myszonik 22.06.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Gratulacje z okazji wbicia łyż^H^H^Hłopaty Myszonik - rury do chudziaka się zwykle mocuje, po to żeby nie latały i nie uległy uszkodzeniu/przesunięciu po rozłożeniu styropianu. No to może były mocowane... ja się aż tak bardzo nie przyglądałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) U mnie jakoś problem w ogóle nie wystąpił. Tynki były przed wylewkami i przed rozkładaniem instalacji podłogówki. a z czego masz zrobioną instalację? rozumiem, że prace hydrauliczne były podzielone na 2 etapy - najpierw tylko rurki w ścianach aby je zatynkować i dopiero po tynkach dalsze prace -czy tak? Folię pod podłogówkę kładł instalator podłogówki, potem od razu układał styro i rurki. Nie wiem co się miało zniszczyć i kiedy? A tam gdzie podłogówki nie ma folię kładki posadzkarze przed rozłożeniem styro, potem od razu styro też nic się tej folii w międzyczasie nie stało. A jakie rurki są montowane do chudziaka? Bo ja takich najwyraźniej nie mam? poza podłogówką masz też grzejniki? do chudziaka montuje się wszelkie rurki wodne, tradycyjne ogrzewanie, odkurzacz centralny, czasem peszle do elektryki i elementy kanalizy. Część tych instalacji wymaga usztywnienia a co za tym idzie jakieś szpilki czy kołki są wwiercone do chudziaka - i to są miejsca newralgiczne, bo kazda izolacja aby spełnila swoje zadanie nie powinna mieć żadnych dziur. Edytowane 22 Czerwca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.06.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Tatarak - co wchodzi w skład 'wykonania instalacji odgromowej'?Bo jakoś dużo wyszło.Ja za samo przyspawanie bednarki do zbrojeniach w ławach wydałem chyba 200zł.Teraz będą jeszcze koszty na dachu, ale do 4k ciągle daaaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 koszt tej odgromowej? podobno robocizna i materiały, ale bez bednarki. nie dopytywałam szczegółów, bo czasu nie było. z tego co gdzieś kiedyś czytałam, to istotne jest, jak gęsto są jakieś tam elementy i chyba przekroje tych tam drutów (wiem, że jestem obłędnie precyzyjna, ale mnie się naprawdę wiedza elektryczna nie trzyma ), bo można zrobić tanio, ale wtedy ta instalacja nie będzie tak naprawdę spełniać swojej roli. tę bednarkę to można kupić w normalnej hurtowni budowlanej, mam nadzieję? a nie w jakimś tajemniczym "sklepie z bednarkami"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 taniej kupisz w hurtowni elektrycznej, tylko to trochę wazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 acha, i jeszcze pan K. radził, żeby instalacje odgr. robić po dachu a przed elewacją, bo wtedy przewody można ukryć w tynku czy ociepleniu (cholera, drut w styropianie)? nie macie pojęcia, jak ja się brzydzę tym tematem elektryczności (niegdysiejszy szef mojego męża mawiał, że "brzydził się sportem jak brudną kobietą" , to ja tak mam z prądem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.06.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 A jakie to materiały 'bez bednarki'?No bo uchwyty dachowe zależą od użytej dachówki (więc teraz nie sposób określić ich kosztu), a bednarka to kosztuje jakieś fistaszki i powinna być dostępna w byle sklepie elektrycznym.Też miałem kiedyś wątpliwości odnośnie bednarki pod styropianem, ale puszcza się to po prostu w specjalnej tuleji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 taniej kupisz w hurtowni elektrycznej, tylko to trochę wazy. dasz mi jakieś namiary na taką hurtownię? zmieści się to do bagażnika Corsy? jak się zmieści, to rozpuszczę włosy i może mi jakiś dobry człowiek do bagażnika dotaszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 A jakie to materiały 'bez bednarki'? No bo uchwyty dachowe zależą od użytej dachówki (więc teraz nie sposób określić ich kosztu), a bednarka to kosztuje jakieś fistaszki i powinna być dostępna w byle sklepie elektrycznym. krajst, nie mam pojęcia jak widzę piorunochrony na domach, to wyglądają na takie druty przypięte do dachu na niewielkich dystansach. jeśli przez tę budowę jeszcze będę zmuszona zrozumieć różnicę między napięciem a natężenie, to nie wiem, czy się nie rozmyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) a ile mb potrzebujesz kupić? zobacz w elektrokramie na Armii Krajowej - www.elektrokram.pl zadzwoń czy mają - gostek jest na tyle uczynny, że bez rozpuszczania włosow pomoże Ci. Biorąc pod uwagę przypadkowe Twoje zdjęcie zrobione przez Madeleine, bałbym się, ze mu ta bednarka z rąk by wypadla... Edytowane 22 Czerwca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.06.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Się nie rozmyślaj, tylko nie daj się naciągnąć No proszę, jakieś zdjęcia wyciekły? Biedna Tatarak, teraz będzie się musiała ukrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Też miałem kiedyś wątpliwości odnośnie bednarki pod styropianem, ale puszcza się to po prostu w specjalnej tuleji. nie, żebym się czepiał, ale gdzie ta bednarka ma iść pod styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 właśnie - ile metrów? w moim mega szczegółowym projekcie stoi tak: ze złącza kablowo-pomiarowego wyprowadzić ..... oraz bednarkę FeZn 30x4 (z miejsca rodziału przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE oraz neutralny N) łącząc poszczególny kabel z rozdzielnicą mieszkaniową TM a bednarkę ze złączem kontrolnym uziomu ZK. Rozdzielnicę TM zaprojektowano usytuować w pomieszczeniu przedsionka a złącze ZK z prawej strony drzwi wejściowych. Od strony złącza ZK bednarkę osłonić rurą AROT, w gruncie na głębokości 0,3 m. Rurę osłonową AROT do ściany budynku mocować na uchwytach pełnych. Kabel układać w wykopie na głe. 0.7 m na podsypce z piasku...., ułożyć bednarkę FeZn 30x4 a następnie zasypać ziemią z wykopu. Jak dla mnie to z tego nic nie wynika. Będzie mi musiał Magik pomóc, chyba że złapię dziś p. K. Zresztą... co mi szkodzi - wszystkich się spytam i lepiej żeby im się zeznania zgadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 nie, żebym się czepiał, ale gdzie ta bednarka ma iść pod styropianem? no nie bednarka, tylko od tej instalacji na dachu druty mają iść po elewacji w dół ukryte pod styropianem. kolega nie doczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Się nie rozmyślaj, tylko nie daj się naciągnąć No proszę, jakieś zdjęcia wyciekły? Biedna Tatarak, teraz będzie się musiała ukrywać ha ha ha, a bo Ty nie jesteś na Wrocławskiej licytowałyśmy się z Madeleine, kto powinien do redkacji wysłać fotki do tekstu o grupach i ona sobie pozwoliła na taki foto-żarcik, w związku z czym teraz wszyscy się zastanawiają, jakim cudem nie zostałam miss polonia a conajmniej playmate lipca moja tożsamość jest bezpieczna jak nigdy (pomijając fakt, że chyba połowę Wrocławskiej znam z imienia i nazwiska i nawzajem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 no nie bednarka, tylko od tej instalacji na dachu druty mają iść po elewacji w dół ukryte pod styropianem. kolega nie doczytał ale który kolega nie doczytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 acha no i ja już wiem, że tę bednarkę mam mieć w rozm. 30x4, ale ile metrów? zbrojenie ławy będzie na gł. ok 80+50 cm, plus ileś tego musi pewnie nad ziemię wystawać. metr, dwa? i razy cztery. (tak, wszystkich się spytam, ale przecież najpierw muszę poznać odpowiedź... muszę się puknąć w głowę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Tatarak, policz obwód wokól fundamentów, dodaj dlugość połączenia do ZK i długość połączenia do rozdzielni, plus zapas na zakręty i 10% ogólnego zapasu i już wiesz ile potrzebujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 ale który kolega nie doczytał? chyba Ty, bo my z Salikiem wiemy o co nam chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.06.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Tatarak, policz obwód wokól fundamentów, dodaj dlugość połączenia do ZK i długość połączenia do rozdzielni, plus zapas na zakręty i 10% ogólnego zapasu i już wiesz ile potrzebujesz... ale to na uziom otokowy, a ja chyba mam na tapecie ten spawany do zbrojenia? nie? to już nic nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts