Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Efilo chyba ma na myśli coś takiego: http://www.skleplowicz.pl/image_func.php?img=gfx/cce7c22a00944e62d483faa5eb00db0d.jpg&maxwidth=356

nie pamiętam, jak to się nazywa, a nie mogę znaleźć linka do firmy, którą kiedyś wyszukałam, a która robi takie cosie do wymiaru rury i do kątu nachylenia połaci.

na razie to mam ogólnego zonka z moim dachem :/ już dwóch dekarzy mi powiedziało, że dwuspadowy zrobią, ale o płaskim to nawet nie chcą rozmawiać, dopóki go nie zobaczą fizycznie. na etapie fundamentów jest to cokolwiek niewykonalne, prawda.... anyway, jak tam rozmyślamy nad tymi dachami płaskimi i szczególnie zamocowaniem na nich rynien i uniknięciu mostków termicznych, to łapię się na myśli "co myśmy za projekt wybrali". w dokumentacji jest dokładnie jeden rysunek szczegółu i dotyczy wykończenia stropodachu nad garażem. jest na nim propozycja mocowania rynny do bardzo fikuśnej konstrukcji z deseczek o grubości 2 i 4 cm - mąż mówi, że ten co to wymyśli, powienien te deseczki za garę zbijać :mad:

zresztą sami zobaczcie:

[ATTACH=CONFIG]63238[/ATTACH]

Witaj w klubie :) na pociechę- ja mam takie dwa.

Przynajmniej masz rysunek szczegołu.

Mocowanie rynny to będzie pikuś. Bardziej mnie interesuje co to za profil wymyślił architekt- " Profil DP 120-ZINCO", bo nigdzie nie mogę znaleźć jak to wygląda. A jestem bardzo ciekawa, bo rozumiem, że przytrzymuje żwir nie blokując odpływu wody? Sama szukam czegoś takiego.

Czy ty masz klasyczny układ warstw na tym dachu czy odwrócony, bo z rysunku wnioskuję, że klasyczny?

Olga - wczoraj wygrzebaliśmy gdzieś na tej stronie: http://www.gcl.com.pl/?page=Zielony_dach_stromy ale szczegóły mam innym kompie. w jakimś podręczniku projektowania pdf to było.

Mówisz, że montaż rynny to pikuś? ale tak, żeby nie zrobić mostków? bo nam wychodzi, że gdzieś musi być przerwa w izolacjach, żeby były jakieś elementy drewniane, do których te rynny będą mocowane.

bo tak: pod chudziakiem mamy warstwę gliny - w niej są wykopane ławy bez potrzeby szalowania, bo krawędzie solidne. a pod spodem piasek, piasek, piasek, piasek... jak z zewnątrz i od środka obsypiemy piaskiem, to wszelka woda będzie odchodzić 1) w rury drenażowe, które pokrywają całą wioskę, oraz 2) w ten piasek pod domem, co nie? Magik mnie zdenerwował, bo w końcu mi udzielił rady: dać icopala wszędzie. pomijając fakt, że mnie na niego nie stać, to icopal jest zalecany przy wodzie, która oddziałuje na fund. pod ciśnieniem.

Czy Ty nie jesteś przypadkiem w ciąży? Bo wydziwiasz jakbyś była co najmniej z pięcioraczkami.

Masz projekt to się go trzymaj

O, no proszę.

Nie wiedziałem że każde przejście jest robione na zamówienie i nie wspomniała też o tym żadna z firm od kominów...

A mogłabyś polecić jakichś dobrych ludzi od kominów?

Bo Ci na razie polecani, mi na siłę wciskają dwupłaszczowy komin od dołu, nie rozumiejąc zupełnie tego co staram się im przekazać :(

Mogę oczywiscie polecic mojego wykonawce na którego natrafilismy zupełnie przypadkiem po tym jak sie okazało że forumowy FN to nieporozumienie. Pan Damian zna się na kominach i jeździ harleyem :D ale nie wiem jaki ten motor ma zasięg ;)

Możesz rozwinąć 'co chcesz przekazać' tym wykonawcom?

Bo wydziwiasz jakbyś była co najmniej z pięcioraczkami.

tymi pięcioraczkami to mnie rozbawiłeś :) mam projekt, ale jest granda. w tym projekcie są takie różne cyferki, nie? na przykład przy rysunkach zbrojeń ław było obliczone, ile na nie pójdzie stali. no... to ten co liczył, to się machnął o 30%. to taki drobiazg, który wyszedł w ciągu ostatnich kilku dni ;)

w projekcie dachu też są różne kwiatki.

a poza tym: w projekcie mam "przyjęto rozwiązania dla warunków typowych", a ja wiem, czy moje typowe? jestem chodzącym znakiem zapytania. niedługo mnie tak wygnie i już mi zostanie ;)

efilo - może do Wawy by dojechał? :)

A do przekazania jest coś prostego - od kozy do stropu nad parterem chcę mieć normalną rurę stalową pomalowaną na czarno, a dopiero od stropu do końca dwupłaszczowy.

Niby proste, ale jednak nie mogę się doprosić wyceny takiego komina i wszyscy mi wciskają dwupłaszczowy od samego dołu.

Tatarak - czy Ty robiłaś w ogóle badania geotechniczne gruntu?

robiłam: wodę mam na 150-160 cm. badaliśmy w 2 miejscach (oddalonych od siebie o jakieś 30 m, bo nie byliśmy pewni, gdzie w końcu ten dom stanie) i tak

pod humusem o gr. 50-70 cm (zgadza się), zalega warstwa gliny od 10-20 cm i pod nią nią w jednym miejscu piasek jak drut, w innym piasek z przewarstwieniami z gliny czy iłu. nie pamiętam więcej szczegółów - a wszystkie egzemplarze porwał... no kto? Magik. i nie mogę od niego ich od niego wydostać. a wziął te kwity, żeby się do nich ustosunkować właśnie w kwestii hydroizolacji. (zauważacie, że w ogóle nie jestem zdenerwowana, a mogłabym uznać, że to powód do słusznego gniewu).

poza tym było napisane: grunt rodzimy... do posadowienia bezpośredniego. czy to co pamiętam wskazuje na warunki typowe?

efilo - może do Wawy by dojechał? :)

A do przekazania jest coś prostego - od kozy do stropu nad parterem chcę mieć normalną rurę stalową pomalowaną na czarno, a dopiero od stropu do końca dwupłaszczowy.

Niby proste, ale jednak nie mogę się doprosić wyceny takiego komina i wszyscy mi wciskają dwupłaszczowy od samego dołu.

salik jak chcesz podam ci numer. on do wawy na pewno, pytanie czy komin również ;)

dlatego właśnie prosiłam o wyjaśnienie bo... ja tak mam :) do stropu 'zwykła rura' a dopiero od stropu z płaszczem. :) z tym że ja mam normalny inox, nie wiem jak jest z malowaniem. tak luźno myśląc to musiałaby być farba która wytrzyma pożar sadzy

Grunt rodzimy do posadowienia bezpośredniego to brzmi bardzo dobrze.

Popłoch winno budzić stwierdzenie posadowienie pośrednie.

Ale czy to są warunki typowe to nie wiem, kto w ogóle określa co to są warunki typowe? Może są jakieś Polskie Normy czy coś...

Nie szalej Tataraku, trochę luzu, zaufaj Magikom, wykonawcom... będzie dobrze.