Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myszo, jak ja bym miała wszystkie absurdy z tego formularza podać, to byście mnie jajkami obrzucili, a dokładnie zbukami ;)

Ale z dobrych wieści - właśnie odbyłam rozmowę telefoniczną z potencjalnym dachowcem... wrażenia mam takie, jak po spotkaniu z p. Mariuszem od okien - jak to miło rozmawiać z człowiekiem, który słucha, nie przerywa, rozumie, odpowiada rzeczowo... i w ogóle jakiś taki sensowny jest. aż miło.

to chyba z Panem Marcinem rozmawiałaś.

Cześć!

Trafiłam dzisiaj na Twój dziennik. Czytałam cały dzień (obowiązki domowe, wrrr :-)) Piszesz super! Jesteś kopalnią wiedzy nt budowania (naprawdę humanistka?). Ale na komenty (26 stron !!!!!) już nie mam siły :-(.

Będę podczytywała :-) Coś tam sobie podkradłam - wiedzę nt ziemi przy budowaniu - mam nadzieję, że można. No i pewnie będę się uczyć od Ciebie o roślinkach. Mamy podobne spojrzenie na zrobienie mieszkań dla żyjątek. Aleee, owadów to ja się trochę boję - alergiczka jestem i dzieciaki też i jak mnie takie pszczółki czy osy pogonią to co wtedy? Pozdrawiam Alicja

Tatarak, harmonogram to jedno, a potem piszesz: stopień wykonania prac ścian - 50%. I podajesz w procentach, ile czego zrealizowałaś.

tak mi to właśnie pani z banku wyłożyła po długim molestowaniu... :) dlatego muszę być te terminy długie, żeby sobie robić etapami po parę procent. może i to lepiej jest, ale upier... irytujące bardzo.

jak wczoraj zjechaliśmy do domu, to na ostatnich metrach dziecko mi w aucie usnęło (godzina była ok. 17:00), nie dał się obudzić całe popołudnie, wieczorem nakryliśmy go kołdrą... obudził się o północy, bo chciało mu się pić. zjadł kromkę chleba, zrobił siku, założył piżamę i spał do 6.00 rano. Chyba go zmęczyło zwiedzanie hurtowni budowlanych ;)

to chyba z Panem Marcinem rozmawiałaś.

si :) Ty od niego kupowałaś dachówkę, prawda? myśmy wczoraj porównywali MH piano, Nibrę, Tegalit i Domino. Wygrała jednak Nibra, ten ciemny kolor o dziwnej nazwie (coś tam stary łupkowy angobowany?... - pan Karol będzie pamiętał ;))

Przy okazji - pan Karol mnie załamał, jak rozmwialiśmy o oknach dachowych i kazał mi otworzyć jedno z górną klamką i drugi z dolną i stwierdzić, które jest wygodniejsze (podobno to oczywiste) - a dla mnie jeden pies... dziwna jakaś jestem. (pan Karol nie krył zdziwienia) możecie mi tu szybko zrobić jakieś przeszkolenie, które otwieranie lepsze i dlaczego?

Witaj Alicjo :)

Podkradaj, cokolwiek Ci się przyda :) Cieszę się, że Ci się podoba. W komentach czasami plotkujemy, ale czasami odbywamy ważkie dyskusje - chyba je przefiltruję i wnioski wkleję do dziennika, bo potem sama nie będę mogła znaleźć tych mądrych rad, jak będą na szybko potrzebne :)

Jak się przegryzę przez zaległe zlecenia, to wpadnę do Ciebie z rewizytą :)

pozdrowienia!

Ja właśnie jutro jadę do banku złożyć wniosek o zmianę harmonogramu...

Ech.

jednak? a w Twoim nie ma tych nieszczęsnych procentów czy data wykonania się nie zgadza?

Ja mam teraz taką myśl, żeby wszystkie daty oprócz murów konstrukcyjnych wpisać maksymalnie późne - czyli za dwa lata. ale pewnie by nie przeszło ;)

Przyznam się Wam, że ja po 5,5 roku poza miastem już jestem taka "wieśniara", że po jednym dniu we Wrocławiu czuję się zmęczona jak ten koń po westernie, głowa mi pęka drugą dobę.... a tu trzeba weekend na pracę poświęcić :(

ech, pozdrowienia dla wszystkich! :)

si :) Ty od niego kupowałaś dachówkę, prawda? myśmy wczoraj porównywali MH piano, Nibrę, Tegalit i Domino. Wygrała jednak Nibra, ten ciemny kolor o dziwnej nazwie (coś tam stary łupkowy angobowany?... - pan Karol będzie pamiętał ;))

Przy okazji - pan Karol mnie załamał, jak rozmwialiśmy o oknach dachowych i kazał mi otworzyć jedno z górną klamką i drugi z dolną i stwierdzić, które jest wygodniejsze (podobno to oczywiste) - a dla mnie jeden pies... dziwna jakaś jestem. (pan Karol nie krył zdziwienia) możecie mi tu szybko zrobić jakieś przeszkolenie, które otwieranie lepsze i dlaczego?

Wszystko zależy na jakiej wysokości będziesz miała te okna. Ja mam tak wysoko, że do górnej klamki musiałabym skakać...;):)

ścianę kolankową mam na 110 cm, ale muszę spojrzeć, ile nad nią się okno zaczyna, bo przecież nie od razu? te okna dachowe strasznie umykają moim mocom poznawczym. musiałabym się w jakimś magazynie z różnymi wzorami zamknąć na dobę, bo jak mi ktoś nad uchem brzęczy tu gu, tu okucia tegesowe, sytem klapowo-jakiśtam... to wysiadam i przestaję rozumieć :(

Tatarak, ja mam ścianę kolankową na 90cm, dolna krawędź okna na jakieś 120? Jakbym miała otwierać okno klamką u góry, to szlag by mnie trafił - ledwo sięgam na palcach. Z drugiej strony - bezpieczniejsze to przy dzieciach, bo zanim do góry dosięgnie, trochę czasu minie.

jak wczoraj zjechaliśmy do domu, to na ostatnich metrach dziecko mi w aucie usnęło (godzina była ok. 17:00), nie dał się obudzić całe popołudnie, wieczorem nakryliśmy go kołdrą... obudził się o północy, bo chciało mu się pić. zjadł kromkę chleba, zrobił siku, założył piżamę i spał do 6.00 rano. Chyba go zmęczyło zwiedzanie hurtowni budowlanych ;)
zanudziliście go na amen ;)

Tatarak - nie mam procentów w kosztorysie, u mnie przeszedł kosztorys z wpisanymi 24 miesiącami dla każdego z etapów (jako data zakończenia).

Co do otwierania okien dolnego/górnego - przy ściance kolankowej 110cm, na 99% weźmiesz okna z otwieraniem dolnym.

Dlaczego? Bo te z górnym będą wtedy miały otwieranie na poziomie... ponad 2 metrów.

Zależy też jaka dachówka, bo okna można zamontować minimalnie jedną pełną dachówkę od dołu.

Ta Nibra to płaska - G10?

Jeśli tak, to G10 jest akurat bardzo dużą dachówką.

U nas skończyło się tym że pomimo dolnego otwierania (okna Roto) i tak otwieranie to będzie wysoko właśnie przez to że Nibra wybiła okna do góry :(

tak, nibra g10 - czerń stara angobowana - sprawdziłam sobie :) wybieramy ją dlatego właśnie, że podobają nam się duże. i fakt, ona ma 48 cm długości, więc okna się podniosą... no to już mam z głowy badanie swoich nieodgadnionych preferencji :) dzięki, Salik! A Ty też masz Nibrę? mieszają mi się różne domy - nie mam jeszcze tylu subskrypcji co Ty, ale też sporo, ech :)

Tak, my też mamy Nibrę G10 :)

Tyle że my mamy kolor który się zwie cynkowoszary angoba szlachetna (glazurowany).

Twoja czarna jest ponoć najpopularniejsza i przez to kiedyś najdłużej się na nią czekało.

Naszą zamawialiśmy pod Łodzią, bo z oknami Roto wyszło prawie 3k taniej niż gdybyśmy kupili w Wawie.

Dolne otwieranie to właściwie tylko Roto i Fakro, więc możesz sobie odpuścić oglądanie Veluxa (mają jeden model z dolnym otwieraniem) :)

Ja bym sobie odpuścił.

Zwróć jeszcze tylko uwagę na jedną rzecz - nie pamiętam czy planujesz rekuperator czy też nie.

Jeśli planujesz, to okna musisz brać bez nawiewników.

Niektórzy producenci mają jako opcję domyślną okna z nawiewnikami, więc trzeba zaznaczyć przy zamawianiu że okna mają być bez nawiewników (analogiczna sytuacja z oknami normalnymi - niepołaciowymi).