Tatarak 07.07.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 15 cm aquastyru na fundamenty, a 20 cm ma iść na elewację. Wojtek, przeczytaj dokładnie, co Kasia napisała - przecież by klinkieru nie smarowała dysperbitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 My mamy u siebie 12cm XPS-a.A pytałaś jaki największy rozmiar robią od ręki?Dla XPS-a (wiem że go nie bierzesz, ale podejrzewam że jest podobnie) producenci robią generalnie rozmiary parzyste, a nieparzyste tylko na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 powyzej gruntu ma pewnie z klinkieru, ale faktycznie jesli szalowala to tylko powyzej gruntu.a na elewację też aquastyr?ile bedzie Ci kosztowal ten aquastyr na fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 salik,Ty masz basen na swojej dzialce i nie dziwię się, ze daleś xps-a. Tatarak ma normalne parametry gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 My mamy u siebie 12cm XPS-a. A pytałaś jaki największy rozmiar robią od ręki? Dla XPS-a (wiem że go nie bierzesz, ale podejrzewam że jest podobnie) producenci robią generalnie rozmiary parzyste, a nieparzyste tylko na zamówienie. do września robią tylko do 10 cm grubości. tako rzecze pan z hurtowni. a hydromax i aqua w ogóle mają max 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Tak mi wyszło z mądrych lektur. Madeleine - Ty masz warstwowo, przemieszcza się? No wiesz, do góry nie spadnie, na dole też nie ma jak, a po bokach jest obsypany ziemią Poza tym sklejony ze sobą i fundamentem. No nie ma jak się przemieszczać. Aquastyr od ręki/ krótkiego zamówienia jest do 10cm. Salik, a na elewację jak dawaliście te 20cm? 2 warstwy czy 20cm z frezem? I jaka lambda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 a na elewację też aquastyr? ile bedzie Ci kosztowal ten aquastyr na fundamenty? nie no, po co na elewację aquastyr. tylko na fundamenty - sam styr. ok. 2,5 k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 powyzej gruntu ma pewnie z klinkieru, ale faktycznie jesli szalowala to tylko powyzej gruntu. Kaaaaśkaaa! czy szalowałaś i gdzie? bo się zrobiło zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 a w czym masz problem odnosnie słupów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Elewacji jeszcze nie robiliśmy, ale na elewację zdecydowanie 20cm w jednym kawałku.Który - to się jeszcze okaże, ale pewnie 0.034 (zależy jak będą wyglądały ceny kiedy będziemy robili elewację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 muszę mieć od razu problem? może mnie zwyczajnie ciekawość zżera? a tak serio - no cały czas mam na uwadze te moje słupy - z ławy sterczą startery (w sensie pręty zbrojeniowe) i rozumiałam, że trzeba je zaszalowac i zabetonować. to muszę kupić deski szalunkowe. najlepiej od razu tyle, żeby starczyło na strop. ale może nie trzeba szalować? skoro u Kaśki obudowali pręty bloczkami i w środek wlali beton? to bym nie musiała teraz desek kupować. wolałabym później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Salik, to jeszcze ostatnie pytanie A pod wylewki co? też 20cm? Bo mam zgryz: czy EPS100, czy wystarczy podłoga (EPS80). I co do garażu. EPS100 ma lambdę 0,037, EPS80 - 0,038. A różnica w cenie 20%. Jednak się boję uginania, bo 20cm to sporo. Do szarego trzeba sporo dopłacić, poza tym mam poczucie, że nie dopilnuję wystarczająco dobrze przy układaniu i nic to mi nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 zapytaj sie kierbuda, poza tym zajrzyj w część konstrukcyjną projektu, gdzie takie sprawy jak wylewany slup czy z bloczków winny być wyraźnie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Na podłogę dajemy 15cm, raczej EPS100 i coś ciepłego (0.034, nie wiem czy to nie wymusi EPS200).Chociaż ciągle się biję z myślami czy nie dać XPS-a jako pierwszą warstwie od chudziaka, a dopiero druga z EPS-a.Co do uginania - ile planujesz wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 wojgoc dobrze mówi - wszystkie rzeczy typu słupy, podciągi i inne powinny być opisane/rozrysowane w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 muszę mieć od razu problem? może mnie zwyczajnie ciekawość zżera? ale się uśmiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 wojgoc dobrze mówi - wszystkie rzeczy typu słupy, podciągi i inne powinny być opisane/rozrysowane w projekcie. Rozrysowane ma pewnie konstrukcyjnie, ale nie wykonawczo - tzn. jak szalować, czym zalewać, izolowac itd. Salik, jak masz OZC (a pisałeś, że masz wyliczone), to podstaw sobie odpowiednie dane dla różnych warstw styropianu. SPrawdzić, ile zmniejszysz straty ciepła na podłodze na gruncie i przeliczysz, czy jest sens pakowac kasę czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Na podłogę dajemy 15cm, raczej EPS100 i coś ciepłego (0.034, nie wiem czy to nie wymusi EPS200). Chociaż ciągle się biję z myślami czy nie dać XPS-a jako pierwszą warstwie od chudziaka, a dopiero druga z EPS-a. Co do uginania - ile planujesz wylewki? Wylewki chciałam mało, 5cm, ale już widzę po deszczach, że mam bardzo nierówno wylany chudziak - będzie więcej, pewnie 6-7cm. Salik, no to nie rozumiem, dlaczego tak? Podłoga wychodzi Wam U = 0.193 przy 0,034, ściany U = 0.156. Spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Salik, to jeszcze ostatnie pytanie A pod wylewki co? też 20cm? Bo mam zgryz: czy EPS100, czy wystarczy podłoga (EPS80). I co do garażu. EPS100 ma lambdę 0,037, EPS80 - 0,038. A różnica w cenie 20%. Jednak się boję uginania, bo 20cm to sporo. Do szarego trzeba sporo dopłacić, poza tym mam poczucie, że nie dopilnuję wystarczająco dobrze przy układaniu i nic to mi nie da. Tatarak, EPS100 to styro podlogowy a EPS80 czy EPS70 to fasadowy - chyba, ze ja juz przestałem się orientować. ilośc styro pod wylewki masz zawartą w projekcie, ale 20cm to jak wiem daja ludki do domów pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Na podłogę dajemy 15cm, raczej EPS100 i coś ciepłego (0.034, nie wiem czy to nie wymusi EPS200). Chociaż ciągle się biję z myślami czy nie dać XPS-a jako pierwszą warstwie od chudziaka na Twoim miejscu tez tak bym zrobił - lepiej chuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts