Jarek EM08 11.04.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 To ja tylko powiem, jako posiadaczka aluminiowych drzwi otwieranych do wew. , że te otwierane na zew. mają paskudne zawiasy na wierzchu widoczne właśnie od zew. Dla mnie to był argument przeważający ( i fakt, że Renodoory otw. na zew. były za dopłatą 800zł ). Drzwi otwierane do środka nie są takie złe...mąż jak usłyszał, że takie będą chciał się ze mną rozwieść, ale po montażu jakoś o rozwodzie więcej nie wspomniał... O!, o! Właśnie! Prędzej padnę trupem niż zamontuję drzwi z takimi wystającymi i to jeszcze odrażającymi zawiasami. Gdyby były one jeszcze złocone... to jeszcze rozumiem, ale bez złoceń nie ma mowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 11.04.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Złocenia to i ja rozumiem Ale jak już się wydaje ponad 4 koła na drzwi, to pewne rzeczy jakoś tak bardziej wkurzają i rzucają się w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Z kirunkiem otwierania drzwi to nie tak hop siup, ze to nie ma znaczenia. Przy niektórych układach domów (sasiedztwo kotowni) kierunek otwierania drzwi ma znaczenie ze wzg. p.pożarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.04.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 U mnie w "kotłowni" będzie pompa ciepła. jakieś inne przepisy mają znaczenie? chociaż w sumie w projekcie mamy otwierane na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.04.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Z pomp ciepła to laik jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 11.04.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 U mnie w "kotłowni" będzie pompa ciepła. jakieś inne przepisy mają znaczenie? chociaż w sumie w projekcie mamy otwierane na zewnątrz. Prześledź projekt pod kątem otwierania drzwi, tzn, które, na którą stronę- najlepiej jeszcze przed elektryką. Żeby się potem nie okazało, ze projekt swoje, a życie...i większość włączników za drzwiami. Trzeba tylko uważać, bo jedna zmiana pociąga za sobą z reguły inne, bo się okazuje np, że drzwi zachodzą na siebie albo co. Nie wiem jak to jest z pompą, ale z reguły drzwi kotłowni MUSZĄ otwierać się na zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 12.04.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Ja tylko chciałem dodać (przelotem, bo ostatnio na nic nie mam czasu) że są modele drzwi z zawiasami schowanymi, a także niektóre drzwi mają zawiasy które wyglądają ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.04.2011 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Olgasieniunieczka, Salik - dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 12.04.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Tataraku, sprawdz z ta PC. Mnie sie wydaje, ze w tym przypadku nie ma znaczenia. Choc u nas beda otwierane na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.04.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jestem prawie na sto proc pewna, że to nie ma znaczenia przy pc, ale akurat i tak będą drzwi otwierane na zewn. tak jest w projekcie i tak ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.04.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Właśnie wczraj pisałam, ale nie mogłam wysłać, że widziałam drzwi pcv + szkło lub aluminium + szkło z ładnymi metalowymi zawiasami, nie takimi jak Hormanna, więc jest szansa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.04.2011 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Mazo, gdzie i za ile a tak serio, pamiętasz producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 12.04.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Hoermann ma też drzwi z ukrytymi zawiasami (TopPrestige Plus), tylko kosztują... 12k+ Z drzwiami jest jeszcze jeden problem - niektóre drzwi da się zamontować z otwieraniem na zewnątrz, ale drzwi mają wewnętrzną stronę taką (drzwi są po prostu przekręcane o 180 stopni i przekładana jest tylko klamka) że zwyczajnie się nie nadają do otwierania na zewnątrz (bo wtedy normalna wewnętrzna strona drzwi się staje stroną zewnętrzną drzwi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.04.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Salik - taki poziom cenowy nie wchodzi w grę i pod rozważania. pogubiłam się w Twoim opisie stron zewn/wewn. możesz to jakoś zilustrować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 12.04.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Zerknij na stronę Hoermana choćby.Drzwi mają zupełnie inny wygląd od strony wewnętrznej (w którą się otwierają) niż od strony zewnętrznej.Teraz pomyśl że przeróbka tych drzwi na takie otwierane na zewnątrz nie polega na przełożeniu zawiasów na zewnętrzną stronę, tylko całe skrzydło się obraca wokół własnej osi o 180 stopni (czyli poprzednia część wewnętrzna skrzydła się staje częścią zewnętrzną i vice versa).I pomyśl czy chciałabyś mieć takie 'wklęsłe' skrzydło po zewnętrznej stronie w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.04.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Tataraku - to niestety były drzwi do jakiegoś biurowca... A z tymi drzwiami H. naprawdę trzeba uważać, przynajmniej na sprzedawców, my już byśmy zamówili, ale w innym salonie dowiedzieliśmy się o tych zawiasach (po uwagach Olgi) i jakichś innych szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 12.04.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Ja mam 228 metrów. czyli moi chyba nawet trochę tańsi, ale w końcu wg wioskowych stawek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.04.2011 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 pocieszam się, że jest jeszcze inflacja i ceny rok temu były trochę niższe. taka na przykład benzyna podrożała, a budowlańcy na pieszo nie przyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 13.04.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja mam 228 metrów. czyli moi chyba nawet trochę tańsi, ale w końcu wg wioskowych stawek:) E no myszonik nie przesadzaj. Piszesz jakbyście się budowali w Paździejewie Dolnym 50 km od koła podbiegunowego, a nie pod Poznaniem... Jak się buduje w takim miejscu, to się ma ceny miastowe a nie wioskowe... Ja, za 270 m2 domu w SSO w Poznaniu, budowanego przez polecaną na naszej lokalnej grupie firmę musiałem dać 39kPLNów - za wszyściusieńko oprócz działówek na poddaszu. Chociaż cena była jesiennie promocyjna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.04.2011 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 załamujecie mnie, ja mam 174 m (ale jest antresola, więc pewnie kubatura większa niż w domu o takiej samej pow. bez antresoli) i płacę 42 bez działówek. czyli na DS tacy fachowcy drodzy? szczerze mówiąc, z wybranym wykonawcą nawet się nie targowałam - mam nadzieję, że to będzie potem dla mnie argument, że wymagam super jakości pracy, skoro płacę tyle, ile sobie zażyczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts