Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

jeszcze nie mam pnb ani do końca określonego budżetu - na razie teoretyzuję.

ale chyba już gonię w piętkę. zaczęłam wczoraj od nowa czytać o gwc i... już myślałam jakiś czas temu, że rozumiem, o co z tym wszystkim chodzi, a teraz całkiem zgłupiałam. chyba przednówek idzie. na przednówku zawsze jest najgorzej :(

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajny ten link nt. GWC, dzięki.

Ja znalazłam natomiast coś takiego: http://amsel.pl/artykul3.php

o wykorzystaniu GWC do chłodzenia domu latem. Ciekawe, zwłaszcza podsumowanie:

warto podkreślić, że w wielu sytuacjach GWC może nie spełnić oczekiwań użytkowników dotyczących chłodzenia. Aby maksymalnie wykorzystać moc chłodniczą GWC należy spełni kilka warunków dotyczących budynku oraz korzystania z gruntowego wymiennika ciepła. Pierwszym i najważniejszym warunkiem jest konieczność odcięcia nadmiaru słońca ogrzewającego wnętrze budynku. Prawidłowo wykonany dom energooszczędny powinien wykorzystywać energie słoneczną zimą do biernego podgrzewania pomieszczeń. Latem niestety energia ta powodować będzie silne przegrzewanie się pomieszczeń, co jest działaniem wysoce niepożądanym. Warunkiem prawidłowego funkcjonowania systemu wentylacyjnego z GWC latem będzie pozbawienie domu zysków energetycznych ze słońca. Warunek ten spełnić można stosując żaluzje, rolet, markizy czy inne systemy ocieniające i zapobiegające przed silną emisją promieni słonecznych do wnętrza domu. Drugi warunek to prawidłowo dobrana wydajność systemu wentylacyjnego. Dla optymalnego wykorzystania chłodu konieczne jest również maksymalne, lub wręcz przewymiarowane funkcjonowanie systemu opartego na rekuperatorze. Ilość powietrza w instalacji zaprojektowanej na 0,2 czy 0,5 wymiany będzie zbyt mała dla skutecznego przeniesienia chłodu z GWC do budynku.

Pozostałe warunki dotyczą konstrukcji rekuperatora (konieczny bypass) oraz instalacji wentylacyjnej – konieczna pełna izolacja przewodów. Dopiero po spełnieniu wszystkich tych warunków możemy mówić o możliwości skutecznego chłodzenia za pomocą rekuperatora

mam nadzieję, że się przyda :)

co do cytowanego artykułu: choroba, za dużo zmiennych :(. wielu użytkowników reku skarży się, że przy ustawieniu wymiany na 0,5 w domu jest o wiele za suche powietrze i zalecają wręcz ustawienie na 0,1 - tylko nie wiem, czy to dotyczy wszystkich pór roku?

no i właśnie dlatego chcemy klimatyzację. Chociaż daliśmy do wyceny reku+gwc i bez gwc, zobaczymy, jaka wyjdzie różnica w cenie. Przyznam, że mnie temat gwc przerasta - jakie kiedy?

GWC zależy przede wszystkim od warunków gruntowych.

Co do klimatyzacji - chcesz robić klimatyzację podpięta do rekuperatora, zamiast rekuperatora, czy jeszcze inaczej?

My musimy dosłownie już wybrać firmę do zaprojektowania i wykonania wentylacji mechanicznej, a bez działającego netbooka nie mam moich notatek nt. różnych firm i ich oferty :-(

A to tylko jedna z kilkudziesięciu spraw do załatwienia "na już"...

GWC zależy przede wszystkim od warunków gruntowych.

Co do klimatyzacji - chcesz robić klimatyzację podpięta do rekuperatora, zamiast rekuperatora, czy jeszcze inaczej?

My musimy dosłownie już wybrać firmę do zaprojektowania i wykonania wentylacji mechanicznej, a bez działającego netbooka nie mam moich notatek nt. różnych firm i ich oferty :-(

A to tylko jedna z kilkudziesięciu spraw do załatwienia "na już"...

Salik, klima rozprowadzana niezależnie, chyba. Rekuperacja swoją drogą.

A z GWC vs. warunki gruntowe - mogę prosić o jakiś skrót? Kiedy jakie? próbowałam na szybko znaleźć zestawienie kilka dni temu, ale poległam. Nie mam siły na przedzieranie się przez wątek liczący setkę stron :(

I współczuję mocno braku netbooka - ja się tak załatwiłam dwa lata temu, kiedy wykańczałam mieszkanie. 100% danych miałam na swoim laptopie... który został zalany. Bolało i to mocno.

Madeleine - w skrócie to przy niskich wodach można zrobić gwc żwirowe lub rurowe, a przy wysokich najlepiej to glikolowe, bo temu jednemu nie zaszkodzi zalanie. tak zapamiętałam - inna rzecz, czy trafnie...

Magik mnie nęka telefonami, że mam działkę "krzywą" (w sensie nie wszystkie narożniki są kątami prostymi) i do której granicy chcę mieć dom równolegle. Ma u mnie plusa za umiejętność opisania tematu przestrzennego tak, że zrozumiałam bez obrazka (bosz, czy jemu się należy plus? w końcu miał inteligentną rozmówczynię, to i wytłumaczył), oraz drugiego plusa za to, że naciskał, by zrobić tak, żeby było "estetycznie" i "ładnie". Ostatecznie stanęło na tym, że elewacja południowa i zachodnia będą równolegle do południowej i zachodniej granicy - bo tam są kąty proste i od tamtej strony będzie się głównie oglądać dom, nadjeżdżając.

Magik nas (w sensie mnie i Małżonka) w ogóle zabija raz na jakiś czas, gdy rzuca "będzie pani zadowolona" i wariacje ("będą państwo zadowoleni..."). podobno nie oglądał tego kabaretu ::lol2::lol2:

Gość monika996
Spirea masz rację!!! ja mam podobnie ciemne flizy i białe ściany. nigdzie białych fliz . no może na ścianie , ale na styk bezfugowo. tak kładziemy wszystkie płytki na ścianę. na pewno gres. kupiłam ceramiczne i zobaczę , jak wyjdą bez fug. spod mają jasny. a na zewnątrz są czarne:yes:

U nas ciemne fugi przy ciemnych kaflach w łazience na podłodze. Fugi - koszmar miały być brązowe a są szare i niczym nie mogę doprowadzić ich do brązu :( Kafle ciemne w łazience na podłodze - nigdy w życiu - każdą kropelkę widać i non stop są ufajdane. Mieszkamy prawie na budowie i na razie nie ma co dawać jakiegoś "dywanika" ale docelowo raczej coś takiego znajdzie się na środku bo chociaż tych kropelek od mycia rąk nie będzie. Inna sprawa że u nas 3-ch facetów w tym 2-ch brzdąców którzy systematycznie, notorycznie paskudzą tą łazienkę :(