Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak - usiądź i policz czy opłaca Ci się bawić w transport piachu, cementu, woda, prąd do betoniarki i uzyskiwać zaprawe o róznych parametrach - raz lepsze a raz gorsze. Czy nie jest lepiej zamówić gotową zaprawe w betoniarni przywożoną co 3dni.

U mnie tak było - zrobiona w ziemii wanna z desek wyłozona folią i przywozili co 3dni - murowanie idzie szybciej, zaprawa trzyma parametry a chemia pozwala murować po 2dniach.

zgadzam się z Wojtkiem

szkoda że tak nie robisz beton z betoniarni raz że trzyma normę dwa że taniej

co do tego słupa (ja mam 4) muszę zobaczyć na zdjęciu jak coś to wkleję

Z betonem już trochę musztarda... bo co z tym cementem zrobię? ale z słupami wszystkie rady mile widziane.

oraz pytanko: będziemy zmuszeni kłaść styro na fundamenty dwoma warstwami - 5 + 10 cm. widzę to tak:

najpierw płyty 10-centymetrowe na normalny klej do styro (np. Lepstyr),

a potem na mijankę płyty 5-centymetrowe - i tu pan z hurtowni sugeruje, żeby do klejenia użyć kleju w piance (Styroflex), bo będzie szybciej i już po 2 godzinach od przyklejenia drugiej warstwy można zacząć zasypywanie fundamentów. tak sobie myślę, że cenowo różnica wyjdzie ok. 70 zł (tyle więcej trzeba zapłacić za piankę niż klej do drugiej warstwy), a chyba faktycznie będzie szybciej i łatwiej. co myślicie?

tylko membrana. więc deski trzeba będzie na koniec puścić z dymem :)

u mnie deski częściowo pali się w "pseudo kominku" uratował nam d...ka tej zimy

a reszta po oczyszczeniu odgwoździowaniu jest= będzie=robi się podłoga na stryszku

na słupy patrzyłam omalowane czarnym mazidłem dysperbitem 2 razy wymurowane z bloczków z środeka wystają zbrojenia rdzeń zalany betonem na wierzchu plaspapa i dalej do góry z cegły

w którą stronę? ;) Dlatego tak dużo, żeby nie było kapinosu po byku.

Ja mam najpierw 5, potem 10. I pamiętam, że był jakiś problem z klejeniem warstw do siebie, bo aquastyr jest śliski. Też lecieli na piankę.

o dzięki za odpowiedź, teraz mam jasność :)

Salik, my na elewację planujemy 20 cm. a Ty?

na słupy patrzyłam omalowane czarnym mazidłem dysperbitem 2 razy wymurowane z bloczków z środeka wystają zbrojenia rdzeń zalany betonem na wierzchu plaspapa i dalej do góry z cegły

słupy masz murowane z bloczków i tylko sam środek z drutami jest zalany betonem? to było to w ogóle szalowane?