salik 29.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Niestety Top Prestige nie mają chowanych zawiasów.Mają je dopiero Top Prestige Plus, które kosztują 12-13k.A na Adecco dostaliśmy wycenę na bodajże 7.5kZapytaj Jareko o Adecco, tylko najpierw wyklikaj sobie drzwi na stronie Adecco i wyślij mu to co wypluje tamtejszy konfigurator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.06.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 te 10tys. to oferta Jareko wg konfiguratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 30.06.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Drzwi Adeco oglądałam używane. W salonie nie mieli, więc handlowiec podał mi adresy gdzie mogłam zobaczyć, włączając w to także dom handlowca. Drzwi miały ze dwa lata, nie domykały się. Nie wiem czego się spodziewałam, ale dużo lepszej jakości za takie pieniądze, zdecydowanie nie podobały mi się. Ale może ja jestem jednak fanką drewnianych. Zmiany dotyczące kabli w glebie - spójrz w ustawę, jest tam wymienione co jest zmianą istotną a co nieistotną. Ostatecznie decyduje o tym projektant. Zmiana przyłącza wody u mnie nie obyła się bez projektu zastępczego. Dołożenie kolektora poziomego do PC - projektant nie chciał tego uznać za zmianę nieistotną. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.06.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Matilde1 - czy dobrze rozumiem że w związku z przeniesieniem przyłącza wodnego, musiałaś robić projekt zastępczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 30.06.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Matilde1 - czy dobrze rozumiem że w związku z przeniesieniem przyłącza wodnego, musiałaś robić projekt zastępczy? Tak, podłączaliśmy się do innej rury. Ponieważ, uwaga, okazało się, że ta rura do której mieliśmy się podpinać - nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.06.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 u mnie podpięcie jest tam gdzie wyrysowane na mapie a przebieg po działce jest owiany tajemnicą do momentu pomiaru powykonaczego (odbiór przyłącza już mam:)) ps. mam b.fajna i tanią projektantkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.06.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 To jakoś dziwnie z tym przyłączem.Bo normalnie to często w momencie występowania o PnB nie ma się jeszcze projektów przyłączy, które są wykonywane dopiero później.I te projekty przyłączy (z wyjątkiem gazowego) nie wymagają PnB do niczego, tylko ZUD-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 30.06.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 To może ktoś chciał na nas zarobić a my nie mieliśmy czasu na dokładne sprawdzenie tematu. U mnie projekt zawiera m.in. projekt budowlany na wykonanie przyłącza i instalacji wodnej oraz instalacja kanalizacji sanitarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.06.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 To może ktoś chciał na nas zarobić a my nie mieliśmy czasu na dokładne sprawdzenie tematu. U mnie projekt zawiera m.in. projekt budowlany na wykonanie przyłącza i instalacji wodnej oraz instalacja kanalizacji sanitarnej. i tak jest zgodnie z praktyką. Adaptujący projekt do działki powinien to wszystko zrobić. Nie wiem jak Salik otrzymał PnB bez projektów przyłączy - u mnie w gminie by to nie przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.06.2011 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 a ja mam projekty przyłączy w adaptacji do pnb, ale pnb obejmuje tylko przyłącze nn, natomiast zawarte w nim projekty przyłączy wod-kan są "traktowane jak koncepcje" i zgk wymaga zrobienia osobnych. właśnie się robią. i bardzo dobrze, bo będę mieć w obejściu kilkadziesiąt metrów rur mniej, niż zgodnie z pomysłami Magika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.06.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 U nas wodociągi też chciały odrębny projekt wody. No i nie mam projektu gazu - też chyba trzeba odrębnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.06.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Ale Matilde1 pisała że musiała robić projekt zastępczy (czyt. występować ponownie o PnB) tylko z powodu zmian w projekcie przyłączy.To że różne instytucje wymagają takich projektów, jest normalne (pisałem że gaz jest inny, bo jeśli nie ma gazu w projekcie domu, to trzeba występować o oddzielne PnB na instalację gazową).Natomiast dziwi mnie strasznie, że coś co wymaga ogólnie tylko ZUD-u (w zakresie uzgodnień, które zahaczają o PnB), wymusiło wykonanie projektu zastępczego.Może to efekt tego że projekty wszystkich przyłączy były integralną częścią projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.06.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Ja nie robiłam jakichkolwiek zmian. W projekcie miałam już projekt wody. A i tak musiałam robić odrębne zgłoszenie z odrębnym projektem. Bo tak sobie u nas lokalnie życzą, grrrrr. 400 w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 30.06.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 (edytowane) i tak jest zgodnie z praktyką. Adaptujący projekt do działki powinien to wszystko zrobić. Nie wiem jak Salik otrzymał PnB bez projektów przyłączy - u mnie w gminie by to nie przeszło. A nie zmieniły się w międzyczasie jakieś przepisy? Mój projekt jest z 2007. Dziwne rzeczy piszecie , ja to wszystko musiałam mieć już w adaptacji, żadne "koncepcyjne" tylko konkretne . Edytowane 30 Czerwca 2011 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.06.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 (edytowane) do PnB to potrzeba plan zadospodarowania a projekty przyłaczy to jeśli masz to ok najczęściej "adapter" architekt je robi jak leci o ile ma stosowne uprawnienia i kasuje po 500-600 stów za każde kreśląc (jak mi wodę do wiartołapu a co tam)jeśli nie masz to robisz po PnB każde osobno z gazem jest tak że nie składamy!!!!!!! osobnego wniocha o PnB tylko o zmianę tego co mamy trwa to tydzień -dwa:) (dysponuję stosownym nr tel . do Pana co to szybko i nie drogo zrobi sami odbieramy stosowny kwit w starostwie) tak jest w powiecie wrocławskim a każdy powiat ma swój folklor Edytowane 30 Czerwca 2011 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.06.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Ale Matilde1 pisała że musiała robić projekt zastępczy (czyt. występować ponownie o PnB) nie ponownie tylko o zmianę dlatego że jej PnB zawierało w sobie projekt przyłącza wody który się zmienił Edytowane 30 Czerwca 2011 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.06.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 i tak jest zgodnie z praktyką. Adaptujący projekt do działki powinien to wszystko zrobić. Nie wiem jak Salik otrzymał PnB bez projektów przyłączy - u mnie w gminie by to nie przeszło. Wojtek a od kiedy PnB wydaje gmina nawet TAKA jak Twoja? o ile wiem to wszyscy z wrocka mamy tego samego staroste co dzieli i rządzi:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 fajna dyskusja się wywiązała, ale ja się chwalę ławami i nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.07.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 do PnB to potrzeba plan zadospodarowania Ale słuchaj, przecież rury i kable są właśnie na planie. Zagospodarowanie terenu podchodzi pod zmianę istotną. Nie jestem pewna czy dlatego występowałam o zmianę, że miałam projekt przyłączy w projekcie czy dlatego że zmienił się plan zagospodarowania - rura inaczej i studzienka wodomierzowa gdzie indziej. Dawno to było, nie pamiętam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 01.07.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 fajna dyskusja się wywiązała, ale ja się chwalę ławami i nic? To ja pochwalę ławy Fajny etap, bo widać zarys budynku. I czekam na kolejne etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts