Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moorela a konkretnie jaki masz model tego materaca

Madeleine

a co masz za materac ja swój 160x200 tez obracam to hardcore

jakiś siedmiostrefowy, wysoki na 22? 25cm? jest masakrycznie ciężki i niewygodny do przekładania. Kupiłam w Agata Meble (chyba). Fajne, że ma ściągany pokrowiec do prania.

Ja w sprawie półeczek w wc. Nie wiem, jak to wyjaśnić, ale obie muszle mają wyprofilowany spadek w części okołopółeczkowej - jednak Victoria Roca ma ten spadek dużo bardziej spadkowy... no nie wiem, może sobie przyjedziecie obejrzeć te muszle? będzie najprościej ;) acha, dziś nasz Pirat przeprowadził test praktyczny i półeczka niby jest, ale spadek na niej sprawił, że nic się tam nie zatrzymało - że tak oględnie powiem ;)

Ja w sprawie półeczek w wc. Nie wiem, jak to wyjaśnić, ale obie muszle mają wyprofilowany spadek w części okołopółeczkowej - jednak Victoria Roca ma ten spadek dużo bardziej spadkowy... no nie wiem, może sobie przyjedziecie obejrzeć te muszle? będzie najprościej ;) acha, dziś nasz Pirat przeprowadził test praktyczny i półeczka niby jest, ale spadek na niej sprawił, że nic się tam nie zatrzymało - że tak oględnie powiem ;)

Własnie miałam pisać, żebyście jakiś test przeprowadzili :rotfl:

a ja mam silikony już poprawione. ale jeszcze muszę sprawdzić, czy aby na dobre im to wyszło ;)

no i mam -tara rara rara rara - podbudowę pod podjazd, więc jakby na przykład miało lać czy coś, to już nie wpadnę za progiem w kałużysko, tylko sobie przejdę po ubitym hmmm klińcu(?) suchą nóżką do autka :). a autkiem mogę nawet wjechać do garażu! to znaczy mogłabym, gdyby w nim było miejsce, bo chwilowo zamiast miejsca jest jeden wielki magazyn resztek materiałowych ;)

panele nam się przesunęły na przyszły wtorek lub czwartek, bo jesion z QS jest na zamówienie. jest go tylko 13 m2, ale uparłam się nie rozdzielać zamówienia/układania, bo bym się pewnie potem tych podłóg doczekała w grudniu ;)

acha, skorzystałam z namiaru Oglasieniunieczki i będę mieć panele z folią i położeniem w takiej cenie, w jakiej w Belpolu są same panele. podkład sobie kupiłam sama, bo pan Tomasz nie mógł go dostać, ale ustaliłam z nim, że go położy. Podkład to jednak Witex Sound Protect Eco Plus. ludzie, jakie to jest ciężkie!? jak mi kobietka powiedziała, że mi pomoże zapakować do auta, bo to ciężkie, to myślałam, że tak wiotko wyglądam, ale nie... rulonik zawierający 7 m2 podkładu waży chyba tyle co adekwatna objętościowo ilość cegieł!

Mam pytanie odnośnie progu. Drzwi zewn. otwierają się nam na zewnątrz. Próg to jest taka metalowa listwa. Montażyści zostawili pod nią miejsce na kafel podłogowy. I teraz tak - załóżmy, że ten próg ma 5 cm (nie mierzyłam, na oko mówię). Kafelkując wiatrołap, wykończeniowiec podsunął kafel na głębokość ok. 2,5 cm od strony domu. A od strony zewnętrznej nadal ten próg wisi w powietrzu i boję się, że w końcu ktoś na nim stanie i go złamie. Jak to powinno być wykończone? Kazać wykończeniowcowi dociąć paski z kafli i podkleić od strony zewn? Czy jakiś silikon tam wcisnąć?

Tatarak ja mam z drzwiami zewnętrznymi identycznie,Ty masz hormanna drzwi?ja tam będę wykańczała jak schody będę robiła,teraz tam jest styrodur i podtrzymuje próg,potem też dam styrodur i wypełnie pianką potem dam taką taśmę jak w prysznicu bez brodzika.U mnie na zewnątrz to 3 cm szpary.

Tatarak - znaczy masz próg wiszący w powietrzu?

No to się montażyści od drzwi nie popisali (podstawowy fakap przy montażu drzwi, okien itp - podobny efekt daje punktowe podpieranie na cegłach itp)

My pod nasz próg w czasie montażu włożyliśmy Isomur, potem całość została opiankowana (kafel od strony domu nie wchodzi pod próg).

Zresztą o ile pamiętam nie powinien wchodzić, bo wtedy się robi mostek termiczny (z ościeżnicą drzwi).

Jutro przyjeżdża geodeta na obmiar! podoba mi się jego tempo.

wysłałam zapytanie do kominiarczyka o wycenę odbioru w naszym domu bez kominów. i pytanie do Asolta w sprawie danych potrzebnych do certyfikatu. oraz prośbę do p. Mariusza o podesłanie ekipy do wyregulowania okien i bramy - bo wspominał, że warto to zrobić przed przeprowadzką. czyli... teraz!

zakładając, że w przyszłym tygodniu będą panele i barierki, a w połowie października drzwi wewnętrzne, to możemy już spokojnie planować przeprowadzkę. o ja cię!

acha, wymówiłam umowę na internet. muszę się bezwzględnie rozejrzeć za nowym dostawcą do nowego domu.

szpara jest wysoka na grubość kafla i kleju, czyli ok 1,5 cm. od strony wewnętrznej bezpośrednio pod progiem jest kafel przyklejony do wylewki na styropianie.

z tą przegrodą termiczną progu, to mnie zabiłeś... o ile pamiętam, to jest to po prostu hm wyprofilowany pasek blachy? chyba go w takim razie trzeba delikatnie podpiankować pianką niskorozprężną?