Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pan od Veluxa (który pcv nie robi, a do łazienek ma takie pomalowane na biało drewniane) mówi, że zdaniem Veluxa w ogóle dachowe nie powinny być z pcv, bo to się inaczej nagrzewa i pracuje, a dach to dach, ale to takie marketingowe bajki pewnie. Jeszcze się zastanawiam, czy by nie dać Roto do pralni i pracowni małożnka (w sumie 3 sztuki), a w łazience i pokoju Juniora zaszaleć z Fakro FTT Thermo lub jakimś cieplejszym Veluxem (w sumie 2 sztuki). W pralni się nikt nie rozbiera, w pracowni nikt nie będzie sypiał.

Jeśli mogę coś polecić, to staraj się trzymać jednego producenta.

Kiedyś w przyszłości możesz chcieć zainstalować jakieś rolety czy coś takiego i wtedy z jednym producentem jest łatwiej niż z kilkoma.

Co do ciepłego Fakro - jeśli rozważasz Roto, to czemu nie ciepłe Roto zamiast Fakro?

Zobacz Roto Design R4 obrotowe.

W jakie U celujesz - <1.5, 1.0 czy ile?

Pamiętaj że U szyby to nie to samo co U okna i że okno U8 Thermo Fakro kosztujew najpopularniejszym rozmiarze... ponad 6000zł.

Moim zdaniem taki wydatek w żaden sposób nie będzie się ekonomicznie opłacał w stosunku do strat ciepła przez to okno.

Do tego z Fakro i dachówką płasko był jeszcze problem kołnierzy (i ich dopasowania do dachówek płaskich).

Roto ma tę zaletę że ma specjalne kołnierze do dachówek płaskich (EZI).

Nie pamiętam jak z Veluxami.

Dlatego nie celuję w cieplejsze Roto, tylko jak już to właśnie to, które ma Spirea - Designo R4. Rozróżniam U okna od U szyby, rozróżniam. Ale też się zastanawiam, czy takie ceny, jak za Thermo mogą się jakoś "zwrócić". Velux też ma kołnierze do płaskich. A jakie Ty masz? Roto?

My mamy Roto z poprzedniej serii - 438 WD (można je jeszcze chyba kupić tylko już nie ma ich w katalogu).

IMHO okno Fakro Thermo (Uw 0.6) za 6k nigdy nie zwróci się w stosunku do okna Fakro/Roto (Uw 1.5) za 1k :)

Z Veluxami sprawdź jeszcze te kołnierze, bo w Fakro np. kołnierze do 'dachówki płaskiej' są tak naprawdę do karpiówki i nie pasują do płaskich dachówek betonowo-ceramicznych.

W roto te okna z pcv w sumie wychodzą tak samo, jeśli chodzi o kasę, więc nie wiem już w ogóle - czym się kierować. Kolorem?

Kołnierze do płaskich to zdaje mi się, że Spirea mocno badała. Dobrze pamiętam? I też była najbardziej zadowolona z tych w Roto.

Wg cennika ze strony Roto, za 5 sztuk R4 z kołnierzami i tym tam ociepleniem systemowym WD wyjdzie mi prawie 10 k - to akurat taki budżet jaki mam przyjętyw kosztorysie do banku... o! muszę pamiętać jutro go wręczyć Magikowi, żeby sprawdził, czy to ma ręce i nogi.

Salik, nie wiem skąd wziąłeś takie ceny FTT Thermo. Rozmiar 78 x 140 z kołnierzem wychodził nam 1800 zł. Najtańsze okna ma firma z Kielc na allegro. Okres oczekiwania ok. 2 tygodni. Dla naszego domu pójście w Thermo było droższe o 3-4 tys. zł. Po wyliczeniach wyszło, że nie wiadomo, kiedy się to zwróci. Gdybym miała kasę, może i bym brała, ale tak jest ze wszystkim. Ja na Designo miałam niezłą cenę (kiedyś chyba w dzienniku pisałam o tym), bo towar dopiero wchodził i była jakaś promocja.

edit:

okna podrożały:

http://allegro.pl/okna-dachowe-fakro-ftp-v-u5-78x140-ehv-at-thermo-i1625426231.html

teraz widzę Salik, że podawałeś cenę dla U8 a tu jest U5. Może stąd różnica.

Edytowane przez Spirea

W roto te okna z pcv w sumie wychodzą tak samo, jeśli chodzi o kasę, więc nie wiem już w ogóle - czym się kierować. Kolorem?

Kołnierze do płaskich to zdaje mi się, że Spirea mocno badała. Dobrze pamiętam? I też była najbardziej zadowolona z tych w Roto.

Wg cennika ze strony Roto, za 5 sztuk R4 z kołnierzami i tym tam ociepleniem systemowym WD wyjdzie mi prawie 10 k - to akurat taki budżet jaki mam przyjętyw kosztorysie do banku... o! muszę pamiętać jutro go wręczyć Magikowi, żeby sprawdził, czy to ma ręce i nogi.

ja za 5 sztuk zapłaciłam 7743

bo pewnie cena katalogowa jest bez rabatu. a masz to całe WD? ustrojstwo, które ma poprawiać U okna o 15%? taka dodatkowa izolacja.

Mnie te Fakro, które sprawdzałam (wymiary i parametry) wyszły wg katalogu producenta po 3,6 k- czyli 18 k razem, a nie doliczałam jeszcze kołnierzy, więc w sumie byłoby drożej - tak na oko dwa razy drożej :( pewnie jakiś upust bym dostała przy 5 sztukach, ale nie oszukujmy się - nie na 10 koła.

Może i tak, ale moje doświadczenia są inne.

Mieszkaliśmy kiedyś w mieszkaniu z reku i nawet na najwyższym biegu okna i łazienka były całe zaparowane np. podczas prysznica.

coś było nie tak, mimo wszystko. Mam okno w łazience, wentylację mechaniczną - i jest sucho. Po bardzo długim i gorącym prysznicu okno czasem jest lekko zaparowane, ale zanim z łazienki wyjdę, już jest suche.