salik 25.06.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Czy ktoś z Was posiadających już kozy, montował rurę do kozy przed tynkami? Zakładając że jednak weźmiemy kozę, a mamy przychodzących dekarzy zrobić/poprawić kilka rzeczy, to pomyślałem że mogliby od razu zrobić przejście przez dach dla takiej rury. Tylko nie wiem czy można tę rurę zabezpieczyć tak, żeby była zamontowana bez kominka stojącego na dole i nie 'spadła' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.06.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Jak przy dachu sprawdzałam kozę, to cześć odradziła robienie jakichkolwiek przepustów przez dach bez montazu całości czyli kozy z rurą i komina, a część nalegała na takie rozwiązanie. Tu szczegóły dyskusji http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168623-monta%C5%BC-komina-do-kozy-kiedy-i-jakPotem rozmawiałam z firmami montującymi i moim instalatorem, że robić wszystko razem na końcu. Jesli zrobi się sam przepust, to trzeba go jakoś zaślepić, bo inaczej woda będzie się lała do domu. Koleżanka tak zrobiła i musieli wiadra podstawiać. Nie można też zamontować części komina, bo jest ciężki i musi być do czegoś zamocowany. Nie da rady, aby wisiał w powietrzu. Tatarak, zwróć uwagę na właściwe umiejscowienie tej rury doprowadzającej powietrze na zewnątrz budynku. Gdybym robiła kozę, musielibyśmy ją podnosić, bo wyszła nam w miejscu, gdzie prawdopodobnie będzie potem ziemia. Jest taki dziennik Kropkaq chyba, gdzie opisywała, że ta rura powinna być jakoś trochę wyżej i iść ze spadkiem. Nie wiem na ile to sprawdzone, ale zostawiam to już w Twojej gestii. U nas wsadzili taką grubą rurę jak do kanalizacji i do niej miała wchodzić już ta właściwa. A układane było przy kanalizie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ja bym nie przesadzał z tym ciężarem rury do kozy.Kilka firm mi powiedziało że dwuścienny to waga ok. 15kg na mb, czyli komin 5m (od stropu nad parterem do dachu), to raptem 75kg - według znajomego który się zajmuje mocowaniem różnych elementów do ścian/podłóg/sufitów, można to bez problemu wesprzeć na obejmach ściennych (byle dobrze zakotwionych).Ja nie chciałem robić przepustu w dachu bez wstawienia komina, tylko właśnie wykorzystać to że będą u mnie i tak dekarze i możnaby taką rurę od razu obrobić przy przejściu przez dach (co oczywiście wymagałoby to też wizyty firmy od kozy).Ale jakoś bardziej ufam w zakresie obróbki 'komina' moim dekarzom, niż firmie od kominków (szczególnie przy płaskiej dachówce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 26.06.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Salik, mnie w ogóle namawiają bardzo na postawienie równoległego komina za ścianą, z wyczystką i jak Bóg przykazał. To można zrobić na etapie dachu. I wpięcie się do niego powyżej stropu nad parterem - tak, że wizualnie jest rura do sufitu (i dopiero potem zakręca i jest wpięta do komina) ale w praktyce jest to zrobione z wszelkimi zasadami sztuki budowlanej i kominiarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Salik - Mąż też zastanawia się nad zrobieniem przejścia przez komin i zamontowaniem jakiegoś odcinka rury na etapie dachu, ale właśnie obawiam się nieszczelności tego rozwiązania. mnie znowu kusi "dom bez kominów", więc obawiam się, że będę lobbować na rzecz rezygnacji z kozy. ale muszę - dla spokoju ducha - porozmawiać z elektrykiem o agregacie. naszła mnie jeszcze wizja starości, kiedy to prąd może kosztować tyle, że nawet "tania w eksploatacji" pc będzie dla nas za droga i że powinniśmy wtedy mieć jakieś urządzenie, do którego można wrzucić parę gałązek chrustu zebranego w lesie... ale chyba w takim przypadku wolałabym sobie na starość wybudować dużo mniejszy domek (tylko co wtedy z moim wypieszczonym ogrodem!?). Spirea - dzięki za link do dyskusji. szkoda, że fachowcy nie doszli do jedynie słusznego wniosku, miałybyśmy o jeden dylemat mniej. Madeleiene- a pod taki murowany komin to nie trzeba mieć osobnego fundamentu? u mnie w projekcie był fund. pod komin do kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 26.06.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Doprowadzenie powietrza mam fi 100, takie doprowadzenie jest potrzebne do zaoferowanego przez wykonawcę kominka i taką zamówiłam w amoku załatwiania spraw różnych. Teraz jestem zła na siebie, bo nie wiem do końca czy chcę ten wybrany kominek. Jeszcze nie mam wylewki, więc może to zmienię ) Doprowadzenie mam położone na chudziaku, bo podczas robienia fundamentów majstry wmówiły mężowi, że "to potem se pan zrobi". Lepiej mieć większą średnicę niż mniejszą, ale największa jaką widziałam w oglądanych przeze mnie wkładach to była i tak 120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.06.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Jak jest komin za kozą to pewnie wygodniej. Ale jak murować komin to równie dobrze można było robić od razu kominek. Dlatego taki wariant u nas w ogóle nie wchodził w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 26.06.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Madeleiene- a pod taki murowany komin to nie trzeba mieć osobnego fundamentu? u mnie w projekcie był fund. pod komin do kotła gazowego.Ale nie murowany, stojący. Z kwasówki? nie mam pojęcia, czego, stalowy czy coś. Umet takie robi, przyjechał od nich fachowiec. Komin izoluje się czymś tam i obudowuje z zewnątrz płytą k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 26.06.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Cześć Tataraku Widzę, że wreszcie ruszyłaś... Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Matilde - a jakie wkłady bierzesz pod uwagę? Madeleine - aaaa kwasówka. to nie znam się Moose - dzięki:) a co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.06.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ta srebrna płytka z pierwszego zdjęcia jest cudowna... z ciekawości - co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Segno Argilla Terra Inserto czy jakoś tak, wzdech... ok. 30*90 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 26.06.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Moose - dzięki:) a co u Ciebie? Mam SSZ + dach i rynny, od jutra będą działać wewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 no to wzięłaś byka za rogi! gratulacje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 26.06.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 no to wzięłaś byka za rogi! ... Jakbyś przy tym była... dużo zdrowia, zwłaszcza psychicznego mnie to kosztowało... mam nadzieję, że będzie już lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 tego Ci życzę, Łosiczko i sobie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.06.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Tatarak, rozmiar 100x100 jest duży i pewnie więcej będą żądać za ułożenie. Zorientuj się też wcześniej jak taki rozmiar ma się do podłogówki. Wydaje mi się, że jak Anula szukała czegoś na podłogę, to coś o tym było. Ale masz ceramika w domu, więc może będzie w tym zorientowany. Gres polerowany wymaga impregnacji, jest też śliski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 podłogówki niestety nie mieli na technologii ceramiki szczerze powiem, że nie mam pojęcia, kogo pytać, czy to się nada... ze sprzedawcami to już nawet nie mam ochoty gadać, bo wszystko potwierdzą. zapytam Anulę, co ustaliła. dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.06.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 nada się, tylko fuga min.3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.06.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 wojgoc, masz już kafle i uruchomioną podłogówkę? nic Ci nie pęka. wg literatury o rozszerzaniu płyt ceram pod wpływem temp podłogówki, te 3 mm nie mają prawa wystarczyć może ja poczekam z decyzją, aż przemieszkasz pierwszą zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts