Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://systemc.pl/domek/2012/12/p1.jpg

To właśnie tego wieczoru

zło ze wstydu umiera,

widząc, jak silna i piękna

jest Miłość, gdy pięści rozwiera.

To właśnie tego wieczoru,

od bardzo wielu wieków,

pod dachem tkliwej kolędy

Bóg rodzi się w człowieku.

Wesołych Świąt ……………

• 1 month później...

Życzę powrotu do zdrowia. A z powikłaniami trzeba uważać.

U nas tylko Mała nieustająco przeziębiona. A my z samopoczuciem raz gorzej raz lepiej, ale niegroźnie.

A na budowie:

Liczę, ze w końcu dostaniemy prąd chociaż na prowizorce (ale pogoda się znowu załamała i znowu może być problem z wkopaniem słupów i zakładaniem kabli). Przebieram nogami z niecierpliwości - chcę już kończyć tą budowę, nie lubię przeciągających się w nieskończoność projektów i nieuzasadnionych przestojów.

mój A. dziś dostał l4 na kolejny tydzień :( najgorzej to sobie grypę powikłać, ale już wyraźnie wychodzimy na prostą :)

a co u Ciebie?

Tataraczku trzymam kciuki za Wasze zdrówko i bardzo proszę częściej zaglądać na forum:yes:.

Tatarak, jeśli to Cię pocieszy, to u nas jest podobnie. Tylko, że listę A4 mam w głowie, bo się boję pisać ;)

Listwami chcemy się zająć po montazu drzwi, żeby ładnie dopasować je do ościeżnic. U nas też drzwi mają być w marcu (może uda się szybciej). Przy okazji pytanie - czy brałaś osłonki na zawiasy?

Sofy w ogóle na razie nie biorę pod uwagę. Mamy na razie stelaż ze starej z Ikei, dokupiliśmy nowy najtańśzy materac i nowe pokrycie. Sofa to będzie pewnie jeden z większych wydatków, więc zostawiam to na później.

Co do kabiny prysznicowej, to mogę polecić swoją Radaway Almatea. Zamówiłam u Pana Jurka (Kafel). Dostałam bardzo dobrą cenę. Całość montował Pan Krzysztof. Już użytkujemy i jest to rewelacja. Szkło ma jakąś powłokę i po myciu są jedynie krople na szybach, a jak wyschnie nie widać żadnych zacieków ani smug. Niczym więc jej nie przecieram.

Co do okna, to może po prostu jakąś roletę rzymską (tak to się chyba nazywa). Albo coś uniwersalnego (pewnie niedrogiego) z Ikea.

I życzę dużo zdrowia.

Jeśli Cię to pocieszy, to ja 3 rok mieszkając cały czas czegoś nie mam, czegoś brakuje, coś dorabiam, poprawiam, zmieniam... a w niektórych miejscach już by się remont przydał, a co najmniej malowanie;):lol2:.

Jaki będziesz miała przekrój pochwytu?:rolleyes:

Jeśli mogę coś doradzić w sprawie przysłony okna, to żaluzje, np. jasne lub ciemne drewno w zależności od wystroju wnętrza. Ponieważ to gabinet i ma służyć do pracy przy komputerze, to taka osłona da gwarancję odpowiedniego wygaszenia ostrego światła z pozostawieniem jasności pomieszczenia odpowiednio do pracy przy komputerze.

A tak poza tym to zdrówka życzę i szkoda, że ostatnio tak cicho w Twoim dzienniku, bo zawsze przyjemnie się go czytało :)

ADK - ja mam tak samo, gdybym się miała budować 5 czy 8 lat, to już bym chyba wolała kupić coś od dewelopera ;) trzymam kciuki, żeby się Wam udało wszystko podopinać :)

Rasia - dziękuję i dołożę wszelkich starań. A w poprzednim domu to w jednym pokoju się listew nie dorobiłam przez 7 lat mieszkania! mam zamiar tym razem nie dopuścić do takich "zaniedbań", bo z czasem człowiek je przestaje zauważać. Pochwyt będzie prostokątny - no prawie kwadratowy, ale zaoblony :)

Spirea - o! my też drzwi w marcu :) tak, braliśmy osłonki i bardzo fajnie to wygląda - tak elegancko. właśnie rozważałam Radawaya, tylko sprawdzę, czy nie mam w końcu deszczownicy za nisko. sofę też na razie odpuszczam, muszę podrążyć temat zlewów, baterii kuchenny itp.

Już Cię o to pytałam w jakimś innym wątku, ale teraz nie mogę na niego trafić - czy masz zmywarkę Whirlpoola i czy jesteś z niej zadowolona? Dosusza naczynia?

Wstępnie wyszukałam sobie w sieci Whirlpool WP122 (jak nie pokręciłam symboli) - ma 1/2 wkładu, regulację półek, trzecią półkę na sztućce itd. Albo jakiś Siemens może, ale to bez półki na sztućce, bo wtedy ceny są szalone.

A znacie jakieś lodówki do zabudowy, żeby miały łączną wysokość powyżej 180 cm, automatyczne rozmrażanie zamrażarki i w zamrażarce 3 półki oraz szufladę? bo nie umiem na nic trafić :(

Bacardi - :) Co do okna w gabinecie właśnie rozważam białą roletę rzymską i zasłony w jakimś ładnym kolorze lub żaluzje - tylko tu nie mam pomysłu, bo okna antracytowe, więc jakiego koloru te żaluzje?

Czy są jakieś ograniczenia co do długości żaluzji - takich niedrewnianych? bo na okno w kuchni bym chciała jakieś ciemne, a ono ma 260 cm długości.

Poszperałam sobie w sieci i niektorzy producenci mają żaluzje nawet do 300 cm, czyli chyba da się w jednym kawałku :)

a tymczasem muszę wybrać zawartość szafek narożnych do kuchni. w konkursie udział biorą:

- 'nerka' lemans arena

- kosz magic corner arena

- kosz magic corner rejs

Nerka i kosz rejsu kosztują podobnie, ale rejs ma kiepskie opinie w necie, a kosz areny jest bardzo drogi. Z kolei nerka ma tę przewagę, że można wysuwać tylko dolny poziom lub górny, bo wkoszach wysuwają się oba naraz, więc dostęp do dolnego jest zawsze utrudniony. Za to kosze są takie "równe", "symetryczne", no kwadratowe po prostu - co do mnie przemawia estetycznie. Ale chyba górę weźmie rozsądek.