Tatarak 10.02.2011 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 jeszcze nie mam pnb ani do końca określonego budżetu - na razie teoretyzuję. ale chyba już gonię w piętkę. zaczęłam wczoraj od nowa czytać o gwc i... już myślałam jakiś czas temu, że rozumiem, o co z tym wszystkim chodzi, a teraz całkiem zgłupiałam. chyba przednówek idzie. na przednówku zawsze jest najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Fajny ten link nt. GWC, dzięki. Ja znalazłam natomiast coś takiego: http://amsel.pl/artykul3.php o wykorzystaniu GWC do chłodzenia domu latem. Ciekawe, zwłaszcza podsumowanie: warto podkreślić, że w wielu sytuacjach GWC może nie spełnić oczekiwań użytkowników dotyczących chłodzenia. Aby maksymalnie wykorzystać moc chłodniczą GWC należy spełni kilka warunków dotyczących budynku oraz korzystania z gruntowego wymiennika ciepła. Pierwszym i najważniejszym warunkiem jest konieczność odcięcia nadmiaru słońca ogrzewającego wnętrze budynku. Prawidłowo wykonany dom energooszczędny powinien wykorzystywać energie słoneczną zimą do biernego podgrzewania pomieszczeń. Latem niestety energia ta powodować będzie silne przegrzewanie się pomieszczeń, co jest działaniem wysoce niepożądanym. Warunkiem prawidłowego funkcjonowania systemu wentylacyjnego z GWC latem będzie pozbawienie domu zysków energetycznych ze słońca. Warunek ten spełnić można stosując żaluzje, rolet, markizy czy inne systemy ocieniające i zapobiegające przed silną emisją promieni słonecznych do wnętrza domu. Drugi warunek to prawidłowo dobrana wydajność systemu wentylacyjnego. Dla optymalnego wykorzystania chłodu konieczne jest również maksymalne, lub wręcz przewymiarowane funkcjonowanie systemu opartego na rekuperatorze. Ilość powietrza w instalacji zaprojektowanej na 0,2 czy 0,5 wymiany będzie zbyt mała dla skutecznego przeniesienia chłodu z GWC do budynku. Pozostałe warunki dotyczą konstrukcji rekuperatora (konieczny bypass) oraz instalacji wentylacyjnej – konieczna pełna izolacja przewodów. Dopiero po spełnieniu wszystkich tych warunków możemy mówić o możliwości skutecznego chłodzenia za pomocą rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.02.2011 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 mam nadzieję, że się przyda co do cytowanego artykułu: choroba, za dużo zmiennych . wielu użytkowników reku skarży się, że przy ustawieniu wymiany na 0,5 w domu jest o wiele za suche powietrze i zalecają wręcz ustawienie na 0,1 - tylko nie wiem, czy to dotyczy wszystkich pór roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.02.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 no i właśnie dlatego chcemy klimatyzację. Chociaż daliśmy do wyceny reku+gwc i bez gwc, zobaczymy, jaka wyjdzie różnica w cenie. Przyznam, że mnie temat gwc przerasta - jakie kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.02.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 no i właśnie dlatego chcemy klimatyzację. Chociaż daliśmy do wyceny reku+gwc i bez gwc, zobaczymy, jaka wyjdzie różnica w cenie. Przyznam, że mnie temat gwc przerasta - jakie kiedy? GWC zależy przede wszystkim od warunków gruntowych. Co do klimatyzacji - chcesz robić klimatyzację podpięta do rekuperatora, zamiast rekuperatora, czy jeszcze inaczej? My musimy dosłownie już wybrać firmę do zaprojektowania i wykonania wentylacji mechanicznej, a bez działającego netbooka nie mam moich notatek nt. różnych firm i ich oferty A to tylko jedna z kilkudziesięciu spraw do załatwienia "na już"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.02.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Po przeciwnej stronie Wawy niż Ty (mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 GWC zależy przede wszystkim od warunków gruntowych. Co do klimatyzacji - chcesz robić klimatyzację podpięta do rekuperatora, zamiast rekuperatora, czy jeszcze inaczej? My musimy dosłownie już wybrać firmę do zaprojektowania i wykonania wentylacji mechanicznej, a bez działającego netbooka nie mam moich notatek nt. różnych firm i ich oferty A to tylko jedna z kilkudziesięciu spraw do załatwienia "na już"... Salik, klima rozprowadzana niezależnie, chyba. Rekuperacja swoją drogą. A z GWC vs. warunki gruntowe - mogę prosić o jakiś skrót? Kiedy jakie? próbowałam na szybko znaleźć zestawienie kilka dni temu, ale poległam. Nie mam siły na przedzieranie się przez wątek liczący setkę stron I współczuję mocno braku netbooka - ja się tak załatwiłam dwa lata temu, kiedy wykańczałam mieszkanie. 100% danych miałam na swoim laptopie... który został zalany. Bolało i to mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.02.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Madeleine - w skrócie to przy niskich wodach można zrobić gwc żwirowe lub rurowe, a przy wysokich najlepiej to glikolowe, bo temu jednemu nie zaszkodzi zalanie. tak zapamiętałam - inna rzecz, czy trafnie... Magik mnie nęka telefonami, że mam działkę "krzywą" (w sensie nie wszystkie narożniki są kątami prostymi) i do której granicy chcę mieć dom równolegle. Ma u mnie plusa za umiejętność opisania tematu przestrzennego tak, że zrozumiałam bez obrazka (bosz, czy jemu się należy plus? w końcu miał inteligentną rozmówczynię, to i wytłumaczył), oraz drugiego plusa za to, że naciskał, by zrobić tak, żeby było "estetycznie" i "ładnie". Ostatecznie stanęło na tym, że elewacja południowa i zachodnia będą równolegle do południowej i zachodniej granicy - bo tam są kąty proste i od tamtej strony będzie się głównie oglądać dom, nadjeżdżając. Magik nas (w sensie mnie i Małżonka) w ogóle zabija raz na jakiś czas, gdy rzuca "będzie pani zadowolona" i wariacje ("będą państwo zadowoleni..."). podobno nie oglądał tego kabaretu ::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.02.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Tatarak, dzięki za zbadanie tematu podłogówki i okien dachowych. Czyli da się, ale na wszelki wypadek robić wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robbi 19.02.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witamy, wlasnie zaczelismy nasza budowe, troche po sasiedzku. szukamy ekipy do dachu, moze mogliby Panstwo podac namiary na swojego wykonawce? pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2011 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 dzień dobry, nam niestety do dachu duuuużo jeszcze brakuje i żadnymi namiarami nie możemy się podzielić - nikogo nie sprawdzaliśmy. radzę zajrzeć na grupę wrocławską i tam zapytać powodzenia! p.s. a po sąsiedzku, to gdzie dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2011 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Tatarak, dzięki za zbadanie tematu podłogówki i okien dachowych. Czyli da się, ale na wszelki wypadek robić wyjścia. Spireo, nie ma sprawy - w końcu także we własnym interesie to sprawdzałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robbi 20.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 oj, sorry, totalny poczatkowicz ze mnie! podpiol sie moj post nie tam gdzie trzeba. chcialam napisac do Spirea... pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.02.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 oj, sorry, totalny poczatkowicz ze mnie! podpiol sie moj post nie tam gdzie trzeba. chcialam napisac do Spirea... pozdrowionka! pierwsze koty za płoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.02.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Tatarak, nic nie ustaliłam, bo pomylili serie. Ściągnęli loft ale z cerkom (też piękny, tylko, że kosztuje 169 zł) a nie z durstone. Jutro będą pytać, czy dostaną próbnik z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.02.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dali ciała, nie ma co... a ja tak właśnie patrzę na swoje kaflowe podłogi i patrzę i wniosek mam taki: jasne kafle lepiej wyglądają same w sobie (nie widać na nich każdego pyłka), ale przy ciemnych nie brudzą się fugi, bo fugi przy jasnych... szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.02.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ja miałam właśnie taki moment, kiedy myślałam o jasnych. Mam jednak teraz jasne w łazience i to jest koszmar. Chcę więc mieć ciemniejsze kafle. Mamy sporo okien, ściany będą białe, więc nie powinno być ponuro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 21.02.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Spirea masz rację!!! ja mam podobnie ciemne flizy i białe ściany. nigdzie białych fliz . no może na ścianie , ale na styk bezfugowo. tak kładziemy wszystkie płytki na ścianę. na pewno gres. kupiłam ceramiczne i zobaczę , jak wyjdą bez fug. spod mają jasny. a na zewnątrz są czarne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.02.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ja mam ciemne fugi przy jasnych ( podłoga ) i wygląda moim zdaniem fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 21.02.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 U nas ciemne fugi przy ciemnych kaflach w łazience na podłodze. Fugi - koszmar miały być brązowe a są szare i niczym nie mogę doprowadzić ich do brązu Kafle ciemne w łazience na podłodze - nigdy w życiu - każdą kropelkę widać i non stop są ufajdane. Mieszkamy prawie na budowie i na razie nie ma co dawać jakiegoś "dywanika" ale docelowo raczej coś takiego znajdzie się na środku bo chociaż tych kropelek od mycia rąk nie będzie. Inna sprawa że u nas 3-ch facetów w tym 2-ch brzdąców którzy systematycznie, notorycznie paskudzą tą łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts