Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Salik, całkiem się zgadzam z radą Wojgoca. Myśmy kładli papę termozgrzewalną - przy okazji remontu - na 97 metrach2. Mężowi to zajęło 2 dni (potrzebował pomocnika do rozwijania papy, bo ciężka). zgrzewał taką mocną nagrzewnicą, bo taki sprzęt opłacało nam się kupić, żeby miał do innych robót na przyszłośc, ale szybciej byłoby palnikiem - można wypożyczyć. trzeba tę papę bardzo dobrze sklejać także właśnie z izolacją między bloczkami a pustakami. a potem przykryć folią.

a potem się modlić, żeby papa nie zaczęła śmierdzieć, jak u Rodziców Wojgoca :) u mnie nie śmierdzi, więc jest nadzieja, że modlitwy zostaną wysłuchane :)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przesadzacie obydwoje moim zdaniem.

Rozmawiałem z różnymi ludźmi i stanęło na tym że większość wilgoci podchodzi przez ściany fundamentowe.

Te mamy zabezpieczone raz że na ścianach, dwa że na chudziaku - Isomurem, a trzy - na ławach, poprzez grubą papę Icopala.

Na chudziaku pierwsza warstwa będzie szła z XPS-a, więc nie bardzo widzę sens zgrzewania papy na tymże chudziaku.

Poza tym żeby taka papa miała sens, musiałbym ją wykonać przed rozkładaniem jakichkolwiek instalacji na chudziaku - przed wodą, kanalizacją itp.

A na to zwyczajnie nie ma już czasu :(

No i to o czym pisałem wcześniej - nie da rady zgrzać papy przy ścianach zewnętrznych w ten sposób, aby nie popalić palnikiem okien lub profili bazowych.

Edytowane przez salik

Tatarak, sorki, ze tak u Ciebie w komentach, ale będzie miała odrobioną lekcję na przyszłość :)

Salik, własnie to manewrowanie papą może być trudne. Ja już mam trochę rurek na chudziaku - elektryka i woda. Muszę pod to włożyć albo tę papę albo folię.

O zapachach papy jest też tutaj - są jak zwykle zwolennicy i przeciwnicy

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105302-folia-czy-papa-na-chudziaku

Spirea,

może jestem nudny, ale zastosowana technologia powinna być dostosowana do warunków wystepujących na działce - a doświadczenia innych to rzecz wtórna.

wypowiedzi wykonawców odrzucam - są na tyle nieobiektywne, ze papa to dodatkowa kasa.

Nie wierzę również w zapewnienia o bezpiecznym materiale jakim jest papa, wszelkie związki ropopochodne, węglopochodne i izomery.

Wojgoc, ale to czym się kierować? Wykonawców odrzucasz, doświadczenia - rzecz wtórna. Jeśli miałbyś wysoko wody, to mimo tych związków w papie - brałbyś ją czy nie?

Jak kopaliśmy było sucho. W okolicy woda podobno wysoko. Teren gliniasty, ale u nas zaczyna się kawałek za domem. Nie wiem więc czy brnąć w papę czy nie :(

przede wszystkim zrobiłbym badania geotechniczne gruntu - i to jest podstawa do wyboru technologii.

jak kojarzę, to pisałaś, że robiąć ławy i fundamenty nie mieliście "basenu" w wykopie - ja bym robił bez papy.

doświadczenia innych o tyle rzecz wtórna, ze nikt ie pisze jaki ma grunt na działce tylko od razu albo papa albo folia lub jedno i drugie.

gdybym miał działkę jak salik to bez porzadnej hydroizolacji nie obeszło by się. i pape do środka musiałbym dać. ale ja nie mam u siebie na działce "basenu", mam zrobione badania gruntu i zastosowałem tradycyjna forme izolacji ław i fundamentów a do srodka dałem grubą folię budowlanąx2.

Przesadzacie obydwoje moim zdaniem.

Rozmawiałem z różnymi ludźmi i stanęło na tym że większość wilgoci podchodzi przez ściany fundamentowe.

Te mamy zabezpieczone raz że na ścianach, dwa że na chudziaku - Isomurem, a trzy - na ławach, poprzez grubą papę Icopala.

Na chudziaku pierwsza warstwa będzie szła z XPS-a, więc nie bardzo widzę sens zgrzewania papy na tymże chudziaku.

jak masz tak porządnie zrobioną izolację, to po jakiego grzyba dajesz jako pierwszą warstwę XPS? zza dużo masz kasy - bo innego sensu nie widzę.