Tatarak 21.06.2011 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Salik, całkiem się zgadzam z radą Wojgoca. Myśmy kładli papę termozgrzewalną - przy okazji remontu - na 97 metrach2. Mężowi to zajęło 2 dni (potrzebował pomocnika do rozwijania papy, bo ciężka). zgrzewał taką mocną nagrzewnicą, bo taki sprzęt opłacało nam się kupić, żeby miał do innych robót na przyszłośc, ale szybciej byłoby palnikiem - można wypożyczyć. trzeba tę papę bardzo dobrze sklejać także właśnie z izolacją między bloczkami a pustakami. a potem przykryć folią. a potem się modlić, żeby papa nie zaczęła śmierdzieć, jak u Rodziców Wojgoca u mnie nie śmierdzi, więc jest nadzieja, że modlitwy zostaną wysłuchane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.06.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Przesadzacie obydwoje moim zdaniem. Rozmawiałem z różnymi ludźmi i stanęło na tym że większość wilgoci podchodzi przez ściany fundamentowe. Te mamy zabezpieczone raz że na ścianach, dwa że na chudziaku - Isomurem, a trzy - na ławach, poprzez grubą papę Icopala. Na chudziaku pierwsza warstwa będzie szła z XPS-a, więc nie bardzo widzę sens zgrzewania papy na tymże chudziaku. Poza tym żeby taka papa miała sens, musiałbym ją wykonać przed rozkładaniem jakichkolwiek instalacji na chudziaku - przed wodą, kanalizacją itp. A na to zwyczajnie nie ma już czasu No i to o czym pisałem wcześniej - nie da rady zgrzać papy przy ścianach zewnętrznych w ten sposób, aby nie popalić palnikiem okien lub profili bazowych. Edytowane 21 Czerwca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.06.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Tatarak, sorki, ze tak u Ciebie w komentach, ale będzie miała odrobioną lekcję na przyszłość Salik, własnie to manewrowanie papą może być trudne. Ja już mam trochę rurek na chudziaku - elektryka i woda. Muszę pod to włożyć albo tę papę albo folię. O zapachach papy jest też tutaj - są jak zwykle zwolennicy i przeciwnicy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105302-folia-czy-papa-na-chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 my radzimy a zrobisz jak bedziesz chciał - to przecież Ty bedziesz tam mieszkal a nie ja czy Tatarak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 spirea,jest prawie niemozliwe wlożenie folii pod rurki bez uszkodzenia. połóż warstwe styro, miedzy rurki wsyp piaseczek do równego i na taka pow. rozłóż folie z jednego duzego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.06.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Tatarak, a ile miałaś przerwy między papą a kładzeniem kolejnych warstw? Masz teraz podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 przerwy w czasie? mąż ułożył papę, folię, styro, folię i przyjechali panowie z miksokretem gdzieś po 2 dniach. nie mam podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 a po co na styro kolejna folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2011 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 przeczytałam ten wątek, który zalinkowałaś - może i lepiej będzie przy podłogówce odczekać między papą a resztą. Wojgoc, jak to było robione u Twoich rodziców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2011 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 a po co na styro kolejna folia? wylewkarze powiedzieli, że dla "poślizgu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2011 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 acha, a przy podłogówce to na styro byłaby ta folia alu i podłogówka, bez drugiej warstwy folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 przeczytałam ten wątek, który zalinkowałaś - może i lepiej będzie przy podłogówce odczekać między papą a resztą. Wojgoc, jak to było robione u Twoich rodziców? papa, folia, styro, wylewka - wszystko w 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 acha, a przy podłogówce to na styro byłaby ta folia alu i podłogówka, bez drugiej warstwy folii. i jeszcze siatka zbrojąca do mocowania kabli - jesli elektryczna podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.06.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 i jeszcze tu http://forum.budujemydom.pl/Jaka-papa-na-chudziak-t10956.html&pid=208435?do=findComment&comment=208435 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Spirea,może jestem nudny, ale zastosowana technologia powinna być dostosowana do warunków wystepujących na działce - a doświadczenia innych to rzecz wtórna.wypowiedzi wykonawców odrzucam - są na tyle nieobiektywne, ze papa to dodatkowa kasa.Nie wierzę również w zapewnienia o bezpiecznym materiale jakim jest papa, wszelkie związki ropopochodne, węglopochodne i izomery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.06.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Wojgoc, ale to czym się kierować? Wykonawców odrzucasz, doświadczenia - rzecz wtórna. Jeśli miałbyś wysoko wody, to mimo tych związków w papie - brałbyś ją czy nie? Jak kopaliśmy było sucho. W okolicy woda podobno wysoko. Teren gliniasty, ale u nas zaczyna się kawałek za domem. Nie wiem więc czy brnąć w papę czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 przede wszystkim zrobiłbym badania geotechniczne gruntu - i to jest podstawa do wyboru technologii.jak kojarzę, to pisałaś, że robiąć ławy i fundamenty nie mieliście "basenu" w wykopie - ja bym robił bez papy.doświadczenia innych o tyle rzecz wtórna, ze nikt ie pisze jaki ma grunt na działce tylko od razu albo papa albo folia lub jedno i drugie.gdybym miał działkę jak salik to bez porzadnej hydroizolacji nie obeszło by się. i pape do środka musiałbym dać. ale ja nie mam u siebie na działce "basenu", mam zrobione badania gruntu i zastosowałem tradycyjna forme izolacji ław i fundamentów a do srodka dałem grubą folię budowlanąx2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Przesadzacie obydwoje moim zdaniem. Rozmawiałem z różnymi ludźmi i stanęło na tym że większość wilgoci podchodzi przez ściany fundamentowe. Te mamy zabezpieczone raz że na ścianach, dwa że na chudziaku - Isomurem, a trzy - na ławach, poprzez grubą papę Icopala. Na chudziaku pierwsza warstwa będzie szła z XPS-a, więc nie bardzo widzę sens zgrzewania papy na tymże chudziaku. jak masz tak porządnie zrobioną izolację, to po jakiego grzyba dajesz jako pierwszą warstwę XPS? zza dużo masz kasy - bo innego sensu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.06.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Wojgoc, to jeszczę Cię wykorzystam - ta folia budowlana - jaką wziąłeś grubość i konkretnie firmę. Kupowałeś na Folnecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) kupowałem w Liroy - trafiłem na promo cena była niższa jak na folnet.Ale jakiej firmy? nie wiem - folia czarna budowlana 0,3mm 4m szerjakoś nie czuje się wykorzystany - moze dlatego, ze ja nie wyedukowany;) Edytowane 21 Czerwca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts