Matilde1 01.07.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 fajna dyskusja się wywiązała, ale ja się chwalę ławami i nic? I bardzo dobrze, że jesteś na budowie i pilnujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.07.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Dyskusja wzięła się zapewne stąd, że różne urzędy różnie interpretują przepisy i mają różne wymogi do wydania PNB. I tak np. niektóre urzędy wymagają wszystkich możliwych elementów we wniosku o PNB i wówczas wszystko objęte jest jednym pozwoleniem (a co za tym idzie jak chcemy coś zmienić istotnego to mamy na głowie zmianę PNB), a inne wcale takich wymogów nie mają. U mnie np. starostwo w ogóle nie wymaga, aby do PNB na planie zagospodarowania działki były uwidocznione przyłącza mediów i to w ogóle nie jest objęte PNB, później każde przyłącze załatwia się osobno, na gaz potrzeba osobnego PNB, a pozostałe tylko projekt i zgłoszenie. Ale starostwo obok np. już wymaga do wniosku o PNB na dom również projektu instalacji gazowej i obejmuje to jednym PNB.Więc co kraj to obyczaj i stąd zapewne cała dyskusja. Tataraku - gratuluję ław! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.07.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Wojtek a od kiedy PnB wydaje gmina nawet TAKA jak Twoja? o ile wiem to wszyscy z wrocka mamy tego samego staroste co dzieli i rządzi:)? zgadza się, pomyliłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Fajny etap, bo widać zarys budynku. I czekam na kolejne etapy co nie? aczkolwiek Mąż chodzi "po domu" i się martwi, że wszystko takie małe. pocieszam go, że to złudzenie wywołane kupkami piasku od 11 lipca murujemy ściany fundamentowe. teraz mam przerwę na pielęgnowanie betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 I bardzo dobrze, że jesteś na budowie i pilnujesz. dzięki, Matilde ale wczoraj to wróciłam do domu skonana z emocji po tym zalewaniu. normalnie musiałam sobie uciąć drzemkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 . I tak np. niektóre urzędy wymagają wszystkich możliwych elementów we wniosku o PNB i wówczas wszystko objęte jest jednym pozwoleniem (a co za tym idzie jak chcemy coś zmienić istotnego to mamy na głowie zmianę PNB), a inne wcale takich wymogów nie mają. niewykluczone, że jest jeszcze śmieszniej. jeśli dobrze zrozumiałam, to nasze starostwo życzy sobie wszystkie przyłącza wyrysowane na planie zagospodarowania, ale pnb dotyczy tylko przyłącza energetycznego. nieźle, co? acha - dziękuję za gratulacje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 01.07.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 co nie? aczkolwiek Mąż chodzi "po domu" i się martwi, że wszystko takie małe. pocieszam go, że to złudzenie wywołane kupkami piasku od 11 lipca murujemy ściany fundamentowe. teraz mam przerwę na pielęgnowanie betonu Fakt, przy ławach wszystko wydaje się mniejsze. Dopiero jak staną ściany to spokojnie można układać meble Moje dziewczyny na tym etapie i tak bawiły się w swoich pokojach A do 11 lipca to zleci raz dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.07.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Tatarak, gratulacje. Powodzenia życzę. U nas przestrzeń chyba najlepiej było widac po tynkach. Ale przy fundamentach, to faktycznie było małe. U nas z projektem gazu było dziwnie. Zrobiłam tak jak mi poradzono - projekt, wniosek do starostwa o zmianę PnB i... umorzyli mi postępowanie, bo uznali, że zmiany są nieistotne, więc nie ma to znaczenia dla pozwolenia. W pozwoleniu miałam uwzględnione przyłącze. I bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.07.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 niewykluczone, że jest jeszcze śmieszniej. jeśli dobrze zrozumiałam, to nasze starostwo życzy sobie wszystkie przyłącza wyrysowane na planie zagospodarowania, ale pnb dotyczy tylko przyłącza energetycznego. nieźle, co? acha - dziękuję za gratulacje :) I jaki będzie efekt w praktyce? Będziesz występować o zgodę na każde kolejne przyłącze? Co jest bardziej istotne mapka czy pnb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.07.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 U nas z projektem gazu było dziwnie. Zrobiłam tak jak mi poradzono - projekt, wniosek do starostwa o zmianę PnB i... umorzyli mi postępowanie, bo uznali, że zmiany są nieistotne, więc nie ma to znaczenia dla pozwolenia. W pozwoleniu miałam uwzględnione przyłącze. I bądź tu mądry. U nas dla odmiany w pnp nie ma zgody na instalację gazu, a na mapce mam. Gazu nie chcę, i bądź tu mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 projektant mówi, że na przyłącza wod-kan nie jest potrzebne pnb tylko obowiązuje zgłoszenie. a projektu wymaga moje zgk, żeby zrobić wpięcie do sieci i odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 01.07.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Gratuluję fundamentów! Ale się będzie działo Co do wielkości, to ja myślałam, ze się popłaczę jak oglądałam fundamenty. Kuchnią byłam załamana, ze taka mała- a mieściła się tam z zapasem koparka! Czy było już świętowanie i lanie ław szampanem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 opiliśmy wczoraj kadarką z biedronki budżet nie przewiduje ekscesów, wzdech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 01.07.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No to gratki , oj będzie się jeszcze działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.07.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 pada u Was? nas rano obudziło piękne słońce, pojechaliśmy w panice podlewać beton, zaczęło się chmurzyć i teraz wiszą takie chmury dziurawe, bo chwilami przyświeca słoneczko. a podobno miało padać kilka dni bez przerwy. więc ja się pytam: pada gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.07.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dzień dobryW warszawie pada non stop od wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.07.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Na Pomorzu pada z przerwami. Ogólnie pochmurno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 03.07.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 U mnie w Wlkp non stop od piątku do dziś padało. Teraz się przetarło niebo i nawet wyjrzało trochę słonka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.07.2011 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 u nas wieczorem było słoneczko, więc dziś skoro świt pojechałam podlewać betonik. ledwie wysiadłam z auta, lunęło, no to wróciłam do domu. czy ktoś może zajrzeć do dziennika i rzucić radę w sprawie tych słupków? w kwestii koloru podłóg doszliśmy wczoraj po południu do wniosku, że jednak nie wymyślimy nic lepszego niż szary gres na cały parter. a byliśmy jeszcze w sklepach z kuchniami i chyba nas uwiodły bakłażanowy lakierowany mdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.07.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Tatarak, ja mam dwa słupy w środku. Po ławach wystawało dla nich zbrojenie. Potem zalano je w szalunkach betonem. Nie mam na pewno ich ocieplonych, bo są w środku (tak samo jako ściany w środku nie są ocieplone). Co do hydroizolacji - moim zdaniem powinny być posmarowane przez zasypaniem piachem. Niestety jak jestu nas to nie wiem - mam zdjęcia w szalunkach i potem już zasypane piachem. Nie pamiętam, czy pytałam o to i jaką odpowiedź dostałam. Pamiętam tylko, że się tym interesowałam, więc mam nadzieję, że spytałam i odpowiedź była twierdząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts