Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Madeleine - ad kafle/pstryczki - no to już zgłupiałam. ja te kafle chcę duże (najlepiej takie 90 na 30 w poziomie), to jak mi wypadnie pstryczek na środku, to się w ogóle da wyciąć?

Ściany w ogóle z pustaków ceramicznych. Aktualnie najlepszą ofertę mam na Robena

Rury - no właśnie, nie wiem, skąd ja wzięłam te 700 zł, chyba z pobożnych życzeń ;)

Salik

Ad. 1 no właśnie komuś to wylewał glazurnik, mówisz, że nie da rady? muszę pogadać z moim murarzem, bo on też robi glazury i będzie wiedział, czy to jest w ogóle wykonalne.

Ad 3 - to fakt, ale ja na szczęście nie mam tego daszku dużo, jakieś 10 m2 chyba.

Ad 11. wyślę Ci adres mailowy na priva i jak możesz, to podeślij :)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak,

co do płytek 30x90 i wiekszych to nim podejmiesz decyzję proponuje abyś poszła z kafelkarzem i niech On oceni czy jest Ci w stanie ładnie połozyć - chodzi o to, że te formaty nie są proste tylko łukowate.

Ja się napaliłem na Luminora z Gardenii - wym. 33x97. Pojechałem z kafelkarzem a On mi , ze się nie podejmuje ich ułozenia - i pokazał mi te niuanse duzych formatów.

co do pstryczków - to otwór zrobisz bez problemu na srodku płytki.

Ad 11 - jest to dużo bardziej skomplikowane.. Trzeba wystąpić do lokalnego ZE o wydanie warunków, potem złożyć projekt, wykonać odbiór, przygotować instrukcję użytkowania, złożyć ja w ZE i trzymać kciuki.

Jak jesteś zainteresowana, to mogę Ci wysłać wytyczne z mojego ZE mailem (odnośnie projektu/instrukcji użytkowania)

A ja też mogę być zainteresowana? I pytanie - rozpatrzyli pozytywnie?

około 25% szczepionych choruje :)

(podobno dlatego zaleca się jeszcze jedną dawkę ale moja lekarka jej nie poleca bo stwierdziła że to raczej takie wyciąganie kasy)

A tak, to prawda, bo teraz jest zwyczaj szczepić tylko jedną dawką. Mój syn miał dwie. Swoją drogą nie wiedziałam, ale ospę można przechodzić dwa razy.

Tatarak, bo prościej jest zrobić dziurę na boku płytki ;)

Ad 1. Wylewkarze mają zrobić wylewkę, ale cieńszą. Nie pełną wysokość, tylko trochę. Resztę robi glazurnik.

A tak, to prawda, bo teraz jest zwyczaj szczepić tylko jedną dawką. Mój syn miał dwie. Swoją drogą nie wiedziałam, ale ospę można przechodzić dwa razy.

moja w ubiegłym roku przechodziła w czerwcu ospę, a w grudniu półpaśćca (a to ten sam wirus).

Ja dalej z tymi odpływami jestem do tyłu.

ad1 - Wylewkarz nie miał problemu ze zrobieniem małego spadku w tym miejscu. Nie chciałabym zostać bez wylewki w ogóle szczególnie z odsłoniętymi rurkami podłogowymi. Tam gdzie ma być odpływ liniowy został wsadzony styropian.

ad4 - Tak mam zrobione, aczkolwiek na odwrót też się będzie stykać :D jeden z drugim. Słyszałam też o ociepleniu fundamentu w tym miejscu, ale słyszałam "po fakcie" więc nie bardzo się interesowałam.

ad6 - przemyśleć, ale raczej tak żeby było wygodnie mieszkańcom :D

ad9 - pamiętać

ad13 popatrz też od strony pralek (i umywalek? czy miało być zmywarek?), jak wygląda przystosowanie do ciepłej wody. Nie wiem czy tam są mieszacze, ja na przykład piorę w 30 stopniach często. Było też na forum cosik. np.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?121730-Pod%C5%82%C4%85czenie-zmywarki-i-pralki-zamiast-do-zimnej-do-c.-w.u.

pozdrawiam

Wojgoc - domyślam się, że takie duże formaty mogą nie być idealnie płaskie, ale że aż tak? i to od renomowanych producentów? to mnie zmartwiłeś :(

znalazłeś dziennik?

Salik - ruszałeś tę procedurę do agregatu?

Madeleine - mam znajomą, która raz przeszła ospę jako dziecko, a drugi raz razem ze swoim dzieckiem. w wieku 30 lat - dramat!

Spirea - ja tego do końca jeszcze nie rozgryzłam, ale opisz, co Ci nie daje sposobu, będziemy kombinować wspólnie

Matilde - święta racja z tym praniem w niskich temp! co do ocieplenia garażu od strony domu - jak się zrobi wylewkę na styro, to jej warstwa będzie jednak oddzielać styro na podłodze od styro na ścianie, bo dylatacji przy ścianie to jednak bym nie uznała za warstwę izolacji. czy coś mi umyka?

Styropian na pewno przed wylewką, mówiłam o odwrotnej kolejności typu styropian na podłogę a na to styropian na ścianę, taka dygresja bez sensu ;) Ale dopytaj się jeszcze może czy nie ocieplać tej ściany też poniżej i jak.

Z rzeczy do pilnowania podczas murarki to jeszcze otwory drzwiowe w dobrych miejscach i odpowiedniej szerokości; okno szczególnie w kuchni na odpowiedniej wysokości.

kiedys mi mój kierbud powiedział, że ocieplanie ściany styro od wewnątrz powoduje sie "pocenie" ściany i w konsekwencji przyspiesza wystepowanie grzyba lub innych plesni na takiej ścianie.

z całą pewnością w pomieszczeniach ogrzewanych i używanych tak, że jakaś wilgoć tam powstaje. ale w nieogrzewanym garażu?

Tatarak - nie ruszałem, bo nie mogę znaleźć elektryka-projektanta, który to pociągnie.

I boję się pomyśleć ile to będzie kosztowało (sama papierkologia, uzgodnienia itp)

a to miała być tańsza i rozsądniejsza alternatywa dla kozy jako źródła ciepła na wypadek wielkiej awarii zasilania.

rozsądniejsza pewnie jest, bo na prądzie z agregatu pociągnie i płyta indukcyjna i pralka i pc (nie twierdzę, że równocześnie, ale jednak), a przy kozie byłoby tylko ciepło. ale już taniością to raczej się nie uda :(

ale przecież jakąś wentylację będę mieć w tym garażu... rany, no przeraziłeś mnie teraz. przecież nie będę robić ogrzewania w garażu. w projekcie był grzejnik, ale źródłem ciepła miał być kocioł gazowy. jak zmieniliśmy na pc i podłogówkę, to oczywiście podłogówki nie będę robić pod autem, a grzejnik zasilany wodą w takiej temp. jak idzie z pc, to musiałby być chyba na długość całej ściany i w ogóle bez sensu. no to garaż nieogrzewany. a wtedy wszyscy mówią, że ściana między domem a garażem musi być ocieplona od strony garażu tak, jak ściany zewnętrzne domu. i w związku z tym będę mieć w garażu grzyba i pleśń?!

pod pc to owszem trójfazowy, ale indukcja chodzi na 230V (wiem, bo mam). muszę o tym koniecznie porozmawiać z elektrykiem...

co to są problemy z sinusoidą? że każde urządzenie elektryczne podłączać przez listy przeciwprzepięciowe, żeby mu nie zaszkodziło?

elektryczność mnie przeraża :(

Matilde - święta racja z tym praniem w niskich temp! co do ocieplenia garażu od strony domu - jak się zrobi wylewkę na styro, to jej warstwa będzie jednak oddzielać styro na podłodze od styro na ścianie, bo dylatacji przy ścianie to jednak bym nie uznała za warstwę izolacji. czy coś mi umyka?

Zaraz, zaraz, ale jak masz garaż nieogrzewany, to się nie daje styro na podlodze. Zanotuj to sobie jako temat do rozpatrzenia :)