Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiejsze odcinki trzymały w napięciu :) No i to by było na tyle w kwestii: "co zrobić z nadmiarowym metrem sześciennym betonu" ;)

co nie? życie to umie człowiekowi problem rozwiązać ;)

Tak trzymaj !!! Mnie też trudno było to zaakceptować, ale po zaakceptowaniu tej prostej prawdy świat okazał się dużo mniej denerwujący...;)

zdecydowanie. a szkoda by było nabawić się nerwicy i potem z nią mieszkać w tym nowym domu ;)

Nigdy nie może być za lekko, bo by było za łatwo ;) ale gratuluję ZERA Tataraku. Można pędzić dalej :)

dzięki :) dziś rzeczoznawca ma popędzić z operatem do banku, a bank popędzić z wnioskiem do centrali. my natomiast mamy się uzbroić w cierpliwość. na miesiąc. dobrze, że udało się zapożyczyć u rodziny i znajomych i coś tam możemy dziubać. gorzej, że jak franek będzie nadal tak rósł, to się okaże, że kredyt zaciągnięty na działkę tak urósł, że nie mamy dość wkładu własnego (procentowo). pocieszam się, że podobno bankowa komisja nie weźmie nas na warsztat wcześniej niż za 2 tygodnie, a w takim czasie może wrócimy do poziomu z zeszłego tygodnia :(

moment jest dobry, tylko właśnie się okazało, że kredyt na działkę (który spłacamy od roku) jest dziś wyższy niż rok temu, więc nasz wkład własny musi być większy i nie wiadomo, czy podwyższyliśmy go wystarczająco... muszę przestać o tym myśleć, bo nic nie poradzę - mogę tylko czekać, więc szkoda tracić energii. trzeba ją przeznaczyć na coś mądrego - rzuć okiem na moją listę zakupów - co mi jest jeszcze potrzebne? deski szalunkowe i gwoździe już mam. stemple do stropu murarze mają własne.

Ale przygody... :), czy budowa nie może być miła lekka i przyjemna? :rolleyes:

Gratuluję stanu zero, no i drugiej strony tęczy - to podstawa jak chce się dociągnąć do końca budowy :D.

Czytaliście kiedyś ten wątek?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?20373-Największe-fuszerki

polecam

Hydraulicy u mnie podkuwali rury kanalizacyjne, coś trzeba było wymienić, nie mieli z tym problemu, potem elegancko zalali.

Na podłogę parteru dałam "cieplejszy" styropian, platinum czy platinum plus z termoorganiki.

Edytowane przez Matilde1

Mrs Constructor - nie widzę nawet śladu w dzienniku :) nie przejmuj się. aż 5 ton stali Ci weszło? no to nie wiem, czy nie powinnam się martwić, że mnie wyszło z obliczeń za mało - może coś pominęłam?

Matilde - prawda? ale i tak najbardziej na razie wrył mi się w pamięć ten szerszeń ;)

nie wiem, czy ja to powinnam czytać. będzie mi śnić po nocach :no:

Mrs Constructor - nie widzę nawet śladu w dzienniku :) nie przejmuj się. aż 5 ton stali Ci weszło? no to nie wiem, czy nie powinnam się martwić, że mnie wyszło z obliczeń za mało - może coś pominęłam?

Matilde - prawda? ale i tak najbardziej na razie wrył mi się w pamięć ten szerszeń ;)

nie wiem, czy ja to powinnam czytać. będzie mi śnić po nocach :no:

No cos ty na pewno nie masz za malo ,tylko ja mam tak porypany projekt ......wyglada to jak bunkier i nie jest to normalne,ale u nas konstruktorka byla na budowie i potwierdzila ,ze tak musi byc ,bo mamy chude sciany i pustke nad salonem

u nas było podobnie z tą stalą - sama konstrukcja dachu to ponad 2t.

Tatarak gratuluję stanu zero :) Ocieplenie - idealnie położone :)

Co do kredytu i franka - ja w ubiegłym roku padłam niestety ofiarą wyższego kursu i wyszło nam mniej kasy na budowę. Z tego, co pamiętam, jak działkę masz na kredyt, to mi nie uwzględnili jej jako wkład własny. Wkładem własnym był tylko zrobiony stan zero, który szacowałam w kosztorysie na ok. 45 tys. zł.

bo są w kredycie?

i najgorsze jest to, że działka jest do połowy w kredycie, a nie wlicza się do udziału własnego ani trochę :( bandytyzm.

po ile dziś franek stoi? bo jak wczoraj o niczym innym nie mówili, tak dziś - cisza.

mam pytanie do tych, co stropy lali - ile Wam wyszło betonu na strop/wieniec? bo tego to już w żaden sposób nie jestem w stanie wyliczyć :( więc chociaż chcę wiedzieć orientacyjnie na potrzeby prywatnego kosztorysu. parteru mam 105 m2 po podłodze.

oraz czym się różni stal A-III od 500S? na rysunkach elementów żelbetowych (słupy, podciągi, trzpienie...) mam tak stal poopisywaną, że nie wiem, czy autor był na bani, czy mu kot po klawiaturze przebiegł :( raz jest stal 34GS, raz 345GS, raz GS34... nosz kurdę, zdecydowaliby się raz, a konkretnie.

rata pal sześć, ale kredyt na działkę mam we franku, więc jak tak dalej pójdzie, to mi braknie wkładu własnego - bo jego wartość liczbowa staje się coraz mniejszym procentem w stosunku do rosnącej z kursem franka wartości kredytu na działkę :(

Spireo - powtórzę pytanie - Ty miałaś jakąś stal w konstrukcji dachu? czy chodzi Ci o strop?

nie zauważyłam - te 2t to sama konstrukcja dachu. Dach mam w konstrukcji płatwiowo-kleszczowej. Poza więźbą drewnianą mam dwie płatwie z Heb-y 180 przez całą długość domu, 5-6 słupów w ściankach działowych i w salonie (już nie pamiętam ile ich jest) i stężenia z prętów między hebami.

U mnie wartość franka miała wpływ na wysokość i marżę kredytu właśnie poprzez te wkład własny. Wzrost franka skutkował tym, że proporcja sumy dwóch kredytów do wartości rynkowej zmniejszyła się w dniu decyzji i z obiecanej marży 2,75 wskoczyłam na 3,1.

Z maila doradcy:

"Co do marży. Wynika ona z wartości starego kredytu na dzień wydania decyzji, wartości rynkowej nieruchomości.

Bank nie może dać klientowi większą kwotę kredytu (łącznie) niż wartość nieruchomości."