Tatarak 07.07.2011 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Okna tytanowe thermo z MS. Jakieś takie super-duper ciepłe, ciepła ramka, wzmcnienia termiczne, trzecia szyba. O takie: http://www.ms.pl/index.php/press_room/informacje_prasowe/artykuly_eksperckie/wzmocnienia_termiczne_ms_rewolucja_czy_nowy_standard Magda, brałaś je od Baumana? Robiłaś porównanie z Jezierskim? Bo p. Mariusz mi MS odradzał (że niby nie dość sztywne czy cośtamcośtam) i zastanawiam się, w czym faktycznie tkwi różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Brałam. Robiłam porównanie. MS są minimalnie cieplejsze i minimalnie cichsze (ale to wg mnie marketing i nie przekłada się to na faktyczne zyski cieplne). Wyglądają całkiem sztywno, jak mam być szczera A wolałam nie ryzykować z Jezierskim. Niby wyszedł na prostą, ale wiadomo. Poza tym na MS był krótki termin realizacji - moje okna były gotowe w 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 rozumiem; tak między nami, z tą sztywnością to pewnie bajka a jaki masz montaż? i drzwi! wybrałaś już drzwi wejściowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 W wątku okiennym nie mam odwagi się wychylić, ale ogólnie uważam, że te produkty są do siebie bardzo zbliżone i minimalne różnice są rozdmuchiwane do niebotycznych rozmiarów, żeby zyskać przewagę marketingową. Drzwi mam super, zresztą już zamontowane Z płyty osb na kłódkę. Garaż i tylne wejście zabite na amen. Docelowo będzie najprawdopodobniej CAL Zyndram (ew. Zawisza) antracyt rzecz jasna (na sośnie, bo wtedy nie widać usłojenia drewna). Otwierane na zewnątrz, ciepłe - Ud=1,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 o, to ja chyba widziałam te drzwi w bel-polu albo gdzieś. nie mam pewności, czy to to, ale o ile bardzo nam się spodobały z zewnątrz, to od środka już nie wyglądały tak atrakcyjnie i małżonek je zdyskwalifikował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Madeleine - jaki kupiłaś odkurzacz przemysłowy, za ile i u kogo?Co do U przegród - nie słyszałem do tej pory żeby U przegród miało być zbliżone.Zresztą ciepło nie umyka jednakowo przez przegrody tylko tutaj mniej, tam więcej.Z tego co piszesz można między wierszami wyczytać że lepiej mieć gorsze U, ale podobne do siebie niż jedno lepsze, a drugie gorsze.Co moim zdaniem nie jest prawdą.A chcąc mieć takie samo U musiałbym chyba wybudować bunkier, a nie dom...Swoją drogą - dosyć dużą masz dysproporcję między grubością styropianu, a wylewki. Jeszcze coś odnośnie okien - u nas MS miały jedną, acz zdecydowaną wadę w stosunku do okien na profilach Schueco.Słabsze profile, a co za tym idzie znacząco mniejsze maksymalne wymiary i niemożliwość wykonania okien w naszych rozmiarach.A nawet wtedy te mniejsze okna, wychodziły tylko minimalnie taniej niż innego producenta na Schueco. Edytowane 7 Lipca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 W wątku okiennym nie mam odwagi się wychylić, ale ogólnie uważam, że te produkty są do siebie bardzo zbliżone i minimalne różnice są rozdmuchiwane do niebotycznych rozmiarów, żeby zyskać przewagę marketingową. Drzwi mam super, zresztą już zamontowane Z płyty osb na kłódkę. Garaż i tylne wejście zabite na amen. Docelowo będzie najprawdopodobniej CAL Zyndram (ew. Zawisza) antracyt rzecz jasna (na sośnie, bo wtedy nie widać usłojenia drewna). Otwierane na zewnątrz, ciepłe - Ud=1,0. męczę drzwi zewnętrzne, więc zajrzałam. Ładne. Faktycznie na sośnie nie widać usłojenia? A fakturę? Jakoś docieplacie specjalnie, bo 1,0 jest zadeklarowane dla drzwi pełnych. Gdzie zamawiasz tego Cala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.07.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Tatarak nie nadążam za Tobą, uff . Ja jak Wojgoc, nie załapałam wszystkiego, a tylko pół dnia byłam zajęta Ja z kolei próbuję rozgryźć swój projekt zjazdu, zaczynam od mniejszych rzeczy . I tyle samo nie wiem, ile wiem. Nie jestem techniczna i męczę się strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Salik, odkurzacz taki chyba: http://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-nilfisk-alto-z-gniazdkiem-i1691645791.html Ale mój wygląda jak nówka sztuka, nawet rysy nie miał. Natomiast gniazdka nie wyczaiłam Odkurza dobrze, wodę też nieźle zbiera. Ad styropianu i wylewki - jestem po spotkaniu z wylewkarzem, no i będzie wylewki 6-7, a reszta styro (do not ask, ile w najniższym miejscu trzeba dosztukować...). Przy grubszej warstwie wylewki jest problem z podłogówką i jej bezwładnością. Z wymiarami okien MS nie zauważyłam - ale ja nie mam jakichś strasznie wielkich okien. Ok, veka się wyłożyła i nie chcieli mi przeszklić ściany 450x230 na trzy części, tylko 4, ale w kilku innych miejscach się dało bez problemu. Za to porównując do heka czy jezierskiego moje okna są cieplejsze. Z tym, że jak napisałam wcześniej - uważam to za marketing, a nie prawdę Poza tym głównie decydował fakt, że chciałam być 100% pewna, że przyjadą w zadeklarowanym terminie i nie będzie obsuwy z montażem. No i nie było, wszystko się zgrało idealnie. Profil na żywo oglądałam przelotnie przy zamówieniu, teraz za to mogłam się mu przypatrzyć - ładny jest Tatarak, zmartwiłaś mnie tymi drzwiami Ja je widziałam na Robotniczej w Lakbudzie, nie zauważyłam nic niepokojącego, wyglądały ok. Spirea, w wątku z drzwiami ktoś się chwalił dokładnie takimi. Mówi, że są gładkie i ładne, nie widać słojów ani nic. Z dociepleniem jeszcze dumam. Drzwi i tak chcemy montować na końcu, razem z bramą. Jeśli zamawiać - to na 100% nie w drzwi.pl bodajże na Zielonogórskiej - byłam tam i obsługa absolutnie fatalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Gniazdko w odkurzaczu umożliwia podpięcie narzędzi (wiertarka, wycinarka itp.) i włączanie odkurzacza w momencie włączenia narzędzia. Bo te odkurzacze my wykorzystujemy do sprzątania, a profesjonaliści do niebrudzenia przy pracach ściennych Ten odkurzacz widziałem i niestety odpada - za mała średnica węża, ciężko by było u nas gruz sprzątać. Niestety takie Hilti jak mieliśmy wypożyczone kosztuje 800zł Te 6-7cm wylewek to anhydrytowych? Sporo, zapłacisz za to jak za zboże... Moje okna z Hekaplastu przyjechały takoż w terminie w którym miały przyjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 odkurzacz do gruzu? to juz Wam się nie chce łopatą do wiadra wlozyć i wynieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Ad styropianu i wylewki - jestem po spotkaniu z wylewkarzem, no i będzie wylewki 6-7, a reszta styro (do not ask, ile w najniższym miejscu trzeba dosztukować...). Przy grubszej warstwie wylewki jest problem z podłogówką i jej bezwładnością. Spirea, w wątku z drzwiami ktoś się chwalił dokładnie takimi. Mówi, że są gładkie i ładne, nie widać słojów ani nic. Z dociepleniem jeszcze dumam. Drzwi i tak chcemy montować na końcu, razem z bramą. Jeśli zamawiać - to na 100% nie w drzwi.pl bodajże na Zielonogórskiej - byłam tam i obsługa absolutnie fatalna. Madeleine, a ile warstw tego styro masz dać? Zadzwoniłam do Budusa na Slężnej. Powiedzieli, że robią za dopłatą w każdym kolorze RAL, ale usłojenie widać. Producent twierdzi, że skoro robi drewniane, to nie po to, zeby nie było widać faktury i usłojenia. Ale pewnie trzeba zobaczyć na żywo. U mnie potwierdziło się, że nie mogę mieć drewnianych i otwieranych na zewnątrz, bo nie mam żadnego zadaszenia i drzwi są narażone na bezpośrednie działanie czynników atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 wojgoc - ale po co mam zasuwać z wiadrem, kiedy mogę wypożyczyć odkurzacz i zrobić to samo 5 razy szybciej?Próbowałeś kiedyś zamiatać w domu w którym były kute ściany?Odkurzaczem ściągniesz _wszystko_ z podłogi, łącznie z toną kurzu pogruzowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 my zamiataliśmy przed oknami. Teraz woleliśmy kupić odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 kurz a gruz to dwie rózne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Małego gruzu nie zbierzesz łopatą do wiadra, chyba że będziesz wybierać palcami.Poza tym jakie to ma znaczenie - odkurzacz jest po prostu dużo wygodniejszy, wydajniejszy i pozwala oszczędzić czas.A na budowie sprzątać trzeba sporo, a czasu brakuje non-stop.Przecież nikt Ci nie zabrania robić wszystkiego ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 07.07.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 jeśli któraś zdecyduje się na drzwi cal to polecam uwadze na Karmelkowej sprzedaje je p. Zygmunt Dolecki ceny lepsze niż np. w Lakbudzie i ekipa do montazu świetna minus (to tak jak wszedzie) do poogladanie na żywo 2-3 pary drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.07.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 o, dzięki Kaśka A gdzie dokładnie na Karmelkowej? Salik, dam znać, jak z rurą i odkurzaniem, bo też nie zamierzam ręcznie wszystkiego zamiatać - zarobiłabym się na śmierć. Ale faktycznie dostałam dwie końcówki - to takie jak w normalnym odkurzaczu, szczelinową i szeroką. Wylewki koniec końców zwykłe. Moje okna z Hekaplastu przyjechały takoż w terminie w którym miały przyjechać No tak, ale najpierw zamawiałeś w Jezierskim? Czy to Spirea? Anyway, wolałam nie ryzykować z kombinowaniem z oknami. Zamówiłam po cenach wiosennych, pomiar zrobiony był w końcu maja, termin montażu ustalony pierwotnie na 25 czerwca. Mieliśmy obsuwę z dachem, więc na nas okna poczekały. No ale nas nie stać na opóźnienia w budowie, bo oznaczałoby to posypanie się całego harmonogramu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 ja też posiłkuje sie odkurzaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2011 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Madeleine - mojemu mężowi pod niektórymi względami naprawdę trudno dogodzić, mnie by te Cale od środka pasowały, więc się nie przejmuj jakbyś potem chciała ten odkurzacz odstąpić, to miej mnie na uwadze, ok? przypuszczam, że będziemy potrzebować. Kaśka - Ty mi tu drzwiami oczu nie mydl, tylko napisz co z tym szalowaniem słupów (strona wcześniej są moje nerwowe pytania ) ps.dzięki za cynk o Karmelkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts