Tatarak 31.05.2011 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 pierwsze co mi przychodzi do głowy - tę wersję 1) to jak się myje od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Oglądam stronę Roto nt Designo R4 i nigdzie nie widzę wyjaśnienia - kiedy lepiej drewniane, a kiedy pcv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Idea jest prosta - do łazienek powinny być (muszą być?) PVC, w innych pomieszczeniach - jak wolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Do tego przy wysokiej ściance kolankowej i niezbyt super-stromym dachu, będzie problem z zamknięciem takiego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Pan od Veluxa (który pcv nie robi, a do łazienek ma takie pomalowane na biało drewniane) mówi, że zdaniem Veluxa w ogóle dachowe nie powinny być z pcv, bo to się inaczej nagrzewa i pracuje, a dach to dach, ale to takie marketingowe bajki pewnie. Jeszcze się zastanawiam, czy by nie dać Roto do pralni i pracowni małożnka (w sumie 3 sztuki), a w łazience i pokoju Juniora zaszaleć z Fakro FTT Thermo lub jakimś cieplejszym Veluxem (w sumie 2 sztuki). W pralni się nikt nie rozbiera, w pracowni nikt nie będzie sypiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jeśli mogę coś polecić, to staraj się trzymać jednego producenta.Kiedyś w przyszłości możesz chcieć zainstalować jakieś rolety czy coś takiego i wtedy z jednym producentem jest łatwiej niż z kilkoma.Co do ciepłego Fakro - jeśli rozważasz Roto, to czemu nie ciepłe Roto zamiast Fakro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 bo z tego co widzę, ciepłe Roto się otwiera "jak klapa samochodu". jak to się myje? od strony dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Zobacz Roto Design R4 obrotowe.W jakie U celujesz - <1.5, 1.0 czy ile?Pamiętaj że U szyby to nie to samo co U okna i że okno U8 Thermo Fakro kosztujew najpopularniejszym rozmiarze... ponad 6000zł.Moim zdaniem taki wydatek w żaden sposób nie będzie się ekonomicznie opłacał w stosunku do strat ciepła przez to okno.Do tego z Fakro i dachówką płasko był jeszcze problem kołnierzy (i ich dopasowania do dachówek płaskich).Roto ma tę zaletę że ma specjalne kołnierze do dachówek płaskich (EZI).Nie pamiętam jak z Veluxami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Dlatego nie celuję w cieplejsze Roto, tylko jak już to właśnie to, które ma Spirea - Designo R4. Rozróżniam U okna od U szyby, rozróżniam. Ale też się zastanawiam, czy takie ceny, jak za Thermo mogą się jakoś "zwrócić". Velux też ma kołnierze do płaskich. A jakie Ty masz? Roto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Idea jest prosta - do łazienek powinny być (muszą być?) PVC, w innych pomieszczeniach - jak wolisz. a ja gdzieś czytałam, że przy wentylacji mechanicznej nie ma potrzeby dawac okien w pvc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 My mamy Roto z poprzedniej serii - 438 WD (można je jeszcze chyba kupić tylko już nie ma ich w katalogu). IMHO okno Fakro Thermo (Uw 0.6) za 6k nigdy nie zwróci się w stosunku do okna Fakro/Roto (Uw 1.5) za 1k Z Veluxami sprawdź jeszcze te kołnierze, bo w Fakro np. kołnierze do 'dachówki płaskiej' są tak naprawdę do karpiówki i nie pasują do płaskich dachówek betonowo-ceramicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 a ja gdzieś czytałam, że przy wentylacji mechanicznej nie ma potrzeby dawac okien w pvc. Może i tak, ale moje doświadczenia są inne. Mieszkaliśmy kiedyś w mieszkaniu z reku i nawet na najwyższym biegu okna i łazienka były całe zaparowane np. podczas prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 W roto te okna z pcv w sumie wychodzą tak samo, jeśli chodzi o kasę, więc nie wiem już w ogóle - czym się kierować. Kolorem?Kołnierze do płaskich to zdaje mi się, że Spirea mocno badała. Dobrze pamiętam? I też była najbardziej zadowolona z tych w Roto. Wg cennika ze strony Roto, za 5 sztuk R4 z kołnierzami i tym tam ociepleniem systemowym WD wyjdzie mi prawie 10 k - to akurat taki budżet jaki mam przyjętyw kosztorysie do banku... o! muszę pamiętać jutro go wręczyć Magikowi, żeby sprawdził, czy to ma ręce i nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) Salik, nie wiem skąd wziąłeś takie ceny FTT Thermo. Rozmiar 78 x 140 z kołnierzem wychodził nam 1800 zł. Najtańsze okna ma firma z Kielc na allegro. Okres oczekiwania ok. 2 tygodni. Dla naszego domu pójście w Thermo było droższe o 3-4 tys. zł. Po wyliczeniach wyszło, że nie wiadomo, kiedy się to zwróci. Gdybym miała kasę, może i bym brała, ale tak jest ze wszystkim. Ja na Designo miałam niezłą cenę (kiedyś chyba w dzienniku pisałam o tym), bo towar dopiero wchodził i była jakaś promocja. edit:okna podrożały:http://allegro.pl/okna-dachowe-fakro-ftp-v-u5-78x140-ehv-at-thermo-i1625426231.html teraz widzę Salik, że podawałeś cenę dla U8 a tu jest U5. Może stąd różnica. Edytowane 31 Maja 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 W roto te okna z pcv w sumie wychodzą tak samo, jeśli chodzi o kasę, więc nie wiem już w ogóle - czym się kierować. Kolorem? Kołnierze do płaskich to zdaje mi się, że Spirea mocno badała. Dobrze pamiętam? I też była najbardziej zadowolona z tych w Roto. Wg cennika ze strony Roto, za 5 sztuk R4 z kołnierzami i tym tam ociepleniem systemowym WD wyjdzie mi prawie 10 k - to akurat taki budżet jaki mam przyjętyw kosztorysie do banku... o! muszę pamiętać jutro go wręczyć Magikowi, żeby sprawdził, czy to ma ręce i nogi. ja za 5 sztuk zapłaciłam 7743 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 bo pewnie cena katalogowa jest bez rabatu. a masz to całe WD? ustrojstwo, które ma poprawiać U okna o 15%? taka dodatkowa izolacja. Mnie te Fakro, które sprawdzałam (wymiary i parametry) wyszły wg katalogu producenta po 3,6 k- czyli 18 k razem, a nie doliczałam jeszcze kołnierzy, więc w sumie byłoby drożej - tak na oko dwa razy drożej pewnie jakiś upust bym dostała przy 5 sztukach, ale nie oszukujmy się - nie na 10 koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 mam z tym WD. Jak się u mnie uspokoi po tynkach, to dam znać i sobie pooglądasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 bardzo bardzo chętnie - chyba zrobię listę rzeczy, które chcę obejrzeć i ona będzie dłuuuuga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ok, wygospodaruję sobie cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.05.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Może i tak, ale moje doświadczenia są inne. Mieszkaliśmy kiedyś w mieszkaniu z reku i nawet na najwyższym biegu okna i łazienka były całe zaparowane np. podczas prysznica. coś było nie tak, mimo wszystko. Mam okno w łazience, wentylację mechaniczną - i jest sucho. Po bardzo długim i gorącym prysznicu okno czasem jest lekko zaparowane, ale zanim z łazienki wyjdę, już jest suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts