy wystarczy piasek a kiedy trzeba dać tłuczeń.

A skąd masz w ogóle brukarza?

Wypytam i dam znać. Brukarza mam lokalnego - to jest dość prężna firm ze sporym parkiem maszynowym i niestety ceny miewają zabójcze (robili mi wykop minikoparką pod kabel energ, to wiem :(), ale robią profesjonalnie. nastawiam się, że raczej mnie nie będzie stać, ale przynajmniej się dowiem, jak to ma być zrobione ;)

Jaremy - z dwóch stron, ale od zewn - tak jak całą elewację 20 cm, a od środka poszło tylko 5 cm styro, bo inaczej wyszłyby kuriozalne obróbki (w sensie bardzo bardzo szerokie blachy od góry). Od góry też powinno być ocieplone solidniej, ale wszedł nam już tylko jakiś cienki styro i płyta osb pod obróbkami (która podobno też ma niezłe parametry izolacyjne, bo to w końcu drewno). mam świadomość, że w porównaniu do reszty elewacji, w tym miejscu może być mostek termiczny,, ale ten ogniomur był niestety robiony trochę na wariata i takie są konsekwencje :(