Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

jeden słup mam w środku i jego na pewno nie będziemy ocieplać, ale jeden jest na narożniku i moim zdaniem ocieplony być musi.

ten w środku z kolei - jak go rozszalować, jeśli zostanie zalany razem z chudziakiem? przecież te deski nie mogą zostać w betonie chyba?

pamiętasz, czy miałaś te słupy zalewane osobno, czy razem z podłogą?

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do słupów to ja za mądra w tematach izolacyjnych nie jestem, ale po co chcesz izolować słupy?

Skąd one wystają?

Bo ja mam słup wystający z fundamentu (tzn. w jednej ławie fundamentowej jest jego początek) a potem wyłazi z chudziaka tarasu i jest zaizolowany z fundamentami w tej części, w której jest pod chudziakiem, czyli tam gdzie fundament. Jest konieczność go dalej izolować?

jeszcze raz:

jeden słup jest w narożniku zewnętrznym domu. uważam, że jego płaszczyzny zewn., które będą mieć kontakt z gruntem zewn. muszą być zaizolowane tak jak fundamenty - żeby był suchy i ciepły.

ocieplenie fundamentów i obsypanie ich od zewnatrz ma nastąpić przed zasypaniem środka domu. więc gdyby ten słup był betonowany dopiero razem z chudziakiem, to trzeba go potem odkopać, rozszalować, zaizolować i ocieplić. trochę głupio, czy tylko mnie się tak wydaje?

teraz drugi słup: on jest całkiem w środku domu, więc ocieplać go nie trzeba. ale ściany fundamentowe od środka też będą malowane hydroizol, więc i słup należy zaizolować tak? poza tym trzeba go zaszalować. a jeśli zostanie zalany równocześnie z zalewaniem chudziaka, to szalunek będzie ze wszystkich stron zabetonowany, to jak ten szalunek potem usunąć? zostawić sobie te deski pod podłogą?

Tatarak - słup zewnętrzny normalnie ocieplasz, jeśli jest on częścią zewnętrznych fundamentów.

Tego drugiego nie, bo tak samo nie ocieplasz wnętrza ścian fundamentowych.

Słup się zalewa przed chudziakiem - jeśli jest baaaaaaaardzo duży można z gruszki, najczęściej jednak idzie tam beton z betoniarki (słup i tak jest zbrojony).

Myszonik- na Twoim zdjęciu jest chyba etap dalej - słup wystaje nad ścianę fundamentu, której u mnie jeszcze nie ma i słup wystaje z ławy :)

Salik - o taką odpowiedź mi chodziło :) słup z betoniarki, chudziak potem :) uff

Wojgoc - uwielbiam te Twoje sformułowania typu "wyimaginowany problem" :o

Jak Wam się zaczął tydzień? bo mnie awarią internetu i średnio przyjemną rozmową z panami z wodociągów. jak mnie wkurzają tacy fachowcy, którzy oczekują, że cały świat wie, co to jest sztyca :mad: i niczego nie potrafią przekazać we względnie zrozumiały sposób, a na co drugie pytanie odpowiadają: to się zobaczy.

Słup się zalewa przed chudziakiem - jeśli jest baaaaaaaardzo duży można z gruszki, najczęściej jednak idzie tam beton z betoniarki (słup i tak jest zbrojony).

idąc Twoim tokiem rozumowania to wszystko co jest zbrojone mozna zalać betonem z gruszki.

Tatarak - usiądź i policz czy opłaca Ci się bawić w transport piachu, cementu, woda, prąd do betoniarki i uzyskiwać zaprawe o róznych parametrach - raz lepsze a raz gorsze. Czy nie jest lepiej zamówić gotową zaprawe w betoniarni przywożoną co 3dni.

U mnie tak było - zrobiona w ziemii wanna z desek wyłozona folią i przywozili co 3dni - murowanie idzie szybciej, zaprawa trzyma parametry a chemia pozwala murować po 2dniach. Cenowo wyszło mnie 500zł drożej na całym domu.

Tataraku,

moje doświadczenie mówi mi, że pierwsze wybory są najtrafniejsze - tak samo jak Ty objeżdżalismy ermagi, Maxflizy, Cortiny, markety po to aby po 200km jazdy wrócić do pierwszego wyboru - jeśli w miedzyczasie nie został wykupiony, tak mielismy z płytkami w Ceramika Design i gresem z efektem brokatu.

To się sprawdziło przy kibelku, łazience, i płytkach na parter. Sprawdziło się przy wyborze kamienia na parapety zewnetrzne.

Dlatego teraz jak mi się coś podoba to po prostu kupuje i temat odfajkowany.

Tatarak - usiądź i policz czy opłaca Ci się bawić w transport piachu, cementu, woda, prąd do betoniarki i uzyskiwać zaprawe o róznych parametrach - raz lepsze a raz gorsze. Czy nie jest lepiej zamówić gotową zaprawe w betoniarni przywożoną co 3dni.

U mnie tak było - zrobiona w ziemii wanna z desek wyłozona folią i przywozili co 3dni - murowanie idzie szybciej, zaprawa trzyma parametry a chemia pozwala murować po 2dniach. Cenowo wyszło mnie 500zł drożej na całym domu.

Za późno. cement już kupiony, piasek zamówiony etc. pomysł pewnie niezły, ale trudno go było wykorzystać, jak się go nie znało :) pozostaje mieć nadzieję, że to co ukręcą na miejscu będzie ok.

Tataraku,

moje doświadczenie mówi mi, że pierwsze wybory są najtrafniejsze - tak samo jak Ty objeżdżalismy ermagi, Maxflizy, Cortiny, markety po to aby po 200km jazdy wrócić do pierwszego wyboru - jeśli w miedzyczasie nie został wykupiony, tak mielismy z płytkami w Ceramika Design i gresem z efektem brokatu.

To się sprawdziło przy kibelku, łazience, i płytkach na parter. Sprawdziło się przy wyborze kamienia na parapety zewnetrzne.

Dlatego teraz jak mi się coś podoba to po prostu kupuje i temat odfajkowany.

ale przynajmniej miałeś pewność, że tego pierwszego wyboru nic nie przebije - skoro miałeś takie duże porównanie :) też bym kupiła to i owo, ale wiesz - musimy teraz maksymalnie budżetu pilnować, żeby się "doczołgać" do kredytu, ech :yes:

INSPIRACJE, INSPIRACJE

Podpatrzone podczas majowej wycieczki. Fotki trochę kiepskie, ale akurat śnieg padał i nie było ochotnika, żeby wyjść z samochodu :)

Od strony zachodniej będziemy mieć na poddaszu 2 okna do podłogi. Spodobało nam się takie rozwiązanie barierki:

[ATTACH=CONFIG]62699[/ATTACH]

Ooo widzę podobną inspirację jak u nas. Też chcemy takie barierki na podwójne okna na poddaszu. Orientowałaś się już jak cenowo wychodzą i gdzie zamawiać? Wydaje mi się, że najbardziej opłaca się znaleźć takie ze stali nierdzewnej (nie chcemy alu), ale systemowe (nie wykonywane specjalnie na zamówienie, tylko z gotowych elementów). Jeszcze nie zgłębiałam dokładnie tematu...

Takie mi się podobają:

http://img189.imageshack.us/img189/8437/15457235.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/921/79977886.jpg

właśnie się dowiedziałam, że taki styro, jak chcę, o grubości 15 cm to mogę mieć.... na wrzesień. czyli trzeba będzie kombinować warstwami :(

dobrze, że mi przypomniałaś o tych deskach - wykonawca kazał wziąć 2 kubiki, żeby już było do końca budowy. zaraz dzwonię.

wykonawcy mnie reklamowałaś? dobrze zrozumiałam? do tej pory to chyba było zazwyczaj na odwrót :D a o czego ten wykonawca?

wiadomość na priva ślę w tej chwili.

Tatarak, a gdzie Ty się dokładnie budujesz? napisz mi na priva, please. Bo ostatnio reklamowałam Ciebie wykonawcy i nie byłam w stanie powiedzieć.

Zamów od razu deski szalunkowe na wieniec itp., co masz płacić dwa razy za transport.

ja miałem jedne deski przez cała budowę - smarowane takim płynem, że łatwo odchodziły i były czyste