Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, ale granda. Magik do mnie dziś zadzwonił, że starostwo zażyczyło sobie, żebym we wniosku o pnb zadeklarowała rodzaj kolektora gruntowego do pompy i złożyła całą dokumentację, jeśli ma być pionowy, albo szkic przebiegu w przypadku poziomego! już teraz! na szczęście przytomny pan dystrybutor-instalator podpowiedział, żeby zadeklarować we wniosku pompę powietrzną. a potem się to będzie prostować. a tak się bałam, że zapeszę przedwczesną radością :(

No właśnie Magik też zbaraniał, bo już kilku klientów miał z pc i nigdy nie musiał dokładać takich papierów. Dla dodania smaczku, zażyczyli sobie nawet rysunków kolektora poziomego :jawdrop:, gdzie nie ma żadnych odwiertów. Ale nic to, Magik ma zmienić na pompę powietrzną i niech nas całują w nos.

trzymam kciuki za uporządkowanie bajzlu, choć powiem szczerze, że to Wasze starostwo jest chyba dość mocno nadgorliwie z tymi dociekaniami w sprawie pomp...

A co do kosztorysu to ja w dyskusji z bankami, doradcami doszłam do wniosku, że optymalnie byłoby jakbyś w cenie promocji z castoramy zrobiła wszystko z najwyższej półki :) Bank byłby przeszczęśliwy...

Myszonik - nikt nie wie, co ich w tym starostwie napadło, bo dotąd nie było takich wymagań :(

mnie narazie Magik rozczula, jak mu się zdarzy rzucić, że będę chciała mieć ładnie, i coś mi się w Castoramie spodoba... :) a ja od nich okien nie chcę, tylko sobie wymyślam jakieś drogie!!

Madeleine - primo - musimy zrobić przyłącze zgodnie z wydanymi warunkami, secundo - nie możemy go robić przez cudzy teren bez notarialnej służebności przesyłu, czy jakoś tak. W każdym razie czeka nas przeciskanie rur pod jezdnią. Z całej siły staram się na razie nie myśleć, ile to będzie kosztować. Pan J. ma mi podać dokładne wyliczenie długości - ile pod jezdnią, ile po działce... i wtedy będę szukać wykonawcy.

Współczuję Ci strasznie chorych dzieci :( Nasz Junior wczoraj przy ubieraniu butów stwierdził, że mu się chce wymiotować. Ponieważ wcześniej nie chciał jeść, a już raz mieliśmy taką akcję, więc zaraz dostał miskę i... zziu. I tak parę razy do wieczora. W nocy 5 razy wstawał pić, głodny nie jest. Jak dobrze pójdzie do jutra będzie zdrowy. Ale rota i uszy to faktycznie najgorsze, co sobie można wyobrazić. Można powiedzieć, że u nas właściwie sielanka w porównaniu.

Nie ma przepisów dokładnych dotyczących pomp ciepła a co za tym idzie związanych z nimi kolektorów, dlatego starostwa życzą sobie różnie. Ciekawe jak to będzie u mnie..., mój projekt jest teraz przerabiany z gazu na pompę, zobaczymy jakie dokumenty przygotuje projektant. Niby dolne źródło poziome ale w gminie już się zapowiedzieli, że wymaga to ich zgody, nie powołując się na żadne przepisy oczywiście.

W łazienkach i pralni pomimo podłogówki zainstaluję jeszcze grzejniki drabinkowe pod oknami, zawsze można coś na nich przesuszyć a i może mniejsze prawdopodobieństwo że grzybek się zagnieździ przy oknie.

Hej Matilde1 :) Też rozważam grzejniki pod oknami w łazience, pralni i sypialni młodego, ale elektryczne.

najlepsze z tym starostwem jest, że nawet nie warto wskazywać palcem, że czegoś tam nie powinno wymagac, bo jak się obrazi, to wyda pnb za 3 miesiące i już sobie w tym roku nie pobudujemy :(

Wbiłaś mi ćwieka elektrycznymi grzejnikami. Poszłam na spytki ;) i u siebie jednak włączę je do c.o. wodnego, na taką samą temperaturę jaka idzie do podłogówki. Dadzą radę i nie trzeba będzie za prąd płacić dodatkowo (tym bardziej że przecież nie będziesz ich włączać tylko w taryfie nocnej).

pozdrawiam

ja na razie szukuję rury pod grzejniki, jak okaże się, ze są problemy, to zamontujemy grzejniki.

edit:

A może faktycznie zamiast robić rurki i potem kuć do podłączenia, zrobić elektryczne. Ale to z kolei na etapie elektryki trzeba byłoby robić. Więc już za późńo