Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Spireo, Ty miałaś tymczasową wodę? dobrze kojarzę - taką rurę wychodzącą z ziemi z licznikiem na końcu i kranikiem? w dowolnym miejscu na działce się to robi, czy jak?

ja nie miałam tymczasowej wody, to, co napisałaś, to już docelowe przyłącze. Kupiliśmy działkę ze studzienką i skrzynką z prądem już na działce. Musieliśmy zrobić więc tylko przyłącza - woda od studzienki do domu, prąd - od skrzynki do skrzynki budowlanej. Z wodą było tak:

1. zlecenie projektu przyłącza

2. akceptacja projektu przyłącza w Gminnym Przedsiębiorstwie Komunalnym

3. uzgodnienie przyłącza w ZUDP

4. umowa z GPK na wykonanie przyłącza

łączny koszt 1468 zł, z czego 854 to wykonanie przyłącza (kwota zależna od odległości od studzienki - u nas było ok. 6-7m).

gdzieś po drodze było podpisanie umowy na pobór wody, tylko nie pamiętam gdzie. Do PnB miałam oczywiście warunki przyłącza z GPK.

Wykonanie przyłącza była robione po wykonaniu stanu zero. Przekuli się przez chudziak i wyciągnęli tę rurkę z licznikiem. Ja musiałam dokupić i wkręcić kranik. W związku z tym, że nie mieliśmy murów licznik i te wszystkie zawory owinęliśmy folią bąbelkową. Tak leżało 3 miesiące. Potem przy murowaniu murów wykonawca podstawił beczkę. Teraz licznik znowu leży. Niedługo wchodzi instalator i powiedział, że nie ma sensu mocować teraz do ściany. Zrobią już wszystko do końca.

Edytowane przez Spirea

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak - ekipy mamy wybrane i poumawiane już w większości (SSO, dach, okna, elektryka, hydraulika, tynki, wylewki, wykończeniówka). Start w drugiej połowie kwietnia. No i ten kosztorys jest, więc mogę jechać wyceniać materiały.

Projekt wnętrz też zaawansowany. Teraz "tylko" kredyt. Kosztorys bankowy to zupełnie inna kwestia, zrobiliśmy go w 15 minut.

.

Wow, podziwiam, że już na tym etapie macie tak daleko ekipy umówione. To chyba tylko ja tak na wariata szukam wszystkich na wczoraj ;)

"grubych" materiałów przez net nie kupowałam, ale nie bałabym się chyba za bardzo. Tylko jeśli z all to jednak zdecydowałabym się na sprzedawcę z dorobkiem opiniami, a najlepiej sklepem internetowym.

Ja chyba też mam szczęście do netowych zakupów, bo dotychczas żadne przygody mnie nie spotkały...

Z kupnem materiałów z Allegro jest kilka problemów.

1. Większość cen zawiera tzw. dostawę loco, czyli nie na budowę, a na jakiś skład który może być 5km od nas albo 250km...

2. Nie można w żaden sposób zweryfikować jak bardzo te materiały były leżakami placowymi - często w ten sposób 'wypycha się' materiały których normalnie nikt z placu by nie wziął

3. Koszty transportu potrafią nagle drastycznie urosnąć _po_ zamówieniu materiałów

4. Kupując przez Allegro, nikt nie przyjmie Ci zwrotów

Ja robiłem duży przesiew przy kupnie bloczków fundamentowych i Porothermu - wyszło że ceny na Allegro były pozornie sporo niższe (Porotherm np. 1zł mniej), ale jak przyszło do dostawy na plac, to wychodziło drożej niż w składzie, a do tego nie przyjmowali zwrotów.

Ogólnie - negocjuj w składach.

My w sumie odwiedziliśmy chyba z 5 w najbliższej okolicy, część materiałów zamawiając w jednym, część w drugim, a np. pręty do zbrojenia w jeszcze innym (wszystko tam gdzie było akurat najtaniej).

Do tego podstawa to branie transportów całosamochodowych, bo wtedy można jeszcze dodatkowo coś utargować (oczywiście przy końcu murowania się już raczej bierze coś na konkretną ilość palet).

Ja też generalnie polecam znalezienie jakiegoś składu/hurtowni, najlepiej w pobliżu budowy z elastycznymi warunkami zwrotu nadmiaru towaru, domówienia brakujących rzeczy, dowozu.

My np. mieliśmy hurtownie, która w zamian za to, że prawie wszystko u nich braliśmy przywoziła nam nawet najmniejsze zamówienie gratis i w terminie max. dzień, dwa.

Nas obsługiwały hurtownie z najniższymi cenami na dany wyrób ;) , oczywiście po uwzględnieniu transportu, cen netto/brutto, z rozładunkiem lub bez, po przeliczeniu kg/mb/m2/szt.

Tych hutrowni to uzbierało się z 7.

Wełnę kupowaliśmy na allegro i płyty K-G też przez allegro ale blisko nas :)

Pręty kupowaliśmy w trzech hurtowniach w zależności gdzie taniej a HEB w czwartej, bo tam HEBy były najtańsze.

Transport częściowo także samawialiśmy sami np. do HEB-a, do szamba, do piasku.

ja korzystałam z kilku hurtowni 6-7 ogólem (wybór podyktowany ceną dostawa rozładunkiem) z 3 głównie jedna bardzo blisko więc wszelkie dostawy na budowę przy okazji:) rozliczenie na koniec miesiąca

ogólnie kupowałam w hurtowniach przez telefon jak się dogadasz to faktury na maila i zwroty

z allegro to miałam mieć porotherm ale jakoś panu nie wyszło z dostawą:( kupłam w hurtowni taniej i z allegro nie polecam mega 1000

ale z allegro kupowałam folie, membrany i dodatki do dachu folnet.pl

stal w bsk return

ps masz zapchaną skrzynkę

:bye::bye:

Podgląduję sobie Twój dziennik, ponieważ my TEŻ mieliśmy zaczynać budowę na wiosnę...no i co ? no i g... guzik, bo ta menda architekt, który od SIERPNIA!!!!!! adaptował nasz projekt, obiecywał, że będziemy mieć pozwolenie na jesieni. Później,że w grudnu. Później, że w styczniu. Później, że w lutym...a już mamy marzec:bash::bash::bash::bash::bash:

No, a w międzyczasie INNY pan projektant zrobił nam już TRZY projekty przyłączy: wody, kanalizy,gazu!!! Przez MIESIĄC!!

Będę wracać na pewno do Twojego dziennika:)

Pozdrawiam.

Tatarak, a jaka jest ta najbardziej polecana na forum firma od WM? Może być na pw ;) Ciekawa jestem czy mam od nich ofertę? ;)

myszonik,na przykład coś takiego; http://eccowood.pl/ albo takiego: http://tarasytwinson.pl/twinson/ Producentów jest więcej. Ciekawe co wypatrzyła Tatarak? Warto moim zdaniem obejrzeć te dechy na żywo - mi się chyba bardziej podoba jednak drewno.

Czy możecie mi zdradzić, ile się orientacyjnie płaci za instalacje wodnokanalizacyjne? Za punkt? I co to jest punkt - czy np. umywalka z doprowadzeniem wody zimnej i ciepłej oraz odprowadzeniem do kanalizacji to jest jeden punkt czy trzy? bo np. do pralki i wc doprowadza się tylko zimną wodę i przyłącze kanalizacyjne - to to jest też jeden punkt?

To wszystko zależy od magika wod-kan! I trzeba to sobie z nim wyjaśnić w rozmowie. Jedni mówią "punkt" i myślą "three in one", a inni mówią "punkt" i mają na myśli "podejście" - każde osobno. W sumie, pytając o cenę, łatwo to rozróżnić, bo cena za "duży" punkt jest dużo większa niż za "mały" punkt.

:bye:

skąd wytrzasnęłaś takie tanie wyceny? Chyba nie będę czytać, żeby się nie dołować.

Chociaż nie pamiętam, jak u Ciebie z metrażem (pocieszam się, że masz mniejszy dom).

Drzwi typu Renodoor tańszych o 1/4 nie znajdziesz. O Renodoor to już pewnie czytałaś u Olgi czy Haveny. Renodoor dalej można dostać w promocyjnej cenie, ale niższa cena kosztem jakości. A Top Prestige czy inne Hormanna kosztują już powyżej 10 tys. Piękne są Adeco, ale tych chyba nie kupisz poniżej 7k. Są jeszcze aluminiowe Krispola, ale wycenili mi podobnie - ok. 6k.

Szukam cały czas czegoś "w tym stylu" i nie jest łatwo znaleźć.