Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o, dzięki, nie wiedziałam. Na stronie nie znalazłam informacji o graficie.

No tyle, że wtedy widać strukturę drewna - ale CAL to ciepłe drzwi, a na tym nam zależy... Czekam na to, co odkryje Spirea.

jasne ;)

zostawiam sobie drzwi na maj/czerwiec.

Z drewnianymi jest taki problem, że szary/antracyt + struktura drewna wyglądają tak sobie.

Różnica jest taka że drzwi Hoermanna są asymetryczne (powiedzmy z wyjątkiem TopPrestigePlus) i wszystkie na dzień dobry się otwierają do środka.

Jeśli chce się mieć otwierane na zewnątrz, to raz że nie wszystkie drzwi można, a dwa że niektóre będą wyglądały dziwnie (bo przerobienie drzwi nie odbywa się przez przełożenie zawiasów, tylko obrót całego skrzydła o 180 stopni).

Z aluminiowych np. Adecco ma drzwi które można montować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Zarówno stalowe, jak i aluminiowe mogą mieć ciepłą wkładkę.

Drzwi Hoermanna (najcieplejsze) mają np. U drzwi na poziomie 1.0

drzwi Hoermanna to koszt co najmniej 8k. Z szybką to już bliżej 10k. Koszmar. Okazało się, ze w folderze mają błąd i cena 8k za drzwi bez szyby skończyła się we wrzesniu, ale mogą zrobić wyjątek i mi sprzedać po tej cenie. Niby fajnie, ale dla nas to i tak za dużo. Uderzę jeszcze raz w Adeco, ale do firmy gdzie brał Majki. Zapłacil 7 z doswietleniem bocznym (jeśli dobrze pamiętam).

Tatarak - jakoś tak dziwnie.

Okna białe mają mniejsze maksymalne wymiary niż kolor?

Z reguły jest zupełnie na odwrót.

HS-y kosztują krocie i to niestety jest fakt :(

My się zastanawialiśmy nad HS-em zamiast HKS-a, ale to było jakieś kolejne 5 więcej, tylko na jednym oknie więc odpuściliśmy.

A na jakich profilach w ogóle te okna? Bo to w sumie też ma znaczenie (czasami większe niż konkretny taki czy inny producent okien).

Dopytaj co rozumieją przez 'ciepły montaż'.

Normalnie tak się nazywa montaż w warstwie ocieplenia, ale niektórzy tak nazywają normalny montaż (w licu ściany), tylko z użyciem taśm Illbruck.

AAAAA no niech szlag trafi tych majcherów od forum! Czy uwierzycie, że od długiego czasu nie dostawałam żadnych powiadomień o Waszych wpisach tu w komentach? Głupiej blondynce nie przyszło do głowy, żeby mimo to zajrzeć, ale za to zdążyłam się zmartwić, że tak sobie piszę w kosmos bez odzewu! :bash:

po kolei...

Madeleine - jeszcze nie mam kosztorysu z Assy! podobno idzie do mnie pocztą od tygodnia. chyba tyłem i na klęczkach idzie :( zależy mi, żeby zgrać kosztorys faktyczny i bankowy, żeby potem nie mieć kłopotów z transzami od czapy.

podpisałam umowę na prąd budowlany póki co. ja też mam studzienkę wodną na działce, ale okazuje się, że chyba lewą. niby zrobioną oficjalnie, ale w dokumentacji jej nie ma. ani chybi - ufo.

BetaGreta - nasz domek narzędziowy (w skrócie dom-narz :)) już stoi, tylko jak jadę na działkę, to zawsze zapomnę aparatu. stoi też większość słupków pod ogrodzenie tymczasowe. grodzimy się głównie dlatego, że okazuje się, iż chłopi jeżdżący na pola "zajeździli" część naszego pola jak drogę (na ich usprawiedliwienie: na drodze właściwej energetyka postawiła słup. słup już został przestawiony, ale musimy teraz wykorzenić stare przyzwyczajenia), a poza tym dostawcy przywożący materiały do sąsiada upodobali sobie zawracanie na naszej działce, co nam się bardzo niepodoba.

Też wypisuję namiary do polecanych wykonawców na bieżąco, ale problem w tym, że robi to wiele ludzi - pewnie nawet takich, którzy nie ujawniają się na forum jako użytkownicy - i ci wykonawcy mają full zleceń, a często poprzewracane w głowach.

Ellik - zadałam takie zadanie w 3 hurtowniach. w jednej mi zrobili zestawienie, ale ceny do mocnej negocjacji. w drugiej i trzeciej powiedzieli, że się tym nie zajmują :/ ale poprosiłam Magika i obiecał, że do poniedziałku zrobi mi zestawienie do stanu zero.

My też chcemy studnię, ale na razie nie chcę w to angażować środków. Szczególnie, że w piątek sąsiad sam wyszedł z propozycją, że możemy ciągnąć wodę z jego studni. Nawet węża zaproponował własnego. Póki co, sąsiadów mam na wagę złota :)

Spireo - to projekt przyłącza nie wchodzi w zakres projektu zagospodarowania czy adaptacji? to mnie załamałaś, myślałam, że już będziemy mieć raz te projekty z głowy :(

Salik - chyba faktycznie to będzie najlepsza metoda - pielgrzymowanie po okolicznych hurtowniach. Dzięki za wyczerpujące objaśnienie mechanizmów zakupu budowlanki przez all :)

Myszonik, Ryska, Kaśka - w kwestii "rozwiązłości" w kontaktach z hurtowniami, pójdę za Waszym przykładem :)

Myszko - www do desek tarasowych wkleję jutro.

cd - normalnie mi wstyd, że tak zalegam z odpowiedziami we własnym dzienniku!

Joan72 - witam, zapraszam częściej :) i tak sobie myślę, czy nie powinnaś tego architekta pogonić? ewidentnie mało się stara :(

Ellik - właśnie Skaven - w każdym razie na wrocławskiej. na targach byli tak oblegani, że daliśmy sobie spokój, ale na maila wypadałoby chociaż odpisać coś w stylu "odezwiemy się w następnym kwartale" ;)

Spirea - no tak, jak siedzą z klientami po pięć godzin, to nie mają czasu poczty obsługiwać ;)

Jarek - dobrze wiedzieć, że z tymi punktami to takie kombinacje mogą być.

Myszko - spisałam sobie TWoją wycenę, dzięki. Drzewa wyciął sąsiad :) w podzięce za zgodę na składownie u nas humusu o pół roku za długo (już go sobie zresztą zabrał)

Spirea - u mnie ok 170 m razem z garażem. nie chcę Cię martwić, ale Twój wykonawca podał mi na razie najwyższą cenę za SSO - o 6k wyższą od następnego w rankingu.

Co do RenoDoor pocieszam się, że nie wszyscy użytkownicy są do końca zadowoleni. muszę je sobie obrzydzić i poszukać czego innego.

BetaGreta - a na Twoich drzwiach z S. będzie widać rysunek drewna?

Haveno - wyceny podam, jak już wybiorę wykonawcę. łatwo wyszukać nasz dziennik w sieci, a nie chcę kolejnym nic sugerować :)

przykro mi, że nie jesteś zadowolona z Reno, ale Twoje doświadczenia ułatwią mi "obrzydzanie"

Madeleine, Spirea - dajcie znać, jak coś wyszukacie w temacie drzwi. może złożymy zamówienie grupowe?!

Kaśka - to ja poproszę namiary na te drzwi. a można je zobaczyć na jakiejś ekspozycji?

Salik - drzwi otwierane na zewnątrz. do środka to nieporozumienie. 1) woda na progu, 2) wiatr je odpycha, zamiast dociskać (zamykane na zewnątrz są tym szczelniejsze im bardziej wieje, prawda?). bardzo dobrze, że H. się otwierają do środka - to mi jeszcze bardziej ułatwia obrzydzanie :)

Co do okien balkonowych - pani mnie wprowadziła w błąd: białe mają limit 100, a kolor 90 cm :( ewentualnie bardzo jasne mogą być na 100, ale ciemniejszy kolor to już bez gwarancji producenta :/ te okna w ogóle to na profilach schuco (jakkolwiek się to pisze), a ciepły montaż to dla nich właśnie montaż na taśmach illbrucka, z tym że mają jeszcze opcję ciepłego parapetu - to taki profil styropianowy, który umieszczają pod oknem i na to się tylko od zewn. i od środka nakłada parapet właściwy. myślę, że dzięki temu montując okno tak, że licuje ze ścianą, można zrobić od góry i z boków węgarek ze styropianu, dolną krawędź ociepla ten styropianowy profil i powinno być rónwnie ciepło jak w przypadku montażu w ociepleniu. rozmawiałam jesienią z przedstawicielem Jezierskiego, który mówił, że montaż na licowanie ma właśnie ten słaby punkt w postaci dolnej krawędzi, której nie można zasłonić węgarkiem. w tym przypadku ten problem byłby wyeliminowany.

Myszko - nie mam fotek tego aluminium czesanego, bo pani miała tylko mały wzornik, nie było okien w tym kolorze na ekspozycji. jutro spojrzę na stronę empolu i jak znajdę ten kolor, to wkleję.

ufff :) do jutra!

Płytki na tarasie to chyba najgorsze rozwiązanie. Wszystko inne jest lepsze.

Ciekawe są te deski tarasowe. Nie podoba mi się tylko metalowe wykończenie, ale chyba można z tego zrezygnować, bo na części zdjęć ich nie ma. Czy pisałaś do nich może? Mają gdzieś przedstawiciela we Wrocławiu?

nie mają przedstawiciela, ale spróbuj się skontaktować na maila lub telefonicznie. w tym systemie, który my oglądaliśmy, nie było żadnych metalowych wykończeń, wszystko było wykończone bardzo estetycznie "konglomeratowo". Pisałam do nich i Pan - ten, który był na targach - ma mi przysłać próbkę szarej deski, żebym sobie mogła zgrać kolory z elewacją.

mail do niego: [email protected]