Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kciuki trzymamy. A czemu 4 tyg. czekania? Rozumiem, że masz już kredyt?

składamy wniosek o podwyższenie kredytu - ten na działkę zwiększamy o ten na budowę. bank kazał się przygotować, że analiza wniosku potrwa 2 tygodnie, przygotowanie aneksu min. tydzień, wypłata 1 transzy po podpisaniu aneksu i złożeniu wniosku do sądu KW - tydzień. W sumie: od wizyty rzeczoznawcy do 1 transzy - 4 tygodnie :(

nie kumam - najpierw zasypujesz fundamenty a potem doprowadzasz kanalize? czy juz mam przepust przez funadament i we wtorek rozprowadzenie kanalizy wewnatrz domu?

przepusty mam, a po usypaniu piasku będą rozkładane rury do kanalizy wewnątrz domu.

edit: po ubiciu piasku warstwami z wszystkimi szykanami!!! :)

Edytowane przez Tatarak

Ja też uważam, że szafki 40 cm są za wąskie...

Co do transzy to strasznie długo, dlaczego aż 4 tygodnie? czy oni oszaleli, przecież to strzał w stopę inwestycji.

Ech, z bankami nigdy nie było lekko. Trzymam kciuki żeby jednak szybciej kasą rzucili...

przyznam szczerze, że na wizualizacjach też mi się takie wąski szafki nie podobają, ale w tym salonie na eksp wyglądały super fajnie :) zobaczymy, co nam się jeszcze urodzi w tym temacie.

Kciuki trzymajcie, a ja nie dziękuję, żeby nie zapeszać :(

na wszystko nam braknie... no nic, może się zapożyczę u rodziny.

najgorzej, że nie chcę wykonawcy stawiać w takie sytuacji, że będzie mieć miesiąc bez pracy. bo naprawdę super się starają i chcielibyśmy też być wobec nich w porządku. drugie najgorzej, że dach nam się przeciągnie na późną jesień/zimę - bo nawet nie będę miała za co teraz drewna zamówić, a wiadomo, że w tydzień nie kupię, nawet w miesiąc może być problem w dobrym tartaku.

ale co się będę martwić na zapas. może akurat nasz wniosek sie komuś zabłaka na wierzchołek sterty dokumentów :)

Edytowane przez Tatarak

Znajomi mają drzwiczki 40, z tym, że niektóre szafki mają tak naprawdę 80cm szer. Wygląda to super. A znajoma, która robi szafki w dwóch rzędach, ten niższy zrobiła płytszy. Wygląda ekstra i nie walisz się w głowę, a szafki na wygodnej wysokości. Ale oni i my z kolei ponad przeciętna wzrostowa :)

Co do doprowadzenia wody ciepłej do pralki i zmywarki- pewnie już to przerabialiście- podobno skraca to żywotność tychże sprzętów. Ale o ile nie wiem. Wiem natomiast, ze ogólenie producenci przyjmują, że sprzęt ma pociągnąć 6-7 lat.

No właśnie przewertowałam ten linkowany wątek i już wiem, że ta ciepła woda to jednak kiepski pomysł.

A jakbyśmy tak dali te górne szafki w łamanej bieli, tylko dół w bakłażanie? Kuchnia jest w sumie mała, wiec nie ma co jej przytłaczać kolorem. Byłoby tak:

- podłoga - szary gres

- dolne szafki - bakłażan

- blat - jasny (jakiś konglomerat lub laminat zbliżony do bieli)

- górne szafki - łamana biel - wtedy też te czterdziestki trochę optycznie "urosną", a równocześnie wyciągną pomieszczenie w górę - hm?

- kafelki i farba na scianie - łamana biel

- okna biel

a na ścianie naprzeciwko wiszących szafek, nad stolikiem, jakaś fajna kolorowa grafika.