Tatarak 18.07.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Z konstruktorem nie było potrzeby, ale arch. zapytałam o zdanie A to, że w obliczeniach punkt rosy wyszedł daleko poza ścianą oznacza, że na 99% nie grozi nam skraplanie pary wodnej na powierzchni ściany. Zamiast stresować się ścianą północną lepiej obliczyć jakiej grubości izolację położyć, żeby uniknąć problemów i zadbać o dobrą wentylację w domu. Każdy ma w domu północną ścianę i jakoś nie każdy ma na niej grzyba. Szczęściarze? Olga, i co Ci powiedział architekt o styro - na podłodze i ścianach garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.07.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Tatarak, chodzilo mi o to zdanie Zamiast stresować się ścianą północną lepiej obliczyć jakiej grubości izolację położyć, żeby uniknąć problemów i zadbać o dobrą wentylację w domu. juz poprawiłem swój wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 znalazłam inny art. : Problem dotyczy zarówno nowych, jak i starych budynków, ponieważ wiąże się z przekroczeniem tzw. "punktu rosy", czyli temperatury, w której wychłodzona para wodna zaczyna się skraplać. Nie zamierzam suszyć prania w garażu, więc pary wodnej to tam dużo nie będzie. widzę to tak: wjeżdżam do garażu autem z wodą lub śniegiem na kołach. temp. w garażu ma powiedzmy ok. +4 stopnie, więc śnieg topnieje, spływa fugami do odpływu - dzieje się to powolutku, ale przy takiej temperaturze woda paruje też bardzo wolno. więc wilgotność będzie pewnie mniej więcej taka, jak na zewnątrz? Po przekroczeniu tzw. "punktu rosy", para wodna zawarta w powietrzu staje się przesycona i skrapla się na bardzo zimnych ścianach. Przy zachowaniu odpowiedniej temperatury i wilgotności pomieszczeń, skraplanie się wody na ścianach jest mało prawdopodobne. Zjawisko to, w przypadku nieodpowiednich warunków cieplno - wilgotnościowych, rozpoczyna się od ościeżnic okiennych i narożników ścian. Związane jest to z rozkładem temperatury na powierzchni ścian, która w tych miejscach jest niższa niż na pozostałym obszarze. Optymalny poziom wilgotności w mieszkaniu powinien wynosić od 45 do 55 proc. W nowo oddanych budynkach poziom ten jest znacznie wyższy, ok. 80 - 90 proc., a w starszych wzrasta do podobnego poziomu zwłaszcza w takich miejscach jak kuchnia, czy łazienka. Rozprzestrzenianie się wilgoci następuje właśnie w wyniku wychłodzenia ścian. Jeśli nie zapewnimy odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach (ok. 20 stopni C), przy jednoczesnym ich wietrzeniu, pojawienie się grzybów i pleśni to tylko kwestia czasu. Może więc rozwiązaniem problemu jest dobra wentylacja garażu? bo przecież nawet, jak ktoś go ogrzewa, to chyba nie do temp. 20 stopni?? Wojgoc, jak będziesz mieć u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 ale co innego mieć połnocną ścianę nieogrzewanego garazu niż części mieszkalnej. a grubość izolacji niewiele ma wspólnego z dobrą wentylacją. ok, akurat mam na północ i jedną ścianę garażu i kawałek ściany domowej. Domową chcemy ocieplić 20 cm, a garażową 15 cm styro fasadowym. to czym się powinnam martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.07.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) ja mam garaż nieogrzewany dwustanowiskowy w bryle domu z wjazdem od północy. Sciana szczytowa garazu jest zachodniopólnocnej strony. Ściany mam 3W od wewnatrz24cm PTh+10cm wełna +12 PTH. Nie będę dodatkowo ocieplał ścian styro od wewnatrz. mam w garazu zamontowany w garazu wentylator. Edytowane 18 Lipca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 ok, akurat mam na północ i jedną ścianę garażu i kawałek ściany domowej. Domową chcemy ocieplić 20 cm, a garażową 15 cm styro fasadowym. to czym się powinnam martwić? ale Ty rozważasz ocieplanie garazu od wewnatrz styro i tu wg mnie pojawia się problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Gdzie nie czytam, piszą, że jeśli jest garaż nieogrzewany w bryle, to jego ścianę sąsiadującą z mieszkaniem należy ocieplić tak, jak wszystkie ściany zewnętrzne domu. Trudno to inaczej zinterpretować niż tak, że konieczne jest ocieplenie ściany między domem a garażem od środka garażu, co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.07.