wojgoc 07.07.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Rozrysowane ma pewnie konstrukcyjnie, ale nie wykonawczo - tzn. jak szalować, czym zalewać, izolowac itd. izolacja proponowana prze projektanta powinna być, jak szalować to bez przesady, ale czy wylewany betonem np. B20 czy też z bloczków fundamentowych to musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 izolacja proponowana prze projektanta powinna być, jak szalować to bez przesady, ale czy wylewany betonem np. B20 czy też z bloczków fundamentowych to musi być wydaje mi się, że jak słup konstrukcyjny, to konstrukcyjny, czyli stal i zalany betonem. Jakim betonem - zgadza się, powinno byc w projekcie. Ale mnie się wydawało, że Tatarak próbuje ustalić kiedy zalewać słupy, czym (tzn. to już chyba ustaliła) i jak, kiedy izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 zapytaj sie kierbuda, poza tym zajrzyj w część konstrukcyjną projektu, gdzie takie sprawy jak wylewany slup czy z bloczków winny być wyraźnie opisane. no to chyba nie w moim "tanim projekcie nieindywidualnym" ja mam zbrojenie rozrysowane i amen. zostaje kierbud albo wykonawcy albo Wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Spirea - właśnie to miałem na myśli pisząc że lambda będzie zależała głównie od ceny danego styropianu w momencie jego zakupu i opłacalności takiego zakupu. Madeleine - nie rozumiem pytania odnośnie podłogi.Dlaczego 'jak'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 wydaje mi się, że jak słup konstrukcyjny, to konstrukcyjny, czyli stal i zalany betonem. Jakim betonem - zgadza się, powinno byc w projekcie. Ale mnie się wydawało, że Tatarak próbuje ustalić kiedy zalewać słupy, czym (tzn. to już chyba ustaliła) i jak, kiedy izolować. ale się uśmiałam to z czego sie tak usmiałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Tatarak, EPS100 to styro podlogowy a EPS80 czy EPS70 to fasadowy - chyba, ze ja juz przestałem się orientować. ilośc styro pod wylewki masz zawartą w projekcie, ale 20cm to jak wiem daja ludki do domów pasywnych. trochę się ostatnio pozmieniało, wszyscy chrzczą styro Rozmawiałam dziś z przedstawicielem Swisspora, ich podłoga/sufit ma EPS80. A termoorganika chyba nawet mniej. W projekcie mam wylewki anhydrytowe, 3,5cm I do tego 20cm styro. Salik, podobno U powinno być dla wszystkich przegród zbliżone (ściany, podłoga, sufit). U CIebie jest dysproporcja. Ad rem: Tatarak, weź jakąś fuchę jeszcze albo odwrotnie, przyjedź do mnie okna opijać, a nie martw się słupami Od tego masz kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 wydaje mi się, że jak słup konstrukcyjny, to konstrukcyjny, czyli stal i zalany betonem. Jakim betonem - zgadza się, powinno byc w projekcie. Ale mnie się wydawało, że Tatarak próbuje ustalić kiedy zalewać słupy, czym (tzn. to już chyba ustaliła) i jak, kiedy izolować. ja próbuję ustalić WSZYSTKO i dlatego sama zaczynam się gubić. dobra, zamawiam te deski na szalunek, bo wykonawca mówił, że będą potrzebne, a to on ma się znać na wyczytywaniu wszystkiego z projektu, co nie? a właśnie mnie elektryk ucieszył wiadomością, że energetyka się doszukała, iż poprzedni właściciel nie uiścił ostatniej raty opłaty za skrzynkę pomiarową, i muszę jutro na odbiór przynieść pokwitowanie, że tę opłatę wniosłam. i kolejny tysiączek bzzzzziuuuu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Od tego masz kierbuda. ha ha ha ha ha! okna już masz? jakie? kolor, model, producent i U - szybciutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 no to chyba nie w moim "tanim projekcie nieindywidualnym" ja mam zbrojenie rozrysowane i amen. zostaje kierbud albo wykonawcy albo Wy nie masz? U mnie każdy słup/podciąg jest oddzielnie rozrysowany (część konstrukcyjna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 to z czego sie tak usmiałaś? Wojgoc, za szybko czytasz i część dowcipów Ci umyka wróć sobie parę(naście) postów wcześniej na spokojnie i zatrybisz a myślałam, że tylko ja jestem ostatnio przepracowana i nie wszystko do mnie dociera w odpowiednim momencie. w sumie to pocieszające, że "nie jestem sama, nieeeee" (kto to śpiewał?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 nie masz? U mnie każdy słup/podciąg jest oddzielnie rozrysowany (część konstrukcyjna) u mnie zbrojenia słupów są rozrysowane tylko. ja w każdym razie nie widzę nic o tym, czy one mają być szalowane czy murowane z bloczków i zalewane. ale ja słabo widzę ostatnio, więc ten - to o niczym nie musi świadczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Ok, po kolei to z czego sie tak usmiałaś? z tego: Kaaaaśkaaa! czy szalowałaś i gdzie? bo się zrobiło zamieszanie. a w czym masz problem odnosnie słupów? muszę mieć od razu problem? może mnie zwyczajnie ciekawość zżera? Ad rem: Tatarak, weź jakąś fuchę jeszcze albo odwrotnie, przyjedź do mnie okna opijać, a nie martw się słupami Od tego masz kierbuda. Madeleine, załozyłabys jakiś dziennik albo galerie, żebyśmy popodziwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 ja próbuję ustalić WSZYSTKO i dlatego sama zaczynam się gubić. WSZYSTKIEGO NIE DA USTALIĆ - czyzbyś pogubiła karteczki z kajecików?. poza tym sama się gubisz i innym mieszasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Nie mam pojęcia, kto śpiewał, ale trafne Okna tytanowe thermo z MS. Jakieś takie super-duper ciepłe, ciepła ramka, wzmcnienia termiczne, trzecia szyba. O takie: http://www.ms.pl/index.php/press_room/informacje_prasowe/artykuly_eksperckie/wzmocnienia_termiczne_ms_rewolucja_czy_nowy_standard Dla okna referencyjnego już nie pamiętam, chyba 0,8 albo 0,89. W środku białe, z zewnątrz oczywiście antracyt Zbieram się i jadę odkurzać. Jakbyś potrzebowała na pewnym etapie - znalazłam gościa na allegro, który handluje sprowadzanymi odkurzaczami przemysłowymi. Kupiłam właśnie takie cudo i jadę zbierać wodę z garażu, bo ma być sucho - jutro wchodzą elektrycy i hydraulicy. Spirea, na dziennik to ja już czasu nie mam. Ale daj adres mailowy na priva, to Ci wyślę linka do zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 madeleine,to ja tez poproszę o linka do zdjęć. adres mailowy masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Zbieram się i jadę odkurzać. Jakbyś potrzebowała na pewnym etapie - znalazłam gościa na allegro, który handluje sprowadzanymi odkurzaczami przemysłowymi. Kupiłam właśnie takie cudo i jadę zbierać wodę z garażu, bo ma być sucho - jutro wchodzą elektrycy i hydraulicy. Spirea, na dziennik to ja już czasu nie mam. Ale daj adres mailowy na priva, to Ci wyślę linka do zdjęć. oki, a z odkurzaniem to przerąbana sprawa. W weekend musimy wysprzątac, żeby można było styro rozłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Wojgoc, za szybko czytasz i część dowcipów Ci umyka wróć sobie parę(naście) postów wcześniej na spokojnie i zatrybisz na razie zatrybiłem dwie rzeczy: 1.ze projekt masz do du.y, 2. pęd do wiedzy robi Ci przeciąg w kajecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 WSZYSTKIEGO NIE DA USTALIĆ - czyzbyś pogubiła karteczki z kajecików?. poza tym sama się gubisz i innym mieszasz... co nie ustalę, to zamieszam... powinieneś mnie na duchu podnosić, a nie dodatkowo w poczucie winy wpędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 na razie zatrybiłem dwie rzeczy: 1.ze projekt masz do du.y, 2. pęd do wiedzy robi Ci przeciąg w kajecie teraz ja się uśmiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 projekt masz do du.y inna rzecz, że kto nie ma swojemu nic do zarzucenia, niech pierwszy rzuci kamieniem... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts