Tatarak 31.05.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Madeleine - mówisz o oknie dachowym? a masz pod nim grzejnik? bo u mnie będzie tylko podłogówka (nie wiem, jak ma Salik) - a to może zmieniać postać rzeczy. Spireo - koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.05.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 nie, normalne mam, zrozumiałam, że Salik też?Faktem jest, że w rodzinie mam połaciówkę w małej łazience (też podłogówka, wentylacja grawitacyjna) i faktycznie grzyb się zaczął do okna dobierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Nieee, my tu ciągle o połaciówkach rozmawiamy (ja mam i normalne okna na poddaszu i połaciówki - w miarę standardowy układ przy dachu 2-spadowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Słuchajcie, ale granda. Magik do mnie dziś zadzwonił, że starostwo zażyczyło sobie, żebym we wniosku o pnb zadeklarowała rodzaj kolektora gruntowego do pompy i złożyła całą dokumentację, jeśli ma być pionowy, albo szkic przebiegu w przypadku poziomego! już teraz! na szczęście przytomny pan dystrybutor-instalator podpowiedział, żeby zadeklarować we wniosku pompę powietrzną. a potem się to będzie prostować. a tak się bałam, że zapeszę przedwczesną radością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.05.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 WTF? a po co im to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.05.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Dlatego lepiej wpisać inne źródło ciepła we wniosku.Głównym problemem są odwierty na które trzeba dodatkowe pozwolenia (albo zgłoszenia, w zależności od głębokości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.06.2011 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 No właśnie Magik też zbaraniał, bo już kilku klientów miał z pc i nigdy nie musiał dokładać takich papierów. Dla dodania smaczku, zażyczyli sobie nawet rysunków kolektora poziomego , gdzie nie ma żadnych odwiertów. Ale nic to, Magik ma zmienić na pompę powietrzną i niech nas całują w nos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.06.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 trzymam kciuki za uporządkowanie bajzlu, choć powiem szczerze, że to Wasze starostwo jest chyba dość mocno nadgorliwie z tymi dociekaniami w sprawie pomp... A co do kosztorysu to ja w dyskusji z bankami, doradcami doszłam do wniosku, że optymalnie byłoby jakbyś w cenie promocji z castoramy zrobiła wszystko z najwyższej półki Bank byłby przeszczęśliwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.06.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Trzymam kciuki. A czemu z przyłączem wody tak?No i rozumiem Cię doskonale, szybkie gaszenie pożaru wyczerpuje mocno emocjonalnie. Zwłaszcza, gdy w tle chore dzieci (u mnie rotawirus x2 + zapalenie uszu- mam ochotę uciec!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 01.06.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 O rany Madeleine współczuję, masakryczna mieszanka chorób, najgorsza z możliwych, trzymaj się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.06.2011 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Myszonik - nikt nie wie, co ich w tym starostwie napadło, bo dotąd nie było takich wymagań mnie narazie Magik rozczula, jak mu się zdarzy rzucić, że będę chciała mieć ładnie, i coś mi się w Castoramie spodoba... a ja od nich okien nie chcę, tylko sobie wymyślam jakieś drogie!! Madeleine - primo - musimy zrobić przyłącze zgodnie z wydanymi warunkami, secundo - nie możemy go robić przez cudzy teren bez notarialnej służebności przesyłu, czy jakoś tak. W każdym razie czeka nas przeciskanie rur pod jezdnią. Z całej siły staram się na razie nie myśleć, ile to będzie kosztować. Pan J. ma mi podać dokładne wyliczenie długości - ile pod jezdnią, ile po działce... i wtedy będę szukać wykonawcy. Współczuję Ci strasznie chorych dzieci Nasz Junior wczoraj przy ubieraniu butów stwierdził, że mu się chce wymiotować. Ponieważ wcześniej nie chciał jeść, a już raz mieliśmy taką akcję, więc zaraz dostał miskę i... zziu. I tak parę razy do wieczora. W nocy 5 razy wstawał pić, głodny nie jest. Jak dobrze pójdzie do jutra będzie zdrowy. Ale rota i uszy to faktycznie najgorsze, co sobie można wyobrazić. Można powiedzieć, że u nas właściwie sielanka w porównaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.06.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Nie ma przepisów dokładnych dotyczących pomp ciepła a co za tym idzie związanych z nimi kolektorów, dlatego starostwa życzą sobie różnie. Ciekawe jak to będzie u mnie..., mój projekt jest teraz przerabiany z gazu na pompę, zobaczymy jakie dokumenty przygotuje projektant. Niby dolne źródło poziome ale w gminie już się zapowiedzieli, że wymaga to ich zgody, nie powołując się na żadne przepisy oczywiście.W łazienkach i pralni pomimo podłogówki zainstaluję jeszcze grzejniki drabinkowe pod oknami, zawsze można coś na nich przesuszyć a i może mniejsze prawdopodobieństwo że grzybek się zagnieździ przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.06.2011 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Hej Matilde1 Też rozważam grzejniki pod oknami w łazience, pralni i sypialni młodego, ale elektryczne. najlepsze z tym starostwem jest, że nawet nie warto wskazywać palcem, że czegoś tam nie powinno wymagac, bo jak się obrazi, to wyda pnb za 3 miesiące i już sobie w tym roku nie pobudujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.06.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Nie używaliśmy podkładek, mieliśmy zbrojenie podwiązane.I w sumie tylko w jednym przypadku coś pękło i w jednym miejscu schodów zbrojenie im trochę opadło przy zalewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 03.06.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Wbiłaś mi ćwieka elektrycznymi grzejnikami. Poszłam na spytki i u siebie jednak włączę je do c.o. wodnego, na taką samą temperaturę jaka idzie do podłogówki. Dadzą radę i nie trzeba będzie za prąd płacić dodatkowo (tym bardziej że przecież nie będziesz ich włączać tylko w taryfie nocnej). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.06.2011 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 a mnie instalator od pc powiedział, że lepiej dać elektryczne, bo temp. zasilania z podłogówki będzie tak niska, że one nic nie dadzą ewentualnie mogą być podłączone do podłogówki, ale z dodatkową grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.06.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 ja na razie szukuję rury pod grzejniki, jak okaże się, ze są problemy, to zamontujemy grzejniki. edit: A może faktycznie zamiast robić rurki i potem kuć do podłączenia, zrobić elektryczne. Ale to z kolei na etapie elektryki trzeba byłoby robić. Więc już za późńo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.06.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 ale mając kocioł gazowy możesz dać na grzejniki drabinkowe wyższą temp. zasilania - jesli tylko panowie od co uwzględnili to przy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.06.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Tylko wtedy przy kotle kondensacyjnym zmniejsza się jego sprawność, a dodatkowo trzeba robić oddzielną instalację 'wysokotemperaturową'.Moim zdaniem podłogówka + ewentualny grzejnik niskotemperaturowy pod oknem powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 03.06.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEPŁA-spostrzeżenia-uwagi./page795 Tutaj na dole odpowiedzi w kwestii drabinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts