Spirea 12.02.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Tatarak, sorki, zapomniałam o tych pytaniach co do zmywarki. Ciężko mi doradzić. Powiem tak, nie jest to ideał, bo podejrzewam, że Siemens czy Bosch sprawdziłby się lepiej pod kątem suszenia (chociaż jak pisałam u Mooreli - rano jak otwieram naczynia są suche) i układania naczyń. Z drugiej strony też nie mam pewności, że moje wszystkie zastrzeżenia byłyby rozwiazane w Bosch i Siemens. Nie sprawdzę, bo problem polegał na tym, że ich modele były droższe o 1000 zł. A to jest olbrzymia różnica. Zależało mi na tej szufladzie na sztućce i z tego jestem bardzo zadowolona. Nie zamieniłabym się na żaden koszyk. Początkowo zdarzały się problemy z niedomywaniem naczyń i nierozpuszczaniem tabletki. Potem poczytałam instrukcję, posprawdzałam programy i naczynia domywa. Sporadycznie zdarza się, że tabletka nie rozpuści się do końca. Co do układania naczyń, to duże talerze z ikei najpierw wchodzą 2 od końca, a pozostałe muszą już być układane z przodu kosza odwrotnie (bardziej pochyło), bo zahacza o nie ten wiatrak. To jednak jest chyba skutek 3 poziomów. Madeleine mi chyba o tym pisała, że tak jest, a ma Siemensa. Zwykle na dolnym poziomie po jednej stronie mam talerze, po drugiej miski, garnki, patelnie. I tak jest ok. Raz próbowałam ułożyć duże talerze po obu stronach i było ciężko. Nie wiem, jak to wygląda w innych zmywarkach. Na plus - ta szuflada na sztućce, jest cicha, składane stojaki w dolnym koszu, dobrze myje poza sporadycznymi przypadkami (pewnie wynikającymi ze złego ułożenia), nie ma zacieków czy osadó (takie coś zdarzało się w starym Boschu) możliwość umycia blach z piekarnika po wyciągnięciu środkowego kosza, metalowe dno, w czasie mycia rzuca pomarańczowe okrągłe światełko na podłogę. Na minus - z tym suszeniem (ale muszę to sprawdzić dokładnie, rzadko jednak uruchamiam ją w ciągu dnia), początkowo trochę nieustawne przegródki na szklanki (są różne szerokości - teraz już mam obczajone, gdzie ustawiać dany rodzaj szklanki/kubki/miski, aby się zmieścił i nie haczył szuflady) i zbyt nisko położony kosz środkowy (tzn. jego wysokość mogę regulować, tylko jeśli jest szuflada, to potem nie zmieszczą mi się wyższe szklanki). Wykonanie szczegółów Siemens/Bosch ma ładniejsze, bo ma takie grube uchwyty na przodzie. Ładniej wygląda panel, ale to i tak jest w środku. Ogólnie - chyba jestem teraz (w pierwszym miesiącu było inaczej) bardziej na tak. Z ustawnością daję radę, bo zmywarka chodzi codziennie i mieszczą się zwykle wszystkie naczynia, jakie są do mycia. W mieszkaniu mieliśmy chyba już 10-letniego Boscha ( i suszyła lepiej, chociaż też nie były do końca suche po otwarciu) i myliśmy rzadziej. Ale to też dlatego, że nie chciało się ładować i dopiero wtedy trzeba było zabrać się do roboty, jak kończyły się naczynia lub zlew był zawalony Teraz zależy nam na czystym blacie, pustym zlewie, bo mamy wszystko na widoku. Blat bardziej mi się podoba jak jest pusty Więc o dziwo zmieniliśmy zwyczaje i pakujemy od razu do zmywarki, a wieczorem wciskamy PLAY Aha, nie wiem czy ma 1/2 wkładu. Ma chyba coś takiego, że się ustawia główne mycie na któryś kosz, więc może to to samo. Ale prawdę mówiąc nigdy nie zdarzyło mi się (ani przy Whirlpoolu ani w Boschu) zapakować pół zmywarki. Zawsze czekam, aż się nazbiera naczyń. Dla mnie więc funkcja zbędna. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.02.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 . Powiem tak, nie jest to ideał, bo podejrzewam, że Siemens czy Bosch sprawdziłby się lepiej pod kątem suszenia (chociaż jak pisałam u Mooreli - rano jak otwieram naczynia są suche) i układania naczyń. Z drugiej strony też nie mam pewności, że moje wszystkie zastrzeżenia byłyby rozwiazane w Bosch i Siemens. ja mam Bosch moja mama ma Siemens i też nie zawsze dosusza (dotyczy to głównie tych krótkich programów, kótre włąściwie najbardziej lubie...) Mam górną szufladę na sztućce i potwierdzam, ze jest lepsza niż koszyk- lepiej sie sztućce domywają i lepiej sie je wkłąda i wyciąga Początkowo zdarzały się problemy z niedomywaniem naczyń i nierozpuszczaniem tabletki. Potem poczytałam instrukcję, posprawdzałam programy i naczynia domywa. Sporadycznie zdarza się, że tabletka nie rozpuści się do końca. w moim Boschu czasem tabletka też do końća się nie rozpuści ( szczególnie na krótkich programach) Co do układania naczyń, to duże talerze z ikei najpierw wchodzą 2 od końca, a pozostałe muszą już być układane z przodu kosza odwrotnie (bardziej pochyło), bo zahacza o nie ten wiatrak.. a sprawdzałaś czy koszyka na szklanki nie możesz podnieść wyżej? bo w wiekszosci zmywarek koszyki właśnie są regulowane tak, żeby wiatrak nie haczył o rzeczy w dolnym koszyku tatarak- jak widzisz nawet te lepsze zmywarki nie są idealne (moja kosztowała 4 lata temu ok 2500 zł czy jakoś tak) więc wybieraj w miarę rozsądnie i zgodnie z portfelem bo czy zmywarka za 1500 czy za 3000 i tak pewnie po 7-8 latach trafi ją szlag:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.02.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Adk - złudzenie wizualizacyjne jakieś 10m2 raptem. Spirea, Koktajl - dziękuję za szczegółowy opis doświadczeń zmywarkowych. dziś byłąm oglądać AGD w Saturnie. straszna nędza z lodówkami do zabudowy wszędzie widziałam na żywo Whirlpoola WP122 - fajna, tylko sterowanie wygląda na mega skomplikowane w porównaniu z moim Siemensem a właściwie jakie znaczenie ma, czy dno jest metalowe czy plastikowe? oprócz widocznego wpływu na cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.02.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ooo tego przyznam ze nie wiem- zawsze miałam zmywarki z stalowym dnem- myśle ze plastik to kolejny sposób na obniżenie kosztów produkcji. Ciekawa jestem tylko czy taki plastik w miarę dobrze sie starzeje ( może zapytaj na forum AGD?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.02.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Plastikowe dno jest ponoć znacząco mniej trwałe. Spirea, mnie się wydaje, że główny problem masz po prostu z wielkością talerzy, a nie zmywarką . Do mojej zmywarki duże talerze wchodzą bez pudła, ale jak zaczęłam kontemplować małe (bo to one nie wchodzą do górnego kosza), to wyszło, że one są po prostu stosunkowo duże. Podobnie z suszeniem naczyń - im więcej się ma kubków i talerzy z zagłębieniami, w których zbiera się woda, tym bardziej zmywarka nie dosusza. Inaczej mówiąc - taki lajf i od zmywarki czasem to nie zależy Tatarak, miałam bardzo podobne fronty w kuchni kilka lat temu - bardzo przyjemne i praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.02.2013 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Hej Madeleine miło Cię widzieć i czytać teraz kontempluję lodówki - na pewno muszę mieć funkcję szybkiego zamrażania. ale czy warto dopłacać za no-frost? sprawdza sie to? taka lodówka o wys. 170 cm jest na tyle mała, że nie będę robić szczególnie dużych zapasów warzyw, więc za fresh zone się raczej nie będę uganiać. w sumie to teraz mam lodówkę siemensa bez wodotrysków i daje radę - jedyne czego mi brakuje, to automatyczne rozmrażanie zamrażarki, ale nie widzę żadnych przystępnych cenowo modeli z tą funkcją, więc może w ogóle darować sobie te gadżety i wziąć tańszy model sprawdzonej marki? jakiegoś siemensa do 1500 zł np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.02.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 potencjalna kandydatka lodówkowa: http://www.ceneo.pl/16289937#tab=spec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 14.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 http://www.ceneo.pl/Lodowki_do_zabudowy;szukaj-KI34VV01 http://www.ceneo.pl/8647957 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.02.2013 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 hej Esiak, właśnie takie modele też rozważam, tylko jednak ja muszę mieć funkcję szybkiego zamrażania, bo często robię własne obiady do zamrożenia (np 3 kilo pierogów albo 4 pojemniki gołąbków), a one tego nie mają chyba jednak muszę dołożyć te parę stówek, a wtedy to i non-frost mam w komplecie zazwyczaj. znowu mam kłopociki z internecikiem, więc może mnie nie być parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 14.02.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 w sprawie zmywarek...ja mam whirilpoola w tej chwili jakiś prosty model...miałam kilka juz ... z dosuszaniem jest tak , zauważyłam w róznych ...ze jak mam jakies plastkowe pudelko, pojemnik to jest problem z dosuszeniem a jak jest szkło i ceramika to odparowuje całośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 14.02.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Hej Madeleine miło Cię widzieć i czytać teraz kontempluję lodówki - na pewno muszę mieć funkcję szybkiego zamrażania. ale czy warto dopłacać za no-frost? sprawdza sie to? taka lodówka o wys. 170 cm jest na tyle mała, że nie będę robić szczególnie dużych zapasów warzyw, więc za fresh zone się raczej nie będę uganiać. w sumie to teraz mam lodówkę siemensa bez wodotrysków i daje radę - jedyne czego mi brakuje, to automatyczne rozmrażanie zamrażarki, ale nie widzę żadnych przystępnych cenowo modeli z tą funkcją, więc może w ogóle darować sobie te gadżety i wziąć tańszy model sprawdzonej marki? jakiegoś siemensa do 1500 zł np? Podczytuję na bieżąco, co u Was słychać, ale tak to już jest, jak się budowa kończy - to i wena siada i inne tematy przodują (np. narty ). Chociaż zaczynamy na wiosnę z ogrodem, więc znowu coś tam na tapecie. Ad lodówki - podejrzewam, że mamy podobny system gotowania - szczerze, to w życiu nie korzystałam z szybkiego zamrażania, mimo, że posiadałam. Obecnie nie mam i nie żałuję. No frost nie jest niezbędny, ale coś typu wymuszony obieg powietrza jednak weź (chyba, że maniacko zawijasz warzywa czy wędliny w folię i do pojemnika, to nic nie ma sensu ). Automatyczne rozmrażanie zamrażarki? eeee, raz na trzy lata i tak zdrowo jest w środku posprzątać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.02.2013 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Madeleine - Ja gotuję prawie codziennie jedno danie a jedno odgrzewam z dnia poprzedniego (czyli np w poniedziałek jest świeża pomidorowa i gulasz z ziemniakami z niedzieli, we wtorek odgrzewana pomidorowa i świeże fasolka po bretońsku...). ale jak mam czas (albo mamę) to robimy coś do zamrażarki. a czasami mi wyjdzie np wielki gar tej fasolki, to sobie zamrażam jakieś porcje z takim zamrażaniem dam radę bez tego fast freeza? bo teraz mam taką bajerancką szufladę szybkiego zamrażania. co do zawijania - u mnie warzywa/owoce nie mogą być zapakowane, bo wtedy dla A. są niewidzialne i "nie ma żadnych owoców w domu?" muszę go jeszcze przetestować na okoliczność pojemników - może będą mniej inwazyjne dla wzroku niż woreczki foliowe z zamrażarką za to kilka razy "ktoś" mi zrobił taki numer, że nie domknął drzwiczek, jak wyjechałam na parę dni,i kiedy się zorientowałam po powrocie, to miałam 7 cm lodu i zabawę z usuwaniem go przez 4 godziny chociaż nie wiem czy automatyczne rozmrażanie by na to pomogło? Ivy - o widzisz, dzięki za spostrzeżenie. ja mam taką plastikową pojemniko-odmierzaczo-miskę z wklęsłym dnem - non-stop tego uzywam i zawsze jest woda w tym denku w zmywarce, ale reszta dosycha. w aktualnym siemensie. a wczoraj podpisywaliśmy umowę z kuchniarzem i akurat zmywarka chodziła - gość się załamał, jak nam głośno pracuje. no fakt, głośno, ale raz, że to jest 45 cm i hałasuje cyklicznie (przypuszczam, że ma to związek z ciśnieniem wody, która pokonuje różne odległości), dwa, że ogólnie mamy wciąż wściekły pogłos w domu z braku większości mebli, zasłon itp. Muszę koniecznie załatwić żaluzje do gabinetu, bo mi się tak światło odbija od śniegu na dachu sąsiada, ze mam non stop migrenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 16.02.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Tatarak, mrożenie szybkie ma chyba głównie chronić witaminy?/ ja gotuję jednak inaczej - raz na dwa- trzy tygodnie robię masę obiadów, coś typu 20 porcji, wszystko w pudełka i do zamrażarki. Nic nikomu nie dolega. Fast freeza nie mam (albo mam i nie używam, też możliwe ). Natomiast w zamrażarce, która się sama rozmrażała, w instrukcji i tak była wpisana konieczność rozmrażania jej raz w roku Teraz nawet na to uwagi nie zwróciłam, aczkolwiek nie ma u mnie czego rozmrażać (a, jak widać u góry, zamrażarka u mnie zawsze jest pełna). Daj znać z żaluzjami, na co się zdecydowałaś. U mnie ten temat otwarty - a do salonu potrzebujemy. Do sypialni po prostu kupiłam zasłony ciemnografitowe, proste i fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ja gotuję tak samo jak Madeleine. Sprawdza się. Moja mama też zawsze tak robiła, odkąd w domu pojawiła się szufladowa zamrażarka. Nawet nie wiem czy mam fast freeza. Jak potrzebuję dużą porcję załadować do szuflad, po prostu kilka godzin wcześniej podkręcam zamrażanie. Po godzinie od włożenia do zamrażarki wracam do starego ustawienia mrożenia. Wszystko już jest jak kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.02.2013 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 dzięki, dziewczyny to ja sobie chyba tego fast freeza daruję, jak macie takie pozytywne doświadczenia z niestosowaniem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.02.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 tylko nie pytaj na żadnym forum poświęconym zdrowemu gotowaniu, bo zdanie zmienisz Generalnie - fajny bajer, ale bajer. Ad parterówki... next time I czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 18.02.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Tatarak, jak Ty rozwiązalas sprawę swojego rogu wannowego, bo mi sie podobny szykuje... Bodzie Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.02.2013 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Madeleine - ech, aparat na końcu listy priorytetów Moorela - kafelkarz "cofnął" narożnik obudowy wanny tak, że chowa się pod narożnikiem krawędzi wanny, nic nie bodzie, nic nie wystaje, nic nie kuje, jest bdb. nie wiem, czy opis jest czytelny, mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 18.02.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Tatarak - z ulicą dałaś czadu . A ja mam szybkie zamrażanie i używam. Bo ja z kolei nie robię na razie obiadów (jak wrócę do pracy to zacznę), ale za to kupuję na zapas mięso. I włączam szybkie zamrażanie i to się samo wyłącza. Ale ja kupiłam zamrażarkę z ta funkcją jako osobne urządzenie. W lodówce nie mam bo mam jakąś starą Candy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 18.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Kumam czacze, dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts