Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze... a ja właśnie liczę ile potrzebowalibyśmy kredytu i już zaczynam się bać, że za optymistycznie podchodzę sobie do tego wszystkiego. Jeden z potencjalnych wykonawców policzył nam za SSO z materiałami i dachem 190 tyś. Kosztorys sobie zrobiłam orientacyjny na bazie Sekocenbudu (wydawał mi się okropnie zawyżony) a tu okazuje się, że te 190 tyś się niemalże dokładnie zgadzają z tym moim kosztorysem. :rolleyes: I to mnie przeraża, bo może tylko mi się z tym zawyżeniem wydawało.

tatarak, miałam zestawienie materiałowe, co prawda niekompletne, bo część była policzona pod garaż jednostanowiskowy, a w aneksie do dwustanowiskowego już nie było wszystkiego. Więc to czego brakowało policzyłam pi razy oko, jeśli to było konieczne. Plusem liczenia wg Sekocenbudu było to, że nie potrzebowałam konkretnych ilości bo miałam podane ceny średnie jednostkowe wykonania w moim woj. np. 1 m2 ściany z porothermu 25, licząc już z pustakami, zaprawą itd. Tak samo z pozostałymi; np. średnią cenę jedn. wykonania 1 m3 ław fundamentowych, więc liczy się szybko, bo nie potrzeba kompletnego zestawienia materiałowego tylko wymiary z projektu, kalkulator i kawałek kartki ;) Ale ten kosztorys powinien być trochę zawyżony w stosunku do rzeczywistości - tak twierdzi i nasz architekt i moi koledzy z pracy - inżynierowie, którzy używają tego Sekocenbudu na codzień ;) A mi tu teraz wychodzi wg tej pierwszej wyceny od wykonawcy, że ten mój kosztorys jest akurat i to mnie przeraża, bo ten dom miał w naszych wyobrażeniach mniej kosztować. No dobrze, może jeśli materiały kupimy sami i poszukamy to może coś urwiemy - zbieram na razie różne oferty... no i czekam na pozostałe wyceny od wykonawców.

Ciekawa jestem tego Twojego kosztorysu!

nie wiem, jak macie zrobione te kosztorysy. Tzn. jeśli Tatarak ma od architekta to wiem, bo miałam taki sam. Niemniej jednak zwróćcie uwagę na takie pozycje jak koszty pośrednie i zysk i co się z tym wiąże- stawkę za roboczogodzinę. U mnie kwoty się mniej więcej pokrywają z kosztorysem po odjęciu kosztów pośrednich. Kolega powiedział mi też, jak oglądał, że miałam przyjętą zbyt wysoką stawkę za roboczogodzinę. Kolejna rzecz, to pamiętajcie, że kosztorysy nie uwzględniają VAT i dotyczą stanu deweloperskiego (taki zapis był przynajmniej w moim). Ja miałam dość mocno zawyżony w kosztorysie koszt stanu zero, ale to było związane z dużym kosztem za prace sprzętem. W kosztorysie wychodziło mi ok. 56 tys., a zapłaciłam 33 500 bez ocieplenia. Wycena na ocieplenie to 4,5, czyli 38 tys. Prawie 20 tys. różnicy. Na dalszych etapach aż takich różnic nie było :(

Ty nie dasz rady ????? Jeszcze PNB nie macie a już wiesz więcej co nie jeden/na który(a) ma budowę na wykończeniu ( np. ja ).

Domek macie nie duży, nie skomplikowana bryła, bez podpiwniczenia i fundamentów schodkowych, dach dwuspadowy, blisko Was no i jednego juniora.

A teraz wyrzuć z ostatniego zdania "nie" i dodaj jeszcze jednego juniora - mam nadzieję że ułatwiłam powrót do postawy optymistki :rolleyes:

Spirea, też mam stawki za roboczogodzinę. Za roboty ogólnobudowlane ta stawka wynosi 14, 28 zł, za elektryczne 13,73, za instalacyjne 13,54, do tego koszty pośrednie ( 65-66 %) i zysk (11%) plus koszt materiałów. I oczywiście to jest bez VAT.

Tatarak, cycki do przodu i do boju ;) Będzie dobrze! Ja też mam napady strachu jak to wszystko ogarnąć, ale przecież tyle osób się buduje! Damy radę.

Dzięki, Ludziska, za wsparcie :) Na weekend wyjeżdżam, a od poniedziałku - musi być dobrze :)

Spireo, już zrobiłam miejsce w skrzynce. ja mam robociznę wycenioną na ok 15 zł/godz - to dużo? W ogóle wg tego kosztorysu to mi wychodzi jakieś 2,8 k za metr kwadratowy powierzchni (liczone po podłodze) i to bez żadnych instalacji (!) i wyposażenia typu wc - chyba ktoś przesadził, prawda?