Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myszonik - dzięki :)

Salik - planuję went. mechaniczną i oczywiście rekuperator, stąd gdzieniegdzie fiksy na parterze. do mycia okien zawsze zatrudniam pomoc i mam nadzieję, że jak wezmę kredyt na dom, to jeszcze mnie będzie na ten luksus stać :)

powinnam w sumie teraz umeblować wirtualnie salon i wtedy sprawdzić, co z tym oknem... elewacja wygląda lepiej z dużymi.

Twoja elewacja zachodnia wygląda prawie identycznie z naszą projektową południową :)

My zrobiliśmy tylko taką zmianę że jedno okno na dole obcięliśmy o połowę, żeby mieć trochę takiej 'prywatności w kącie' :)

Zresztą na ścianie wschodniej ma być telewizor, więc nie chcieliśmy mieć za dużo bocznego słońca.

Ale wszystkie okna na dole zrobiliśmy RU (otwieralno-uchylne), nawet tam gdzie nie będzie tarasu.

Po prostu różnica cenowa między fixem, a RU była bardzo mała.

Brawa za stopień realizacji planów!

Jedno mnie zastanawia - nie potrzebujesz instalatora to kto rozprowadzi kanalizę pod fundamentem?

Pewnie zrobi to ekipa od stanu zero, u mnie to oni robili.

Ciekawa jestem, czy macie rozpisane tak dokładnie kolejne etapy :) A z toaletą - nie lepiej byłoby wypożyczyć toi toia?

Myszonik - kanalizację ma rozprowadzić ekipa od SSO.

Mazo - z tego co rozmawiałam z okniarzami, to białe mają najmniej ograniczeń z pcv. Jesteśmy już prawie zdecydowani zostawić te okna jednak duże fiksy - Magik będzie zachwycony, bo na moje wyraźne życzenie je skracał w projekcie :/

Madeleine - nie wiem, czy będziemy w tym roku robić kolejne etapy :( jeśli tak, to będę walczyć z dalszą częścią harmonogramu :)

My mamy okna większe, niż w projekcie przewidziano i nie zmieniłabym tego, jest dzięki temu w domu jasno :)

Co do fix'ów, pracowałam w budynku, gdzie okna były fix'y, gdyż była klimatyzacja, okropne mieć świadomość, że nie można było ich otworzyć.

Natomiast w mieszkaniu , gdzie mieszkałam miałam fix w oknie wychodzącym na balkon i rzeczywiście myłam okno z balkonu, za to miałam drzwi balkonowe uchylne.

A jaką wielkość będą miały Twoje okna?

a ja mam fix i drzwi w drzwiach balkonowych są identyczne tzn. szklone w skrzydle no i w oknie kuchennym tym ukośnym są 2 fix i okno

drzwi balkonowe mam wszystkie celowo bez opcji uchylania ze względu na dzieci żeby źle domykając nie mogły ich popsuć (mimo wszelkich wzmocnień itp itd)

co do koloru to w mieszkaniu mam białe w domu ciemny mahoń i mając porówanie już nigdy nie wybrałabym białych chyba robię się wygodna:)

Edytowane przez Kaśka73

Tatarak, dopiero dzisiaj mam czas, żeby zajrzeć w papiery. U nas wyglądało to tak:

- elektryk podłączyć erbetkę do szafki z prądem

- wniosek o przyłączenie instalacji odbiorczej do sieci i zaznacza się tam pole "zasilanie czasowe" -1 punkt - do wniosku musiałam załączyć warunki przyłączenia oraz umowę przyłączeniową (dotyczyło tej szafki głównej - u mnie robił to wszystko hurtowo sprzedawca działek), i dowód własności nieruchomości. Wniosek zawiera rysunek - schemat instalacji. Całość musi być podpisana przez elektryka, który ma uprawnienia nie tylko elektryczne, ale i budowlane.

- odwiedziny w energetyce - podpisanie umowy sprzedaży energii elektrycznej i swiadczenia usług dystrybucji. Energetyka wystawia zlecenie odbioru skrzynki i założenie licznika

- odbiór założenia licznika poprzez podpisanie zlecenia po wykonaniu

Kaśka73 - teraz praktycznie wszyscy producenci oferują blokadę uchyłu, więc dziecko nie zrobi sobie ani oknu krzywdy.

Pomijając już to że można wybrać okno z klamką/kluczykiem i otwierać tylko kiedy potrzebne.

Co do okien - duże przeszklenia mają swoje plusy i minusy.

Grunt to żeby je wypośrodkować.

Plusy:

- dużo światła w domu

- zimą spore zyski cieplne jeśli okna od zachodu/południa

- z reguły ładnie wyglądają

Minusy:

- kiepskie parametry cieplne (w porównaniu do ściany dwuwarstwowej)

- cena (im większe tym droższe)

- latem też spada sporo ciepła, co niestety podnosi temperaturę w domu (dlatego się montuje rolety)

Należy też pamiętać że przy rekuperatorze, nie będzie się tak często otwierać okien.

Kaśka73 - teraz praktycznie wszyscy producenci oferują blokadę uchyłu, więc dziecko nie zrobi sobie ani oknu krzywdy.

Pomijając już to że można wybrać okno z klamką/kluczykiem i otwierać tylko kiedy potrzebne.

mam i blokadę i kluczyk w klamce i nie uchylne drzwi balkonowe do uchylania są okna:)

Zachód to słoneczna strona i okna tam warto mieć. Natomiast nie bardzo widzę sens montowania dużych okien, które potem zastawisz sprzętami. Za większe okna będziesz musiała zapłacić, zasłonisz sobie dopływ światła sprzętami, będziesz miała niepotrzebne straty ciepła.

Także lepiej teraz przemyśl umeblowanie tych pomieszczeń. Zapytaj architekta czy ewentualnie możesz wielkość tych okien zmienić sobie w trakcie budowy, może to nie jest taka zmiana, która musi być zawarta w projekcie.

A na marginesie, ja nie planuję WM a część okien mam w postaci fixów, okien mam sporo a nie wszystkie muszę otwierać. Fix wychodzi taniej i ma lepsze parametry "cieplne".

pozdrawiam

Edytowane przez Matilde1

Megana - u nas będą na bank takie fixy:

- jedno duże w kuchni, bez podziałów 278 x90 (tu będzie jeszcze jedno mniejsze otwieralne)

- jedno nad pustką nad jadalnią 218 x78 (tu i tak nie dałoby się otworzyć bez podestu, a jak już to mogłoby być tylko uchylne ze względu na długość skrzydła, więc mycie i tak od zewnątrz)

- po jednym w salonie i moim gabinecie i tu jest właśnie pytanie, czy zrobić je mniejsze 218x120, czy zgodnie z projektem 218x208; jedynym pomieszczeniem, gdzie nie byłoby żadnego okna do otwarcia byłby mój gabinet, zastanawiam się właśnie, czy mi to robi różnicę...

Kaśka - teraz mnie natchnęłaś, że muszę przemyśleć, czy robić balkonowe (te na pokojach poddasza) uchylne, czy tylko normalnie otwierane. Jedno będzie u nas w sypialni, drugie u Juniora, trzecie w pracowni A. Może u Juniora faktycznie zrobić tylko otwieralne?

Spirea - dziękuję za info. Konsultowałam to z Magikiem, mówił, że wniosek obejmował też przyłącze tymczasowe. Teraz jestem z energetyką umówiona, że mają postawić tę drugą skrzynkę w przyszłym tygodniu i wtedy muszę zapłacić temu elektrykowi z podwójnymi uprawnieniami i temu, który mi przyłączy erbetkę i jeszcze jakieś papiery wchodzą w grę (ale to już będzie dograne po zamontowaniu skrzynki) i mam mieć prąd :) żadnego pożyczania po sąsiadach, pełen legal :)

A w ogóle to dziś od 8:14 do 9:40 wisiałam na telefonie, rozmawiając z trzema osobami na zmianę w sprawie naszej nieszczęsnej działki na wschodzie, która by się chciała sprzedać, tylko jest taki bajzel w papierach w tamtejszym starostwie, gminie i w księgach wieczystych, że z której strony nie ruszyć wychodzą jakieś dziwne hopsztosy... umówiłam w końcu spotkanie na szczycie bez swojego udziału - niech się tym zajmą prawnik. ja już wysiadam. głowa mi pęka :( a najśmieszniejsze jest to, że my mamy tylko malutki procent udziału w nieruchomości, a ciągniemy odkręcanie tych hopsztosów na odległość, chociaż mamy najdalej :(