Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

izolacja proponowana prze projektanta powinna być, jak szalować to bez przesady, ale czy wylewany betonem np. B20 czy też z bloczków fundamentowych to musi być

wydaje mi się, że jak słup konstrukcyjny, to konstrukcyjny, czyli stal i zalany betonem. Jakim betonem - zgadza się, powinno byc w projekcie. Ale mnie się wydawało, że Tatarak próbuje ustalić kiedy zalewać słupy, czym (tzn. to już chyba ustaliła) i jak, kiedy izolować.

zapytaj sie kierbuda,

poza tym zajrzyj w część konstrukcyjną projektu, gdzie takie sprawy jak wylewany slup czy z bloczków winny być wyraźnie opisane.

no to chyba nie w moim "tanim projekcie nieindywidualnym" :( ja mam zbrojenie rozrysowane i amen.

zostaje kierbud albo wykonawcy albo Wy :)

wydaje mi się, że jak słup konstrukcyjny, to konstrukcyjny, czyli stal i zalany betonem. Jakim betonem - zgadza się, powinno byc w projekcie. Ale mnie się wydawało, że Tatarak próbuje ustalić kiedy zalewać słupy, czym (tzn. to już chyba ustaliła) i jak, kiedy izolować.

ale się uśmiałam :rotfl:

to z czego sie tak usmiałaś?

Tatarak,

EPS100 to styro podlogowy a EPS80 czy EPS70 to fasadowy - chyba, ze ja juz przestałem się orientować.

ilośc styro pod wylewki masz zawartą w projekcie, ale 20cm to jak wiem daja ludki do domów pasywnych.

trochę się ostatnio pozmieniało, wszyscy chrzczą styro ;) Rozmawiałam dziś z przedstawicielem Swisspora, ich podłoga/sufit ma EPS80. A termoorganika chyba nawet mniej.

W projekcie mam wylewki anhydrytowe, 3,5cm ;) I do tego 20cm styro.

Salik, podobno U powinno być dla wszystkich przegród zbliżone (ściany, podłoga, sufit). U CIebie jest dysproporcja.

Ad rem: Tatarak, weź jakąś fuchę jeszcze albo odwrotnie, przyjedź do mnie okna opijać, a nie martw się słupami :) Od tego masz kierbuda.

ja próbuję ustalić WSZYSTKO i dlatego sama zaczynam się gubić. ;)

dobra, zamawiam te deski na szalunek, bo wykonawca mówił, że będą potrzebne, a to on ma się znać na wyczytywaniu wszystkiego z projektu, co nie?

a właśnie mnie elektryk ucieszył wiadomością, że energetyka się doszukała, iż poprzedni właściciel nie uiścił ostatniej raty opłaty za skrzynkę pomiarową, i muszę jutro na odbiór przynieść pokwitowanie, że tę opłatę wniosłam. i kolejny tysiączek bzzzzziuuuu...

Wojgoc, za szybko czytasz i część dowcipów Ci umyka ;) wróć sobie parę(naście) postów wcześniej na spokojnie i zatrybisz :D

a myślałam, że tylko ja jestem ostatnio przepracowana i nie wszystko do mnie dociera w odpowiednim momencie. w sumie to pocieszające, że "nie jestem sama, nieeeee" (kto to śpiewał?)

nie masz? U mnie każdy słup/podciąg jest oddzielnie rozrysowany (część konstrukcyjna)

u mnie zbrojenia słupów są rozrysowane tylko.

ja w każdym razie nie widzę nic o tym, czy one mają być szalowane czy murowane z bloczków i zalewane. ale ja słabo widzę ostatnio, więc ten - to o niczym nie musi świadczyć.

Ok, po kolei

z tego:

Kaaaaśkaaa! czy szalowałaś i gdzie? :) bo się zrobiło zamieszanie.

a w czym masz problem odnosnie słupów?

muszę mieć od razu problem? może mnie zwyczajnie ciekawość zżera?

:lol2:

Ad rem: Tatarak, weź jakąś fuchę jeszcze albo odwrotnie, przyjedź do mnie okna opijać, a nie martw się słupami :) Od tego masz kierbuda.

Madeleine, załozyłabys jakiś dziennik albo galerie, żebyśmy popodziwiać :)

Nie mam pojęcia, kto śpiewał, ale trafne :D

Okna tytanowe thermo z MS. Jakieś takie super-duper ciepłe, ciepła ramka, wzmcnienia termiczne, trzecia szyba. O takie:

http://www.ms.pl/index.php/press_room/informacje_prasowe/artykuly_eksperckie/wzmocnienia_termiczne_ms_rewolucja_czy_nowy_standard

Dla okna referencyjnego już nie pamiętam, chyba 0,8 albo 0,89.

W środku białe, z zewnątrz oczywiście antracyt :)

Zbieram się i jadę odkurzać. Jakbyś potrzebowała na pewnym etapie - znalazłam gościa na allegro, który handluje sprowadzanymi odkurzaczami przemysłowymi. Kupiłam właśnie takie cudo i jadę zbierać wodę z garażu, bo ma być sucho - jutro wchodzą elektrycy i hydraulicy.

Spirea, na dziennik to ja już czasu nie mam. Ale daj adres mailowy na priva, to Ci wyślę linka do zdjęć.

Zbieram się i jadę odkurzać. Jakbyś potrzebowała na pewnym etapie - znalazłam gościa na allegro, który handluje sprowadzanymi odkurzaczami przemysłowymi. Kupiłam właśnie takie cudo i jadę zbierać wodę z garażu, bo ma być sucho - jutro wchodzą elektrycy i hydraulicy.

Spirea, na dziennik to ja już czasu nie mam. Ale daj adres mailowy na priva, to Ci wyślę linka do zdjęć.

oki, a z odkurzaniem to przerąbana sprawa.

W weekend musimy wysprzątac, żeby można było styro rozłożyć.