Tatarak 07.03.2011 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 . Szczegółowo wpisywałam też w dzienniku. widziałam, uważam, że to bardzo dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.03.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ja się za głowę złapałam, bo właśnie zrobiłam autosumę w pliku z wydatkami i jak nic wynika, że na SSZ + położona instalacja elektryczna wydaliśmy 335.000 PLN-ów. Nie licząc jednego wydatku dużego z innej kasy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.03.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 można dostać zawału, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.03.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Myszonik - niech zgadnę - pale, pale, dach, pale, pale, dach, dach, pale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.03.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Pale:)Dach to wydatek planowany i jak najbardziej nie żałuję. Pali też nie żałuję, ale nie musiały być aż tak pieruńsko drogie... i niekoniecznie musiałam ich potrzebować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 10.03.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Kurcze... a ja właśnie liczę ile potrzebowalibyśmy kredytu i już zaczynam się bać, że za optymistycznie podchodzę sobie do tego wszystkiego. Jeden z potencjalnych wykonawców policzył nam za SSO z materiałami i dachem 190 tyś. Kosztorys sobie zrobiłam orientacyjny na bazie Sekocenbudu (wydawał mi się okropnie zawyżony) a tu okazuje się, że te 190 tyś się niemalże dokładnie zgadzają z tym moim kosztorysem. I to mnie przeraża, bo może tylko mi się z tym zawyżeniem wydawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.03.2011 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ellik - a miałaś zestawienie materiałowe, czy sama sobie policzyłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 10.03.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 tatarak, miałam zestawienie materiałowe, co prawda niekompletne, bo część była policzona pod garaż jednostanowiskowy, a w aneksie do dwustanowiskowego już nie było wszystkiego. Więc to czego brakowało policzyłam pi razy oko, jeśli to było konieczne. Plusem liczenia wg Sekocenbudu było to, że nie potrzebowałam konkretnych ilości bo miałam podane ceny średnie jednostkowe wykonania w moim woj. np. 1 m2 ściany z porothermu 25, licząc już z pustakami, zaprawą itd. Tak samo z pozostałymi; np. średnią cenę jedn. wykonania 1 m3 ław fundamentowych, więc liczy się szybko, bo nie potrzeba kompletnego zestawienia materiałowego tylko wymiary z projektu, kalkulator i kawałek kartki Ale ten kosztorys powinien być trochę zawyżony w stosunku do rzeczywistości - tak twierdzi i nasz architekt i moi koledzy z pracy - inżynierowie, którzy używają tego Sekocenbudu na codzień A mi tu teraz wychodzi wg tej pierwszej wyceny od wykonawcy, że ten mój kosztorys jest akurat i to mnie przeraża, bo ten dom miał w naszych wyobrażeniach mniej kosztować. No dobrze, może jeśli materiały kupimy sami i poszukamy to może coś urwiemy - zbieram na razie różne oferty... no i czekam na pozostałe wyceny od wykonawców. Ciekawa jestem tego Twojego kosztorysu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.03.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 właśnie przyszedł - chwilowo jestem załamana, bo nic nie rozumiem muszę nad tym usiąść z małżonkiem i może jakoś rozgryziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.03.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 nie wiem, jak macie zrobione te kosztorysy. Tzn. jeśli Tatarak ma od architekta to wiem, bo miałam taki sam. Niemniej jednak zwróćcie uwagę na takie pozycje jak koszty pośrednie i zysk i co się z tym wiąże- stawkę za roboczogodzinę. U mnie kwoty się mniej więcej pokrywają z kosztorysem po odjęciu kosztów pośrednich. Kolega powiedział mi też, jak oglądał, że miałam przyjętą zbyt wysoką stawkę za roboczogodzinę. Kolejna rzecz, to pamiętajcie, że kosztorysy nie uwzględniają VAT i dotyczą stanu deweloperskiego (taki zapis był przynajmniej w moim). Ja miałam dość mocno zawyżony w kosztorysie koszt stanu zero, ale to było związane z dużym kosztem za prace sprzętem. W kosztorysie wychodziło mi ok. 56 tys., a zapłaciłam 33 500 bez ocieplenia. Wycena na ocieplenie to 4,5, czyli 38 tys. Prawie 20 tys. różnicy. Na dalszych etapach aż takich różnic nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 10.03.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Uwielbiam czytać Twój Dziennik... uwielbiam Cię czytać...... więc też czekam do poniedziałku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 A Ty co - 'ciężarówka' jesteś, że wdechy i wydechy ćwiczysz porą wieczorową? Będzie dobrze, bo jak niby inaczej ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 10.03.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Mogę razem z Tobą ... wdech, wydech, wdech, wydech...No to jeszcze wdech, coby się nie udusić mam takie napady paniki średnio raz w miesiącu... a jednak jakoś się kręci i ciągle do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Na ataki paniki zdecydowanie za wcześnie Będzie dobrze, zobacz ilu forumowiczów przeszło tę drogę i szczęśliwie wybudowało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.03.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 ech, ja mam ostatnio coraz częściej jakieś uciski w klatce piersiowej ..... im więcej decyzji tym częściej, ale da się żyć. Tatarak, głowa do góry i do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 10.03.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Tatarak - Dasz radę i nie panikuj. Jak ja z Michałem dałam radę, to dlaczego Wy nie macie dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.03.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Tatarak, opróżnij skrzynkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 11.03.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Ty nie dasz rady ????? Jeszcze PNB nie macie a już wiesz więcej co nie jeden/na który(a) ma budowę na wykończeniu ( np. ja ). Domek macie nie duży, nie skomplikowana bryła, bez podpiwniczenia i fundamentów schodkowych, dach dwuspadowy, blisko Was no i jednego juniora. A teraz wyrzuć z ostatniego zdania "nie" i dodaj jeszcze jednego juniora - mam nadzieję że ułatwiłam powrót do postawy optymistki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 11.03.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Spirea, też mam stawki za roboczogodzinę. Za roboty ogólnobudowlane ta stawka wynosi 14, 28 zł, za elektryczne 13,73, za instalacyjne 13,54, do tego koszty pośrednie ( 65-66 %) i zysk (11%) plus koszt materiałów. I oczywiście to jest bez VAT. Tatarak, cycki do przodu i do boju Będzie dobrze! Ja też mam napady strachu jak to wszystko ogarnąć, ale przecież tyle osób się buduje! Damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.03.2011 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Dzięki, Ludziska, za wsparcie Na weekend wyjeżdżam, a od poniedziałku - musi być dobrze Spireo, już zrobiłam miejsce w skrzynce. ja mam robociznę wycenioną na ok 15 zł/godz - to dużo? W ogóle wg tego kosztorysu to mi wychodzi jakieś 2,8 k za metr kwadratowy powierzchni (liczone po podłodze) i to bez żadnych instalacji (!) i wyposażenia typu wc - chyba ktoś przesadził, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts