salik 15.07.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Teraz większość płyt indukcyjnych wymaga siły.A z sinusoidą mniej więcej o to chodzi - normalne urządzenia się podpina przez listwy, ale z trójfazówką trochę ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.07.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 jak zmieniliśmy na pc i podłogówkę, to oczywiście podłogówki nie będę robić pod autem, a grzejnik zasilany wodą w takiej temp. jak idzie z pc, to musiałby być chyba na długość całej ściany i w ogóle bez sensu. no to garaż nieogrzewany. a wtedy wszyscy mówią, że ściana między domem a garażem musi być ocieplona od strony garażu tak, jak ściany zewnętrzne domu. i w związku z tym będę mieć w garażu grzyba i pleśń?! Projektant policzył mi grzejnik 100x40 i niby ma to dać 8 stopni w trzaskające mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Teraz większość płyt indukcyjnych wymaga siły. a mi się wydawało że dokładnie na odwrót. jak sierota ciągnęłam trójfazowy przez pół domu a tu 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Zaraz, zaraz, ale jak masz garaż nieogrzewany, to się nie daje styro na podlodze. Zanotuj to sobie jako temat do rozpatrzenia z zewnątrz go ocieplam, fundamenty mu ocieplam, to i na podłogę chyba coś wypada położyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Projektant policzył mi grzejnik 100x40 i niby ma to dać 8 stopni w trzaskające mrozy. zależy od temp zasilania w tym grzejniku. jakie masz źródło ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 a mi się wydawało że dokładnie na odwrót. jak sierota ciągnęłam trójfazowy przez pół domu a tu 230V też mi się wydaje, że na odwrót. czyli że na 230, w każdym razie takiej będę szukać. i z 3 polami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.07.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jeszcze odnośnie indukcji - u nas piłka była krótka. Nie chcieliśmy sobie zamykać drogi do wybranych modeli, więc pociągnęliśmy siłę. Jak ktoś nie ma siły, to jasne że wybierze normalną. Natomiast ostatnio jak zerkałem na płyty indukcyjne to jakoś nie rzuciło mi się w oczy żeby większość miała 230. Może po prostu rynek się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 ten model, który mam obecnie, można podłączać i na siłę i na 230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.07.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 z zewnątrz go ocieplam, fundamenty mu ocieplam, to i na podłogę chyba coś wypada położyć? Niekoniecznie, właśnie w przypadku nieogrzewanego na podłogę się nie kładzie, żeby ciągnąć ciepło z gruntu. Nawet dostałam takie odpowiedzi na własne pytanie o grzejnik, może zaraz zobaczę gdzie to było. O tu, na przykład http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180729-W-którym-miejscu-grzejnik-w-garażu&p=4759634#post4759634 Poza tym na forum można takie info znaleźć pewnie w kilku miejscach włącznie z wytłumaczeniem - czemu. Odpowiadając na drugie pytanie - źródło ciepła w postaci PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Matilde, dzięki wielkie - muszę to przestudiować wieczorekiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.07.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Matilde, dzięki wielkie - muszę to przestudiować wieczorekiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.07.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Przestudiowałam i faktycznie chyba bez styro w garażu będzie lepiej. Tylko powstanie różnica poziomów między podłogą domu a garażu- powiedzmy, że w garażu zrobimy ciut grubszą wylewkę, ale przecież nie 20-25 cm, czyli wyjdzie schodek. no trudno. i chyba też trzeba przypilnować, żeby nadproże bramy garażu nie było za wysoko. brama jest wysunięta o 5 m do przodu w stosunku do drzwi, więc nie będzie razić, a skoro podłoga garażu będzie niżej, to i nadproże odpowiednio niżej, hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.07.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 a jak masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 16.07.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 To ja odnośnie skraplania się wody i wilgoci w przypadku ocieplenia ściany garażowej od wew.: Np. na stronie baumita można sobie ściągnąć program do obliczenia punktu rosy. Dla moich parametrów wyszedł on daleko, daleko poza ścianą i styro, więc argument o grzybie i zawilgoceniu uważam za nietrafiony. Pytałam na wszelki wypadek jeszcze arch. i konstruktorkę i oboje powiedzieli, ze problem skraplania się wody na murze występuje częściej na ścianie zew. Garażową nie ma się co stresować. Ze styro na podłodze w garażu też miałam dylemat: dawać czy nie. Ostatecznie daliśmy. czy będzie zimniej w garażu okaże się jak już zamieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.07.2011 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 a jak masz w projekcie? co za pytanie... w projekcie mam ogrzewanie gazowe, w garażu pod oknem grzejnik i ocieplenie takie jak w domu. poza tym, jak już mówiłam, w projekcie to mam takie różne rzeczy, że może spuśćmy zasłonę milczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.07.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 co za pytanie... w projekcie mam ogrzewanie gazowe, w garażu pod oknem grzejnik i ocieplenie takie jak w domu. poza tym, jak już mówiłam, w projekcie to mam takie różne rzeczy, że może spuśćmy zasłonę milczenia? to ja mam prośbę, aby w przyszłości opisując swój problem do rozwiązania najpierw zaczynała od tego, że w tym gawnianym projekcie jest tak i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.07.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 To ja odnośnie skraplania się wody i wilgoci w przypadku ocieplenia ściany garażowej od wew.: Np. na stronie baumita można sobie ściągnąć program do obliczenia punktu rosy. Dla moich parametrów wyszedł on daleko, daleko poza ścianą i styro, więc argument o grzybie i zawilgoceniu uważam za nietrafiony. Pytałam na wszelki wypadek jeszcze arch. i konstruktorkę i oboje powiedzieli, ze problem skraplania się wody na murze występuje częściej na ścianie zew. Garażową nie ma się co stresować. Ze styro na podłodze w garażu też miałam dylemat: dawać czy nie. Ostatecznie daliśmy. czy będzie zimniej w garażu okaże się jak już zamieszkamy to, że akurat w Twoim przypadku jest inaczej, nie znaczy wcale, że argument grzyba czy pleśni jest nietrafiony. Jakoś nie moge skojarzyć by grzyb czy pleśń wystepował na zewnatrz ściany, za to wewnatrz widziałem wielokrotnie. I co to znaczy, że wyliczony przez Ciebie punkt rosy wyszedł daleko poza ścianą i styro - czyli gdzie? na srodku salonu? ja bym się najbardziej stresował ścianą garażową ze względu na np. północne położenie tej ściany. Nie stresowałbym się gdybym ścianę garazu miał na południe. Rozumiem, że dylemat styro na podłodze w garazu też konsultowałaś z architektem i konstruktorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.07.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Z konstruktorem nie było potrzeby, ale arch. zapytałam o zdanie A to, że w obliczeniach punkt rosy wyszedł daleko poza ścianą oznacza, że na 99% nie grozi nam skraplanie pary wodnej na powierzchni ściany. Zamiast stresować się ścianą północną lepiej obliczyć jakiej grubości izolację położyć, żeby uniknąć problemów i zadbać o dobrą wentylację w domu. Każdy ma w domu północną ścianę i jakoś nie każdy ma na niej grzyba. Szczęściarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.07.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 (edytowane) ale co innego mieć połnocną ścianę nieogrzewanego garazu niż części mieszkalnej.a grubość izolacji niewiele ma wspólnego z dobrą wentylacją. Edytowane 18 Lipca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) Postaram się (to do prośby wojgoca z poprzedniej strony) słuchajcie, ile muszą bloczki schnąć, zanim się zacznie nakładać hydroizolację? zakładając, że mi je dziś wymurują do końca i jutro nie będzie padać, to kiedy mogę zacząć smarowanie? bo dziś polało i górna warstwa jest mokruśka Zamotaliście mi tymi północnymi ścianami. Wyguglałam temat punktu rosy, ale nie rozumiem, tego, co na ten temat czytam Wojgoc, dlaczego grubość izolacji ma niewiele wspólnego z dobrą izolacją? albo użyłeś skrótu myślowego albo nie wiem. Edytowane 18 Lipca 2011 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts