Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Dawno mnie nie było, więc wpadam się przywitać.

Gabiony fajne :) I fajny brak płotu od frontu. Ja oczywiście też tak mam w projekcie, berberys Thunberga, po bokach irga Dammera.

Ale nie wiem, kiedy to będzie, na razie wsadziłam 21 drzew, poziomki, borówki, truskawki, porzeczki, maliny (nie żyją) itp. i dumam, skąd wziąć pieniądze na resztę ;)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tataraku - opowiedz mi co trzeba robić z tą skoszoną trawą na glinie (dostajesz od sąsiada i co z nią robisz?). W obecnym domu jest sporo trawy do koszenia i mogłabym ta trawę jakoś sobie w workach przewozić, ale nie wiem co dalej, ja się układa jakoś warstwami? Zakopuje? Kompostuje i potem wykorzystuje?

ADK - ja świeżą trawę rozkładam taką warstwą o grubości ok 5 cm jednorazowo i potem ją chcę przekopać, jak ładnie przeschnie i zmniejszy objętość. jak masz b. dużo, to możesz dawać grubiej - im grubiej tym lepiej - i potem koniecznie przekopać, bo w ten sposób zyskujesz naturalny surowiec do rozluźnienia gleby.

u mnie już woda stoi na tej glinie od wczoraj... kiedy przestanie w końcu lać? :(

jak gdzieś złożysz, to Ci szybko zgnije. mnie sąsiad przerzuca przez płot i w tej kupce już po kilku godzinach zaczyna gnić (muszę od razu rozrzucać). to lepiej od razu kompostuj - ale to lepiej byłoby nie tyle samą trawę ile z dodatkami np wyrzucanych z kuchni resztek itp.

w kompostowniku musi być dostęp powietrza, wtedy nie zachodzą procesy gnilne, tylko fermentacja tlenowa (i nie ma smrodku :))

Można pomóc kompostowi przyspieszaczami. Są w sklepach ogrodniczych. I dobrze jest mieć 2 kompostowniki i co jakiś czas przerzucić z jednego do drugiego. To rozluźnia i jest lepiej skompostowane.

Tatarak, wczoraj dzień spędziłam i mojego guru ogrodniczego. On ma 2 ha ogrodu i to pięknego. Pokazywałam gdzieś fotki. Wczoraj niestety pojechałam niespodziewanie więc mam tylko kilka fotek łąki kwietnej z telefonu. Gadaliśmy o folii przeciw chwastom. Najlepiej wykosić co rośnie na maksa, jak najniżej przy ziemi. Na to rozłożyć czarną folię budowlaną i poprzyciskać ją tu i ówdzie kamieniami. Zrób to teraz i zostaw do przyszłej wiosny. Resztę zrobi słońce. To co pod folią zostanie wypalone, a nasiona, które zdołają wykiełkować, gorąco pod folią też zniszczy. Na wiosnę będziesz miała czysto pod trawnik i nasadzenia.

Guru stosuje po zdjęciu folii odkażanie gleby, żeby złe grzyby zabić. Poleca ten środek http://www.e-ogrodnicy.pl/index.php?p2459,em-farma-plus-naturalny-srodek-mikrobiotyczny-do-odkazania-gleby-w-gruncie-i-pod-oslonami-1-l albo ten http://www.e-ogrodnicy.pl/index.php?p412,ema-plus-do-kompleksowego-odkazania-gleby-w-gruncie-i-pod-oslonami-1-l Oba jednej firmy, sprawdzone.

Potem można polać biohumusem, albo choćby rozpuszczonym w wodzie preparatem do szamb. To wprowadzi do gleby dobre bakterie. Zgodnie z zasadami fizyki, tam gdzie zagoszczą dobre, nie ma miejsca na chorobotwórcze. U mojego guru wszystko rośnie jak szalone i zdrowe.

Aha, może pomyśl o suchym strumieniu. Pomoże też wodę odprowadzać z powierzchni. Poza tym to ładny element w ogrodzie http://poradnikogrodniczy.pl/suchy-strumien.php

A u mnie znowu leje. Wczoraj po południu obeszłam ogródek i nawet miałam ambitny plan, by dzisiaj wstać o 6 i do 7 poflancować buraczki, czy jak to się tam mówi, ale rano - ulewa :(

Pestka - dzięki za wszystkie cenne rady, zapisuję sobie te preparaty i po wypłacie będę robić zakupy :) pomysł z dwoma kompostownikami też super.

a co to za guru Twój?

wczoraj jak zrywałam rzodkiewki zagadnęła mnie sąsiadka:

- kiedy pani przesadzała piwonie, że tak kwitną?

- w październiku.

- ale w zeszłym roku?

- w zeszłym.

- bo u mnie to kwitły dopiero w piątym roku!

a u mnie kwitną wszystkie 3 krzaki, na które podzieliłam kępę przesadzaną w październiku. mimo że niby piwonie należy przesadzać i dzielić w sierpniu. grunt, to rośliny-niedoinformowane analfabetki ;) :D

Mój „podręczny guru”, to zapaleniec ogrodowy ze wsparciem wiedzy fachowej z racji bycia wydawcą książek ogrodniczych w dużym wydawnictwie.

Ma kilka kilometrów ode mnie 2 ha ogrodu, który sam wymyślił i prowadzi (z pomocą 2 osobowej miejscowej ekipy roboczej) od 12 lat.

Wkleję Ci fotki z zeszłego roku i te z 1 czerwca. Jak popatrzysz, to powiedz usunę. 2 pierwsze są z września.

u_Staszka(15wrzesien2012)-montaz-01www.jpg u_Staszka(15wrzesien2012)-IMG_2738www.jpg 2013-01czerwiec-u_Staszka-IMG_2942w.jpg 2013-01czerwiec-u_Staszka-IMG_2950w.jpg

Zbliżenie łąki kwietnej 2013-01czerwiec-u_Staszka-IMG_2953w.jpg To już druga odsłona, bo w pierwszej kwitły głównie krokusy, irysy i inne wczesne. No, i zimujące trawki. Teraz jest kwiatowo i bylinowo. Po skoszeniu będa trawy ozdobne, rudbekie, słoneczniczki i co tam jeszcze kwitnie latem aż do jesieni.

Jak mam jakieś problemy, to u Staszka zawsze znajdę podpowiedź. Poza tym on ma już nadmiar roślin, więc zawsze czymś mnie obdziela.

Piwoniom zwyczajnie u Ciebie pasuje. Ja 3 razy tamaryszka przesadzałam i wreszcie mu dobrze – w jeden sezon przyrósł i zmężniał prawie 2 razy. Mój „guru” uważa, że powinno się starannie dobierać miejsca dla roślin, dawać im sąsiedztwo o podobnych wymaganiach. Lubią towarzystwo i lepiej rosną. A jeśli nie chce rosnąć mimo wszelkich starań, to znaczy, że lepiej usunąć z ogrodu całkiem.

Edytowane przez pestka56

A co, jak napisała, że im u Ciebie dobrze to mało?

OKEY, u mnie nie rosną. Próbowałam i poległam. Może kiedyś. A Ty masz w ogóle dobrą rękę do roślinek, choć w przypadku piwonii widać to szczególnie, bo nie każdemu się udaje z nimi zaprzyjaźnić.

Musisz przyznać, że fajny ten ogród mojego znajomego. Mnie szczególnie podobają się podziały na ogród leśny, typowo iglasty, ozdobny, wodny i łąkę.

o! i teraz czuję się mile połechtana :D :D :D

dla równowagi, nigdy się nie dochowałam kwitnącej hortensji ;)

bardzo fajny ten ogród - przestrzeń robi swoje, ale widać też właśnie mądry pomysł.

a ja właśnie dochodzę do wniosku, że najbardziej lubię rośliny, które preferują piaski. ech, a tu glina i glina.

kupiłam już herbicydy do koloru do wyboru,a tu leje i leje...

Hortensji jeszcze się doczekasz. Na kwiaty glicynii czekałam 6 lat, a to podobno jeszcze nie najwięcej.

A na wyfoliowanie nie masz ochoty? W tym roku i tak już niewiele zrobisz, a tak byś się przynajmniej chwastów bez niszczenia mikroorganizmów pozbyła.

Mój „guru” ma bardzo konkretne podejście do ogrodu i konsekwentne. Myślę, że wiele ten ogród zawdzięcza jego uporowi w dążeniu do raz wybranego pomysłu.

Jak masz glinę, to może dodaj jej sporo piasku żeby rozluźnić i będziesz miała śródziemnomorsko. Przynajmniej zrób sobie sporą rabatę piaskową.

U mnie to samo. Nic, tylko leje, a trawa rośnie. Za chwilę kosiarka jej nie da rady :bash: Jedna korzyść, że nie muszę podlewać nowo psadzonych.

Tam gdzie masz dzicz, po skoszeniu rozłóż tę folię. To będzie łatwiej niż latać z opryskiem, który na perz i tak od jednego razu nie podziała. A możesz te zielska wypryskać, niech z tydzień postoją i jak zaczną żółknąć to je folią i niech leży do wiosny.

przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałam kiedy napisać. Już nie pamiętam od kiedy nie wchodziłam przez kilka dni na forum.

Rezygnacja z ogrodzenia juz dawno chodziła nam po głowie, ale stwierdziliśmy, że jednak na wiosce musi być, trzeba jakoś się "odciąć". Elfir, jak przyjechała do nas, uznała sama, że bez sensu robić ogrodzenie, jeśli mamy zrobiony na połowie podjazd, mamy 6 m do drogi, brama na pilota itd. Plan jest więc taki, że tam, gdzie nie ma podjazdu od ogrodzenia z boku będzie poprowadzony niski murek (jeszcze nie wiem dokładnie, z czego - albo murowany albo może będzie z takich płyt jak podmurówka do ogrodzenia), który będzie zakręcał kawałek wzdłuż podjazdu w stronę domu. Tam ma się pojawić siedzisko. W murku będzie osadzona szybkozłączka do szamba. Za murkiem będą najpierw niższe trawy, potem w części będzie wysoki żywopłot z cisów, aby zasłonić już to co będzie w głębi. Nie wiem, czy jasno to napisałam. Jak już się uporamy z resztą, to powrzucam rzuty z góry.