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 tak. wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Efilo, tak masz u siebie? ścianę nieogrzewanego garażu graniczącą z miekszaniem ocieploną od środka wełną? z jakiejś konkretnej przyczyny wybraliście wełnę a nie styro? i jak się to rozwiązanie w ogóle sprawuje? oraz - czy masz styro na podłodze w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 18.07.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Dokładnie tak jak piszesz Tatarak. Ja mam tak już wrysowane ocieplenie w projekt. Wg mnie problem wilgoci na sćianie między domem a nieogrzewanym garażem powstanie właśnie raczej w przypadku braku ocieplenia tej ściany, ponieważ dopiero wówczas występuje znaczna różnica w temp. przegrody jeśli przyjmiemy, ze ściana ma 24cm gr i z jednej str jest 20 stp a z drugiej 4 czy 2. O stratach ciepła już nie wspomnę, bo to oczywiste. Styropian ma zapobiec nagłemu wychłodzeniu ściany, jest też materiałem mało nasiąkliwym i słabo przepuszczającym wilgoć.Hydraulik namówił nas co prawda na zamontowanie kaloryfera w garażu, ale raczej nie zamierzamy go używać. Dom jest wentylowany mechanicznie, garaż oczywiście nie, ale mam nadzieję, że dzięki temu unikniemy pułapki wilgotnych nowych domów.Z tego co mówił nasz arch i pan od reku problem grzyba i pleśni w nowych domach to problem, który wynika często z połączenia dwóch czynników- zbytniej szczelności domu w połączeniu z brakiem wentylacji lub jej marnością. Ze względów ekonomicznych czesto ludzie zaczynają budowę wiosną, a wprowadzają się późną jesienią- dom zwyczajnie nie ma czasu wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Olga - to cieszę się, że to co mówi Twój projektant i gość od reku pokrywa się z moimi wnioskami A'propos schnięcia - zakładając, że zdążymy ze wszystkim, jak to sobie zakładamy (SSO do końca września, dach w październiku), zastanawiam się, czy warto jeszcze jesienią montować okna (nie dachowe, ale w ogóle wszystkie)? wtedy można zacząć robić instalację od razu jak sie wiosną zrobi dość ciepło, ale nawet zimą, gdyby była taka ciepła jak parę lat temu. w takim przypadku mozna by szybciej przystąpić do następnych prac wiosną - tynków, wylewek itp. jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.07.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Dokładnie tak jak piszesz Tatarak. Ja mam tak już wrysowane ocieplenie w projekt. Wg mnie problem wilgoci na sćianie między domem a nieogrzewanym garażem powstanie właśnie raczej w przypadku braku ocieplenia tej ściany, ponieważ dopiero wówczas występuje znaczna różnica w temp. przegrody jeśli przyjmiemy, ze ściana ma 24cm gr i z jednej str jest 20 stp a z drugiej 4 czy 2. O stratach ciepła już nie wspomnę, bo to oczywiste. wychłodzeniu ściany, jest też materiałem mało nasiąkliwym i słabo przepuszczającym wilgoć. przyjmujesz 24cm jako grubość ściany wewnętrznej czy zewnętrznej? ja nie widziałem ścian wewnętrznych o gr. 24cm jak i nie spotkałem się by przy temp. 20st na zewnatrz w środku w garażu było 2 czy 4 st. - chyba, ze w ziemiance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Wojgoc, a nie masz wewnętrznych ścian nośnych? bo ja mam takich od groma na parterze, właściwie to działówek mam raptem parę metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 18.07.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Miałyby, tynki i wylewki, więcej czasu na schnięcie Jeśli zamontujesz okna przed zimą, odpadnie Ci problem zabezpieczania otworów przed śniegiem i deszczem A przewiew i tak pewnie będzie, bo drzwi tymczasowe i milion innych nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 18.07.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 przyjmujesz 24cm jako grubość ściany wewnętrznej czy zewnętrznej? ja nie widziałem ścian wewnętrznych o gr. 24cm jak i nie spotkałem się by przy temp. 20st na zewnatrz w środku w garażu było 2 czy 4 st. - chyba, ze w ziemiance. Jest to grubość ściany pomiędzy domem a garażem. Myślałam, ze o tej ścianie cały czas dyskutujemy. Temp podane, to temp. w domu: 20 stp, a w garażu: 4stp. To przy założeniu, ze na dworze zima i jakieś - 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.07.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 może i mam - nie pomyslałem o nośnych.ale jakbym miał ścianę nośną 24cm, graniczącą z garazem to nie ociepolałbym jej - 24cm tak szybko się wychłodzi a od strony częśći mieszkalnej będzie i tak ogrzewana.a jak już ocieplać to tak jak pisze Efilo- wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.07.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Jest to grubość ściany pomiędzy domem a garażem. Myślałam, ze o tej ścianie cały czas dyskutujemy. Temp podane, to temp. w domu: 20 stp, a w garażu: 4stp. To przy założeniu, ze na dworze zima i jakieś - 20. powiem tylko z własnego doświadczenia bo nie chce wchodzić w polemiki. u nas ściana nośna, ale SILIKAT. garaż nazwijmy to podgrzewany raczej niż ogrzewany ze względu na przyłącze wodne - jakoś nie uśmiecha mi się wymiana licznika co tydzień. temperatura 4 stopnie w podanych wyżej warunkach wydaje mi się mocną abstrakcją. u nas mimo dużej warstwy ocieplenia na zewnątrz temperatura dodatnia jest tylko dzięki ogrzewaniu - oczywiscie przy założeniu że się korzysta z garażu - otwarcie bramy to dość drastyczna wymiana powietrza podłoga mocno ocieplona. wełne mam na ścianie i jeszcze grubiej na suficie. nad garażem są pomieszczenia mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2011 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Sprawdziłam, między mieszkaniem a garażem mam akurat działową 12 cm. A dlaczego lepiej ocieplić ją wełną niż styropianem? Sufit garażu też ocieplimy, chyba zachodzi na niego kawałek naszej sypialni na górze. Efilo - może garaż się tak mocno wyziębia także przez ten styro na podłodze? była tu mowa, że grunt pod domem nie łapie temperatur ujemnych i może naturalnie oddawać ciepło do garażu, o ile nie zostanie odizolowany. Olga - dzięki za odpowiedź w sprawie okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 18.07.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) Tego się właśnie obawiałam...że nawet przy sporym ociepleniu może być trudno o te 4 stp... Dlatego tm bardziej cieszę się, że ściana z domem jednak ocieplona, ale każdy robi jak lubi. Ja wolę, jeśli już, to ogrzewać garaż kaloryferem a nie poprzez ścianę domu. Z garażem przez ścianę sąsiaduje garderoba- pikuś, ale i pokój gościnny, który pewnie w przypadku braku gości będzie bawialnią, więc woleliśmy nie ryzykować tam max. osiągalnej temp. na poziomie 16 stp. Ale fakt, może trzeba było tę ścianę pyknąć wełną...No u mnie już za późno. wełna ma lepsze parametry izolacji akustycznej, ale i ponoć lepiej oddycha. Ale nie brnij w to Tatarak, bo i tu 2 Polaków-3 opinie Edytowane 18 Lipca 2011 przez olgusieniunieczka Dodatek o wełnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.07.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 ja też ociepliłem sufit - dałem 18cm wełny. Nad garażem mam pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts