Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakże ja nienawidzę tych cen netto - wyglądają tak przyjemnie dopóki człowiek sobie nie uświadomi, że musi ten VAT doliczyć i od razu humor siada. Po co oni w ogóle operują cenami netto do diaska? Żeby chyb irytować klientów niepotrzebnie.

mam jota w jotę tak samo... to netto tak ładnie wygląda i nagle łubudu! VAT i całą urodę szlag trafia :(

bo zdawałam - ustnie! jako przedmiot dodatkowy! i dostałam zasłużoną piątkę. liczyć więc umiem, ale mi te 23% VATu bokiem wychodzi. i nie mów, że Tobie nie. jakby tak wszyscy podawali ceny brutto, to człowiek były trochę mniej tego VAT-u świadomy i lżej by się żyło, si?

A mnie zadziwia, w ilu miejscach vatu się nie dolicza...

My mamy doprowadzenie coś około tego, ale pamiętaj że kozy Westfire mają regulowany dopływ powietrza (i przez to mocy paleniska).

No i na pełen gwizdek, to chyba mało kto rozpala, z tego co kiedyś czytałem :)

Jak bardzo chcesz, to mogę iść zaraz sprawdzić jaką średnicę ma nasza rura (zalety mieszkania 'na budowie' :)

Chodzi o to że rura doprowadzająca powietrze ma określoną średnicę, ale potem na samym kominku masz taki suwak (nie wiem czy to nie zależy od modelu kozy), którym regulujesz ile powietrza dolatuje do kominka, a przez to jak mocno rozpala się kominek (bo jak zapewne wiesz, ogień potrzebuje tlenu).

Nie wiem niestety jaką średnicę ta rura miała. Ale na pewno nie była dobierana do rodzaju kominka, bo wtedy jeszcze nie miałam pojęcia jaki będę miała kominek. Instalator wmontował jakąś wg własnego uznania, na "oko" mogła mieć z 12 cm średnicy. Monterzy od kominka nie mieli zastrzeżeń, więc liczę na to, że jest w porządku.