Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My mamy u siebie 12cm XPS-a.

A pytałaś jaki największy rozmiar robią od ręki?

Dla XPS-a (wiem że go nie bierzesz, ale podejrzewam że jest podobnie) producenci robią generalnie rozmiary parzyste, a nieparzyste tylko na zamówienie.

do września robią tylko do 10 cm grubości. tako rzecze pan z hurtowni. a hydromax i aqua w ogóle mają max 10 cm.

Tak mi wyszło z mądrych lektur. Madeleine - Ty masz warstwowo, przemieszcza się?

No wiesz, do góry nie spadnie, na dole też nie ma jak, a po bokach jest obsypany ziemią ;) Poza tym sklejony ze sobą i fundamentem. No nie ma jak się przemieszczać.

Aquastyr od ręki/ krótkiego zamówienia jest do 10cm.

Salik, a na elewację jak dawaliście te 20cm? 2 warstwy czy 20cm z frezem? I jaka lambda?

muszę mieć od razu problem? może mnie zwyczajnie ciekawość zżera?

a tak serio - no cały czas mam na uwadze te moje słupy - z ławy sterczą startery (w sensie pręty zbrojeniowe) i rozumiałam, że trzeba je zaszalowac i zabetonować. to muszę kupić deski szalunkowe. najlepiej od razu tyle, żeby starczyło na strop.

ale może nie trzeba szalować? skoro u Kaśki obudowali pręty bloczkami i w środek wlali beton? to bym nie musiała teraz desek kupować. wolałabym później.

Salik, to jeszcze ostatnie pytanie :) A pod wylewki co? też 20cm? Bo mam zgryz: czy EPS100, czy wystarczy podłoga (EPS80). I co do garażu.

EPS100 ma lambdę 0,037, EPS80 - 0,038. A różnica w cenie 20%. Jednak się boję uginania, bo 20cm to sporo.

Do szarego trzeba sporo dopłacić, poza tym mam poczucie, że nie dopilnuję wystarczająco dobrze przy układaniu i nic to mi nie da.

wojgoc dobrze mówi - wszystkie rzeczy typu słupy, podciągi i inne powinny być opisane/rozrysowane w projekcie.

Rozrysowane ma pewnie konstrukcyjnie, ale nie wykonawczo - tzn. jak szalować, czym zalewać, izolowac itd.

Salik, jak masz OZC (a pisałeś, że masz wyliczone), to podstaw sobie odpowiednie dane dla różnych warstw styropianu. SPrawdzić, ile zmniejszysz straty ciepła na podłodze na gruncie i przeliczysz, czy jest sens pakowac kasę czy nie.

Na podłogę dajemy 15cm, raczej EPS100 i coś ciepłego (0.034, nie wiem czy to nie wymusi EPS200).

Chociaż ciągle się biję z myślami czy nie dać XPS-a jako pierwszą warstwie od chudziaka, a dopiero druga z EPS-a.

Co do uginania - ile planujesz wylewki?

Wylewki chciałam mało, 5cm, ale już widzę po deszczach, że mam bardzo nierówno wylany chudziak - będzie więcej, pewnie 6-7cm.

Salik, no to nie rozumiem, dlaczego tak? Podłoga wychodzi Wam U = 0.193 przy 0,034, ściany U = 0.156. Spora różnica.

Salik, to jeszcze ostatnie pytanie :) A pod wylewki co? też 20cm? Bo mam zgryz: czy EPS100, czy wystarczy podłoga (EPS80). I co do garażu.

EPS100 ma lambdę 0,037, EPS80 - 0,038. A różnica w cenie 20%. Jednak się boję uginania, bo 20cm to sporo.

Do szarego trzeba sporo dopłacić, poza tym mam poczucie, że nie dopilnuję wystarczająco dobrze przy układaniu i nic to mi nie da.

Tatarak,

EPS100 to styro podlogowy a EPS80 czy EPS70 to fasadowy - chyba, ze ja juz przestałem się orientować.

ilośc styro pod wylewki masz zawartą w projekcie, ale 20cm to jak wiem daja ludki do domów pasywnych.